Lyon–Saint Exupéry Airport (francuski: Aéroport de Lyon-Saint Exupéry) (IATA: LIS, ICAO: LFLL), ranije poznat kao Aerodrom Lion Satolas, je međunarodni aerodrom u Lionu, trećem najvećem gradu u Francuskoj,  važan za čitav region Auvergne-Rhone-Alpes. Nalazi se u Kolumbiru-Saugnieu, 11 nautičkih milja (20 km, 13 mi) jugoistočno od centra Liona.

Резултат слика за lyon airport

Aerodrom je otvorio predsjednik Valeri Giscard d’Estaing 12. aprila 1975. za putnike otvoren nedelju dana kasnije. Namenjen je zameni starog aerodroma Lion-Bron koji se nije mogao proširiti jer se nalazio u urbanim sredinama.

Godine 1994. linija brze železnice LGV Rhone-Alpes donela je TGV uslugu aerodromu, pružajući direktne vozove za Pariz i Marsej. Od 1997. godine, aerodrom je bio fokusni grad za avio-kompaniju Air France.

Сродна слика

Aerodrom je prvobitno bio poznat kao Aerodrom Lion Satolas, ali su 2000. godine aerodrom i železnička stanica preimenovani u čast lionskog pionira avijacije i pisca Antoine de Saint-Exupéry, na stogodišnjicu njegovog rođenja. Bio je rođen u Lionu i laureat Grand Prix du roman de l’Académie française, a umro je u Drugom svjetskom ratu.


Terminal

Aerodrom se sastoji od tri terminala i dve piste usmerene sjever-jug. Aerodrom ima 18 avio-mosta na terminalima 1 i 2. Terminal 3 koriste nisko-budžetne avio-kompanije i ima samo osnovne mogućnosti. Sa svoja tri terminala, aerodrom ima kapacitet od 9,6 miliona putnika.

Резултат слика за lyon airport


Transfer

Lyon ExpressTram Ligne Rhônexpress  Rhonexpress