Larnaka – Nikozija

Објави putovanjeonline

Preporučeni transfer
Larnaka, Kipar  ————–   ———– Nikozija, Kipar 
Udaljenost : 42,2 km. Frekvencija: na sat
Vreme putovanja: 40 min. Cena karte : 2 – 4 €

Preporučeni transfer odnosi se na način transfera kao moguće opcije da se prebacite sa jedne destinacije do druge uz najpovoljniji odnos cena / usluga / doživljaj. Na vama je da se odlučite za najprihvatljiviju opciju.

Ako se nalazite na Kipru ili planirate da odete tamo, možda bi ste mogli da razmislite da napravite jednodevni izlet i posetite Nikoziju, glavni grad Kipra. Mislim da je to danas jedina prestonica u svetu, kroz koju prolazi „zelena linija“ koja deli grad na dva dela, severni turski i južni grčki. Ovaj grad grci zovu Lefkoza. Danas bez problema možete preći iz jednog dela u drugi, što ranije nije bilo moguće. Tad čak i ako bi ste prešli iz grčkog u turski, pri povratku su vas domaćini sa neskrivenim nezadovoljstvom dočekivali. Danas to više nije slučaj. Ljudi su se već navikli na prisutnu podeljenost.

Iz Larnake do Nikozije možete doći na vise načina. Prvi od njh je da iznajmite automobil na recepciji vašeg hotela ili preko neke od brojnih renta-car agencija. Cena iznajmljivanja zavisi od vrste vozila, kao i same agencije preko koje iznajmljujete auto. Ukoliko se odlučite za ovu opciju dobro se raspitajte i pokušajte da nađete najpovoljniju. Drugi način je da uzmete taksi koji će vas koštati oko 50€. Treći i po meni najbolji je autobus. Intersiti linija Larnaka – Nikozija. Iz Larnake linija počinje sa Finikoudes stajalištem na istoimenoj promenadi, a završava se sa stajalištem  Dionisiou Solomou Square u Nikoziji. Vožnja traje oko 1h. Cena karte za odraslu osobu u jednom pravcu je 4€ a povratna 7€. Detaljan red vožnje i sve ostale podatke o autobuskom prevozu možete videti na zvaničnom sajtu.

U Nikoziji možete videti sledeće turističke atrakcije, tj znamenitost:

  • Laiki Geitoniaje deo starog grada ispunjen restoranima, buticima, galerijama, kafanama i drugim. Ovde se može videti zanimljivo arhitektonsko okruženje, sa starim ,tradicionalnim, kolonijalnim kućama, i krivudavim uskim uličicama. Ovo je sjajno mesto za šoping i opuštanje.
  • Kiparski muzej je najveći i najbolji muzej na strvu. Ovde se mogu videti grafikoni sa prikazanom istorijom ostrva od 7000. godine pre nove ere, pa do završetka rimske okupacije 395. godine nove ere.
  • Prelazak u severni deo Kipra moguć je u ulici Ledra, na punktu koji je označen kao „ zelena linija “ Interesantno je da je severni deo grada daleko siromašniji i prilično neuređen. Ovde se može videti nekadašnji karavansaraj Buyuk Han, kao i Selima džamija, nekadašnja crkva Svete Sofije.
  • Kapija Famagusta je prvobitno bila tunel koji su gradili Mlečani. Identična kapija se nalazi i na Kritu, i sjajan je primer venecijanske arhitekture. Danas se ovde nalazi Opštinski kulturni centar, u kome se organizuju izložbe i koncerti
  • Kultlurni centar Arhiepiskop Makarios poseduje najvredniju zbirku ikona na Kipru. Osnovao  ga je pomenuti crkveni poglavar, a u njemu se može videti 150 eksponata koji obuhvataju dvanaest vekova.
  • Hram Svetog Jovana poseduje fantastične slike sa prikazima biblijskih priča. Najpopularnija je veličanstvena slika Strašnog suda, smeštena iznad ulaza. Ovde se nalazi i bista arhiepiskopa Kyprianosa, koji je obešen od strane Turaka u znak odmazde zbog izbijanja grčkog nacionalizma.
  • Omar džamija je najveća džamija u južnom delu Kipra. Prvobitno je ovo bila crkva Svete Marije, ali je pretvorena u džamiju kada su grad osvojili turci u šesnaestom veku na čelu sa Lala Mustafa pašom. Otovrena je za sve posetioce, s tim što se moraju poštovati običaji islamske vere. Sa minareta se pruža predivan pogled na grad.
  • Kuća Hatzigeorgakisa Kornesiosa je jedna od prelepih građevina očuvana iz perioda turske vlasti. Hatzigeorgakis Kornesios je bio veliki dragoman Kipra od 1779 – 1809. godine, i bio je prevodilac i oficir za vezu između Osmanlija i pravoslavnih vlasti. Ubijen je upravo od strane Turaka, nakon što je izbila pobuna seljaka 1804. godine.

Nikozija je grad za nezaboravno uživanje. Posetioci mogu da kupuju u brojnim buticima i radnjama, da obilaze kulturno – istorijske znamenitosti, ili da prosto se opuštaju u restoranima, kafićima, i barovima. Nikozija je sjajno mesto za putovanje.

PONUDA SMEŠTAJA U NIKOZIJI
Pogledajte ponudu smeštaja u Nikoziji i izaberite smeštaj koji najviše odgovara vašim potrebama. Obezbedili smo vam da na jednom mestu imate sve što vam je potrebno, na vama je samo da se prepustite uživanju.Booking.com

Категорије: kratka putovanja

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.