Los Angeles Int. (LAX)

Објави putovanjeonline

Los Angeles International Airport (IATA: LAX, ICAO: KLAX) je najveći i najprometnijih aerodroma u velikoj zoni Los Anđelesa i državi Kalifornija, kao i jedan od najvećih međunarodnih aerodroma u Sjedinjenim Američkim Državama. LAX se nalazi u jugozapadnom području Los Anđelesa duž Pacifika između naselja koji se nalaze u neposrednoj blizini, Vestčesteru na severu i grada El Segundo na jugu. U vlasništvu je i njime upravlja Los Anđeles World Airports, agencija vlade Los Angelesa, ranije poznat kao Odeljenje za aerodrome.

LAX je četvrti najprometniji aerodrom na svetu za putnički saobraćaj. Naime, u odnosu na druge aerodrome, mnogo više putnika počinju ili završavaju svoje putovanje u Los Anđelesu i koriste ga kao vezu. Takođe se ubraja među prvih pet američkih aerodroma kako za putnički tako i za teretni saobraćaj.
LAX je najprometniji aerodrom u velikoj zoni Los Angelesa, ostali aerodromi, uključujući Holliwood Burbank Airport, John Waine Airport, Long Beach, i International Airport Ontario, takođe služe region. Takođe je značajan zato što je jedan od retkih u SAD aerodrom sa četiri paralelne piste.

LAX služi kao čvorište za Alaska Airlines, American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, i Virgin America. Aerodrom služi kao fokus grad za Allegiant Air, Air New Zealand, Qantas, Southwest Airlines, Spirit Airlines i Volaris. LAX služi bilo kao čvorište ili fokus grad za više Mainline američkih prevoznika nego bilo koji drugi aerodrom u zemlji i jedini je aerodrom koji su sva tri legaci prevoznika označili kao čvorište.

Kao najveći i najprometnijih međunarodnog aerodroma na Zapadnoj obali SAD, LAX je glavni ulaz u i iz Evrope, Latinske Amerike, Azije i Okeanije. Sa svojim dubokim vezama u Aziju i Latinsku Ameriku.


Terminal

Резултат слика за LAX

LAX ima devet putnickih terminala postavljenih u obliku slova U ili potkovice. Terminali su pokrivena sa šatl autbusima. The Tom Bradlei International Terminal i Terminali 4, 5, 6, 7 i 8 su svi povezani Airside preko nadzemnog prolaza između terminala 4 i Tom Bradlei International Terminal, podzemnim tunelom između terminala 4, 5 i 6 i nadzemnim trotoarom između terminala 6, 7 i 8. dodatni Airside shuttle bus deluje između terminala 4, 6, i American Eagle daljinskog terminala. Nema fizičkih Airside veza između bilo kojih drugih terminala.

Pored ovih terminala, postoje 2,000,000 kvadratnih metara (190.000 m2) kargo objekata na LAX, kao i heliodrom kojim upravlja Bravo Aviation. Kvantas  ima objekat za održavanje na LAX, iako to nije centar.

Terminal 1 isključivo koristi Southwest Airlines.

Terminal 2  koriste Delta Air Lines i nekoliko stranih prevoznika koji ne koriste Tom Bradlei International Terminal.

Terminal 3 koriste Delta Air Lines i nekoliko stranih prevoznika koji ne koriste Tom Bradlei International Terminal.

Terminal 4 isključivo koristi American Airlines.

Terminal 5 koristi American Airlines, Havaiian Airlines i Jetblue Airlines, kao i low-cost i regionalni operateri.

Terminal 6 koristi Alaska Airlines (uključujući njene podružnice Virgin America), Air Canada, i nekoliko manjih operatera.

Terminal 7 isključivo koristi United Airlines.

Terminal 8 takođe isključivo koriste United Airlines.

The Tom Bradlei terminal (ili TBIT) obrađuje većinu stranih prevoznika.

LAX povezan  direkno sa 101 domaćih i 85 međunarodnih destinacija u Severnoj Americi, Latinskoj Americi, Evropi, Bliskom istoku, Africi, Aziji i Okeaniji.


Transfer

Šatl servis

A Ruta – prevozi putnike između terminala. Ruta „A“,  radi 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, i radi na svakih 10 minuta.

B Ruta – prevozi putnike od i do parkinga Lot C. Putnici mogu peške  od Lot C do LAX City Bus centar,gde mogu da se ukrcaju u gradske autobuse koji služe područje Los Angelesa. Ruta „C“  radi 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, i radi na svakih 15 do 20 minuta. Stanica za ovaj šatl se nalazi ispred terminala gornji /dolazni nivo kod znaka  „Private Parking Lots Shuttle Zone“.

C Ruta – prevozi putnike sa važećom TAP karticom do /od metro Green Line Aviation Station. Usluga je u skladu sa rasporedom železnice. Putnici koji žele da koriste ovaj autobuski transfer trebalo bi sačekati  kod znaka LAX Shuttle & Airline Connections na ostrvima donji / dolazni nivo ispred svakog terminala.

LAX FlyAvay®

LAX FlyAvay® autobusi nude praktične redovno linije, sedam dana u nedelji, između svakog terminala na LAX i ovih lokacija:

– Van Nuys (San Fernando Valley)
– Orange Line (south side of Victory Blvd., east of Woodley Ave.,along the Metro Orange Line bus route)
– Union Station (Downtown Los Angeles)
– Westwood (West Los Angeles/UCLA)
– Hollywood (west side of Vine St. – one-half block south of Hollywood Boulevard)
– Long Beach (northwest corner of 1st St. and Long Beach Blvd. at Shelter A of the Long Beach Transit Gallery)

Stajališta za LAX FlyAvay® nalazi se na donjem/dolaznom nivou ispred svakog terminala pod zelenim znakom „FlyAway® Buses and Long Distance Vans“. Svaki autobus je označen.

Ostale kompanije koje pružaju usluge I pokrivaju teritoruju Los Anđelesa su Culver City Bus Lines, Santa Monica Big Blue Bus, i Torrance Transit.


DESTINACIJE
Destinacije do kojih postoje redovne linije

Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.