Lisbon airport (LIS)

Објави putovanjeonline

Lisbon International airport (IATA: LIS, ICAO: LPPT), poznat i kao aerodrom Portela, je međunarodni aerodrom koji se nalazi 7km od centra Lisabona, glavnog grada Portugala. Na portugalskom jeziku se naziva Aeroporto de Lisboa, Aeroporto da Portela ili Aeroporto da Portela de Sacavem. Njegovo ime potiče od susedne parohije (freguesia) Portela u opštini Loures, ranije poznata kao Portela de Sacavem.

Aerodrom je glavni međunarodni put u Portugalu i glavni evropski centar. To je 24. najveći aerodrom u Evropi u smislu volumena putnika, koji je u 2016. godini opslužio 22,4 miliona putnika ka 121 destinaciji sa 47 aviokompanija . To je strateški važno evropsko središte za Brazil, i služi kao najveći hab Star Alliance saveza ka Južnoj Americi. To je takođe jedan od najvažnijih evropskih habova ka Africi.

Aerodrom je glavno središte TAP Air Portugal-a i njegove podružnice TAP Express, fokusni grada za easyJet, Ryanair i Azores Airlines, kao i bazu za čarter aviokompanije poput euroAtlantic Airways, Hi Fly, Orbest i White Airways. Aerodrom upravlja ANA – Aeroportos de Portugal koji je koncesioniran francuskoj grupaciji Vinci Airports u februaru 2013. godine.


Terminal

Aerodrom Lisabon Humberto Delgado ima dve zgrade putničkih terminala.

Terminal 1

Terminal 1 je glavna zgrada i obuhvata prezemne i spratne zone na aerodromu koje sadrže nekoliko prodavnica i uslužnih objekata. Sastoji se od dve hale za prijavu, starije sa 13 šaltera (1-13), a novije sa 68 šaltera (37-89 i 90-106). Zajednički odlazni prostor karakteriše 29 kapija, od kojih su većina opremljena avio mostovima, od kojih su 7 odredjena za destinacije koje nisu Šengen. Kako na aerodromu ima još nekoliko prednjih avionskih stajališta, ovde se često koriste za ukrcavanja putnika autobusom. Većina aviokompanija koristi Terminal 1, uključujući TAP Air Portugal i njegove partnerske kompanije koje su u Star Alliance savezu. Koko izgleda Terminal 1 Lisabonskog aerodroma možete pogledati u našem video klipu.

Terminal 2

Terminal 2 je mnogo manji i noviji od terminala, koji uglavnom koriste low-cost avio kompanije. Nalazi se dalje od Terminala 1 na južnoj granici aerodroma. Ima 21 check-in šaltera (201-222) i 15 kapija za odlazak (201-215) koristeći uglavnom mogućnost ukrcavanja putnika peške ali i autobusom. U Terminalu 2 postoje samo osnovni objekti i nekoliko prodavnica. Na Terminal se može doći samo besplatnom uslugom prevoza od Terminal 1. Glavni korisnici Terminal 2 su Ryanair, easyJet i Wizz Air. Kako izgleda Terminal 2 Lisabonskog aerodroma možete videti na našem video klipu.


Transfer

Voz

Vozovi u svim delovima zemlje su dostupni na stanici Gare do Oriente, glavne željezničke stanice u Lisabonu. Aerodrom se priključuje stanici metroom za oko 10 minuta. Alternativno, putnici mogu uzeti autobus do stanice, mada sa nešto duže vreme putovanja.

Metro

Metro de Lisboa postoji na aerodromu Humberto Delgado u Lisabonu. Metro stanica Aeroporto leži na južnoj ivici dolazne zone Terminala 1. Linija Aeroporto Saldanha (Red Line) za oko 20 minuta stigne do centra Lisabona. Da bi koristili metro, ​​putnici moraju kupiti 7 Colinas / Viva Viagem karticu, koja se može dopuniti i koristiti na metro i autobuskoj mreži. Kako da kupite kartu na automatu koji se nalazi u zgradi Terminala i na svim važnim tačkama u gradu, pogledajte u našem video klipu.

Autobus

Gradski autobusi Carris zaustavljaju se na dolaznoj zoni aerodroma i povezuju se sa Markuisom na trgu Pombal i Amoreiras. Noćne rute kreću do centra grada Baika, kao i Cais do Sodre i željezničke stanice Gare do Oriente. Gradski autobusi primaju maksimalnu veličinu prtljaga od 50x40x20cm. Putnici sa većim prtljagom moraju uzeti aerobus ili shuttle.

Aerobus

Aerobus pripremljeni za putovanje sa velikim prtljagom dostupni su na Terminalu 1 i Terminalu 2 između 7:30 i 23:00 dnevno i povezuju aerodrom sa većim brojem glavnih destinacija u centru grada, uključujući autobuski i železnički terminal Sete Rios i Entrecampos, Cais do Sodre i železnički terminali Rossio. Autobusi imaju pristup za osobe sa smanjenom pokretljivošću i nude besplatne WI-FI i USB punjače.

Shuttle

šatl prevoz je dostupnan za prevoz putnika oko aerodroma, kao i za lokacije koje aerobus ne servisira.


DESTINACIJE
Destinacije do kojih postoje redovni direktni letovi
Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.