Krstarenje – šta treba znati

Објави putovanjeonline

Ukoliko želite da u toku vašeg odmora posetite više destinacija, onda je neophodno da budete u pokretu. Pri tome ne želite da jedan deo tog vašeg odmora potrošite u menjanju aviona, vozova, autobusa ili hotela. Pravo rešenje je onda krstarenje na brodu ili kruzeru.
Krstarenje je magično iskustvo. Bilo da plovite hladnim morima ka spektakularnim fjordovima, ili ste se zaputili u tropski raj. Plovidba vam pruža mnogo mogućnosti za zabavu i uživanje u trenutku dok putujete. Pruža vam prelepi pogled, a kada se iskrcate – sledi istraživanje novih mesta.

Šta poneti na krstarenje?

U koferu treba da se nađe praktična i raznovrsna garderoba. Vreme na vašem putovanju može biti promenljivo, a tome pridružite i prikladne cipele. Pre pakovanja proučite vremensku prognozu u krajevima sveta koje ćete posetiti, kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja.

Ručni prtljag za krstarenje

Krstarenja se u mnogo čemu razlikuju od kopnenih, pa i putovanja avionom, i zato će vam i ručni prtljag drugačije izgledati. Kofer koji ste spakovali verovatno neće odmah stići u vašu kabinu – u većem broju slučajeva. On se raspoređuje dok vi slušate prezentaciju o bezbednosti na brodu kako se ne bi pravila gužva (do koje bi neizbežno došlo ako bi svi sa sobom svuda nosili svoj prtljag). Zbog toga bi bilo dobro da u ručni prtljag stavite sve što vam je neophodno za nekoliko sati ugodnog boravka. Šteta je da plovidbu provedete u kabini jer vam je suviše hladno ili se plašite da ćete izgoreti na suncu.  U ranac ili torbu spakujte i ove stvari:

U ranac ili torbu spakujte i ove stvari:

 • rezervnu odeću: za slučaj da zahladni, farmerke i majica dugih rukava će vas spasiti;
 • veš, kupaći kostim i mali peškir – dok se drugi šetkaju i iščekuju kofere, vi iskoristite to vreme da se kupate i sunčate oko bazena;
 • lekove – i obavezno pilule protiv mučnine;
 • punjač za telefon;
 • flašu vode;
 • kremu za sunčanje;
 • gel za dezinfekciju ruku;
 • mali neseser sa putnim priborom za higijenu;
 • ceger – lagan je i ne zauzima mnogo mesta – može stati i u džep;ostavite veliku i tešku torbu u kabini i krećite se po brodu sa neophodnim stvarima.

Zavežite jaknu oko struka i spremni ste.

Dolazak u luku: početak Vašeg novog iskustva

Prvo i osnovno je stići na vreme za polazak. Bilo kakvo kašnjenje je potpuno isključeno. Ne morate mnogo da poranite, da se ne biste dosađivali dok se i drugi putnici ne ukrcaju, a brod spremi za isplovljavanje. Naizgled haotičan proces ukrcavanja ne treba da vas brine.
Neka vam sva dokumenta i karte budu nadohvat ruke. Slično aerodromu, prolazite kroz skener sa stvarima (mada je kontrola obično manje rigorozna nego na aerodromu). Zatim će vas osoblje uputiti na red za ukrcavanje. Kofere i torbe predajte, a sa sobom ponesite neophodni ručni prtljag.

Po prijavljivanju, dobićete ključeve ili kartice za otključavanje i korišćenje na brodu, satnicu putovanja, kao i raspored aktivnosti tokom krstarenja. Nekada se dobijaju i narukvice, iz praktičnih razloga.
Savet: prvom slobodnom prilikom proučite šta vam je na raspolaganju od zabavnih programa i aktivnosti na brodu i prijavite se za njih, da biste izbegli kasniju gužvu i dok ima mesta.

Obratite posebnu pažnju na bezbednosna uputstva

Pravila nalažu da posada broda mora upoznati putnike sa bezbednosnim procedurama najviše 24 sata od ukrcavanja na brod, tako da možete očekivati da će se to desiti ubrzo nakon isplovljavanja, dok nadležni raspoređuju kofere i vrše poslednje pripreme za put.
Budite strpljivi i pažljivo saslušajte kako izgledaju uputstva za slučaj opasnosti na brodu, gde stoje prsluci za spasavanje, šta koji alarm znači i tome slično.

Hrana na krstarenju

U opštim informacijama o svakom krstarenju možete pronaći informacije o ishrani tokom putovanja. Obično će vam na raspolaganju 24 sata biti švedski sto, a za sve dodatne informacije treba da se obratite agenciji.
Savet: alkoholna pića su često vrlo skupa na brodu, a nije zabranjeno poneti sopstvena u koferu. Možete uštedeti ako ih spakujete.

Aktivnosti tokom krstarenja: zabava na vodi

U zavisnosti od doba godine, tokom krstarenja ćete moći da provedete vreme na brodu na razne načine.
Za letnja krstarenja toplim morima to su obično bazeni, sunčanje i uživanje u pogledu na more. Ponesite i lepšu odeću i kupaće kostime – često se na brodovima prave i odlične večernje žurke.
Na brodovima se organizuju i mnogo uzbudljivije aktivnosti, pregršt njih, što zavisi od toga koliko je luksuzna i šta obuhvata linija za koju ste se opredelili. Neke od najčešćih su:

 • spa centri i teretane;
 • program za decu: kreativne radionice, takmičenja, kursevi i školice;
 • filmske projekcije, svirke, DJ nastupi;
 • karaoke, plesne večeri.

Uz sve ovo, uvek možete poneti knjige ili tablete sa filmovima i serijama. Svaki brod za krstarenje ima svoj WiFi – nekada i besplatan.

Dolazak na odredište

Preko razglasa će biti puštena informacija da uskoro stižete na odredište, uz uputstvo šta vam je činiti. Kako biste izbegli trčanje u kabinu, haotično skupljanje razbacanih stvari i paniku u kojoj ćete nešto neizbežno zaboraviti da ponesete, spremite se na vreme, i pre ovog obaveštenja.

U planu puta i aktivnosti ćete svakako imati informacije o tome kada se otprilike stiže na odredište, pa ih iskoristite na najbolji način.

Iskrcavanje

Iskrcavanje sa broda obično se odvija rano ujutru. Preko razglasa biće objavljene sve informacije o tome na koji se izlaz zaputiti i koja procedura predstoji, u zavisnosti od toga da li ste se odlučili za samostalno istraživanje nove destinacije ili ste rezervisali ekskurziju ili obilazak pri brodskom aranžmanu. Neće svi putnici izaći u isto vreme – da se ne bi pravile gužve, iskrcavate se po određenom rasporedu, naročito ako je na brodu mnogo putnika. Ponesite svoje identifikacione kartice ili narukvice sa sobom: pri ukrcavanju i iskrcavanju, kartice ćete čekirati kako bi osoblje broda moglo da vodi računa o tome da li ste na brodu.

Može li brod da isplovi bez mene?

Osoblje broda će vas čekati najviše što je moguće; ukoliko ste sa celom grupom koja se zadržala pri obilasku, to će svakako biti slučaj. Ipak, nemojte iskušavati sreću.
Ukoliko brod isplovi bez vas, moraćete da ga sustignete u sledećoj luci u koju pristanete, a u međuvremenu obavezno kontaktirajte nekog sa broda da vam da dalja uputstva.
Po iskrcavanju na odredište, dobićete informacije o tome kada brod isplovljava – veoma je važno da se pridržavate rasporeda i ne rizikujete da brod isplovi bez vas.
Brod će biti ukotvljen u luci dok vi razgledate mesto gde ste pristali. Sa sobom ponesite rančić ili torbu u koju ste spakovali sve što će vam trebati tokom dana.
Savet: ako planirate da kupite nešto u gradu i ponesete sa sobom, ostavite kupovinu za kasnije, na putu ka kabini; u suprotnom, ceo dan ćete morati da nosite stvari sa sobom, ili da se vraćate od broda do destinacije i tako gubite vreme.
Uveče ćete stići u kabine da prespavate, dok se vozite ka sledećoj lokaciji.

Da li je napuštanje broda obavezno?

Obično ne, ukoliko nije naglašeno suprotno – da bi brod bio pospremljen, pregledan i očišćen i tome slično. Na brodu možete uživati u velikom broju različitih aktivnosti, kraj bazena ili u brodskom spa centru, masaži, ili se prosto možete sunčati uz dobru knjigu.

Postoji li organizovan obilazak?

Sve zavisi od ture za koju ste se opredelili, ali obično je tu jedan vodič koji će vas upoznati sa novim mestom, ili makar preporuka za koga da se odlučite kada stignete.
Savet: izbegavajte nasrtljive „divlje” vodiče koji vuku putnike za rukav da ne biste preskupo prošli; najbezbednija varijanta je potražiti turistički info centar (ima ih u svim velikim lukama) i raspitati se za postojeće varijante.

Spavanje na krstarenju: šta treba da znate

U kabini ćete se odmarati i sakupljati preko potrebnu energiju za zabavu preko dana, pa se postarajte da odmor bude kvalitetan:

 • ponesite čepiće za uši. Zvučna izolacija je prilično slaba na brodovima, pa ćete ovako malo ublažiti buku iz susednih kabina i sa palube, naročito kada se organizuju žurke i druge bučne aktivnosti koje biste radije propustili
 • kada birate kabine, odlučite se za one koje se nalaze na srednjem nivou: ako ste skroz gore, smetaće vam lupanje po palubi, a ako ste niže, možda će vam smetati buka motora, perionica ili drugih servisnih prostorija
 • ako vas muči morska bolest, birajte niže, centralne nivoe, jer se u tom delu najmanje oseća ljuljanje broda

Kako se snaći u novom mestu?

Sva je prilika da ste se već pripremili i raspitali o mestu gde putujete – ono je i odlučilo da odaberete određeno krstarenje. Što se tiče lokalnih specifičnosti, na putničkim blogovima i aplikacijama kao što su Trip Advisor možete pronaći utiske i ocene ranijih gostiju.

Sada kada ste se upoznali sa osnovnim informacijama o krstarenju, preostaje vam samo da pronađete pravu ponudu za sebe, rezervišete i spremite se za uživanje u putovanju.

Izvor: Magazin Krstarenje

Категорије: krstarenje

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.