Kopenhagen – Malme

Објави putovanjeonline

Preporučeni transfer
Kopenhagen, Danska ————–   ———– Malme, Švedska 
Udaljenost : 44 km. Vreme putovanja: 34 min. Cena karte : 7 – 12 €

Preporučeni transfer odnosi se na način transfera kao moguće opcije da se prebacite sa jedne destinacije do druge uz najpovoljniji odnos cena /usluga/doživljaj. Na vama je da se odlučite za najprihvatljiviju opciju.

Ako se nalazite u Kopenhagenu, onda je naš predlog da posetite jedan zanimljiv švedski grad koji se nalazi nedaleko od Danske prestonice. Verovatno pogađate da je reč o gradu Malme.

Malme se nalazi na krajnjem jugu Švedske u jugozapadnom delu regije i istorijske pokrajine Skanije, na obali moreuza Oresund. Etimologija prvobitnog i originalnog naziva grada Malmhaug u slobodnom prevodu znači „gomila šljunka“.

Za one koji nisu ljubitelji hladnoće, dobra vest je da grad Malme odlikuje umerena okeanska klima. Klima je blaga zahvaljujući Golfskoj struji. Leti se temperatura kreće oko 25°C, a zimi oko 2°C. Najtopliji je mesec jul, a najhladniji su januar i februar kada temperatura padne i neki stepen ispod nule. Prosečno ima 169 kišnih dana.

Sa bogatom istorijom Malmea se srećete na svakom koraku, preko tvrđava, katedrala, crkava, kapela, kula i drugih starih građevina. O istoriji grada svedoči i dvadesetak muzeja, a bogata kulturna ponuda obuhvata oko stotinak malih i velikih galerija, desetine pozorišta, gradska opera, muzej čokolade, jedna je od najvećih evropskih izložbenih dvorana savremene umetnosti itd. Kako je Malme mali grad, moguće je sve njegove znamenitosti videti za jedan dan.

Резултат слика за stortorget malmö

Stortorget je glavni i Veliki Trg u Malmeu i jedna od omiljenih atrakcija za sve turiste.  Izgrađen je 1536. godine i od tada, do dana današnjeg, je zadržao status najvećeg skandinavskog trga. Tu se nalazi i zgrada gradskog veća izgrađena 1546. godine, međutim, njen prvobitni izgled nije poznat jer je tokom 19. veka zgrada pretrpela velike promene. Ovde se može videti statua kralja Karla X Gustava Švedskog.

Резултат слика за lilla torg malmö

Mali Trg se zove Lilla Torg i predstavlja centar zabave zbog velikog broja kafića i restorana. On je centar noćnog života u Malmeu. Okružen je starim švedskim kućama i građevinama koje su nastale u periodu između 1600. i 1800. godine. Tu se nalazi i veliki broj zanatskih prodavnica i jedna ogromna stona lampa, viša od okolnih kuća. Ova dva trga su povezana između sebe pešačkom zonom.

Najstarija zgrada u Malmeu je Crkva Sv. Petra koja datira iz 14. veka i nalazi se nedaleko od Velikog Trga. U pitanju je jedinstveni primer rano baltičke gotičke arhitekture. Omiljena je i poznata među turistima zbog gotičkih slika na zidovima, svodovima u kapeli i tornja koji ide 105 metara u visinu.

malmohus-ovan

Najočuvaniji reneasansni dvorac u Skandinaviji je Malmohus Slott ili Dvorac Malmea. Dvorac je izgrađen 1434.godine, međutim, uništen je početkom 16.veka. Čuveni danski kralj Kristijan III je obnovio dvorac i u njemu proveo većinu svoje vladavine. Od trenutka kada je Malme pripao Švedskoj, dvorac postaje zatvor i tu nesretnu sudbinu je imao sve do 1914. godine. U njemu je pet godina tamnovao jedan od muževa škotske kraljice Meri. Dvorac turisti opisuju kao hladan i ciglast, ujedno izaziva i strahopoštovanje i više podseća na tvrđavu nego na dvorac. Međutim, smešten je u velikom parku tako da toplo zelenilo ublažava njegovu strogu tvrdoću. Danas se u njemu nalaze četiri muzeja – Pomorski muzej, Muzej umetnosti, Gradski muzej i Tropikarium.

Pored starih i znamenitih zgrada tu se nalaze i najmodernije poput čuvene zgrade Turning Torso je izgrađena 2005. godine i sam naziv “izuvijani” ukazuje na njen izgled. Radi se o najvišoj građevini u Skandinaviji koja je visoka 190 metara i broji 54 sprata. Sa vrha zgrade se pruža veličanstveni pogled koji dopire čak do komšijske države Danske i grada Kopenhagen.

Zgrada Opera je jedna od većih operskih kuća u Skandinaviji. Zgrada je izgrađena između 1933. i 1944. godine, i što se tiče njenog izgleda, turistima su atraktivne mermerne stepenice i scena koja prati oblik amfiteatra. Njen auditorijum broji 1.508 mesta. Na repertoaru se nalaze opere, mjuzikli, koncerti klasične muzike. Govorimo o izvođenjima koja prate internacionalne standarde. Zanimljivo je da ova kuća na svom repertoaru ima opere prilagođene dečijem uzrastu.

PONUDA SMEŠTAJA U MALMEU
Pogledajte ponudu smeštaja u Malmeu i izaberite smeštaj koji najviše odgovara vašim potrebama. Obezbedili smo vam da na jednom mestu imate sve što vam je potrebno, na vama je samo da se prepustite uživanju.Booking.com

Ljubiteljima plaža, sunčanja i kupanja u Malmeu je i to zagarantovano. Ribersborg je gradska peščana plaža dugačka dva kilometara i nalazi se u blizini zapadne luke. Plaža nosi naziv Švedska rivijera i omiljeno je mesto među meštanima tokom leta. Pored nje se nalazi bazen za nudiste, sauna na drva izgrađena krajem 19. veka i veliki broj tuš-kabina. Ribersborg je prvi na listi najboljih plaža u Švedskoj. U njegovoj blizini se nalaze parkovi, restorani i kafići. Raspalite roštilj na plaži i mirisom privučite nove prijatelje. Pored plaže, među porodičnim ljudima je popularno od aprila do oktobra meseca mesto koje se zove Folkets park. Park je mešavina buvljaka, malog zoo-vrta i luna parka. U prevodu, raj za decu.

Резултат слика за emporia shopping center

Ako ste ljubitelji dobre kupovine onda ne treba da brinete. Malme će vam obezbediti da zadovoljite i tu potrebu. Jedan od najvećih tržnih centara u Skandinaviji je švedski Emporia. I njegov izgled odlikuju izuvijanost i krive linije, ali i obojeno staklo koje vas asocira na zlato. Zgrada poseduje poslovne i stambene jedinice na nivou iznad tržnog centra, kao i pristup restoranima koji se nalaze na vrhu krova. Otvoren je 25.oktobra 2012.godine, broji preko 200 prodavnica oko kojih je zaposleno 3.000 ljudi. Svakoga dana kroz Emporio prođe 25.000 ljudi.

Malme je od Kopenhagena udaljen oko 40 km. tako da transfer ne bi trebalo da bude problem. Iz Kopenhagena do Malmea možete doći autobusima raznih kompanija Flexbus, Swebus, Bus4You, Nettbuss Express. Autobusi idu nekoliko puta u toku dana. Vožnja traje oko 60 minuta. Cena karte za jednu osobu u jednom pravcu kreće se 2€ – 4€. 

Preporučujemo da za transfer iz Kopenhagena do Malmea koristite voz. Vozovi na ovoj relaciji idu na svakih 15 minuta od  glavne železničke stanice Kopenhagen – Koebenhavn H do Malmö Central (glavne železničke stanice Malme). Putovanje traje 34 minuta. Cena karte u jednom pravcu za jednu osobu kreće se od  70 kr – 120 kr SEK. 

Svakako opcija je da iznajmite i auto u nekoj od renta-car  agencija, te se sa njim odvezete do Malmea. Svakako imajte u vidu da vas ovo zadovoljstvo može skupo koštati.

Bez obzira za koju se opciju odlučite, sigurni smo da će vam boravak u ovom malom ali zanimljivom gradu biti pravo zadovoljstvo.

Категорије: kratka putovanja

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.