Kopenhagen Kastrup (CPH)

Објави putovanjeonline

Aerodrom Kopenhagen Kastrup (IATA: CPH, ICAO: EKCH) je glavni međunarodni aerodrom koji služi Kopenhagen, celi Zealand, region Øresund i veliki deo južne Švedske (ne samo Scania ). To je najveći aerodrom u nordijskim zemljama sa 29 miliona putnika u 2016. godini. Jedan od najstarijih međunarodnih aerodroma u Evropi. To je treći najstariji aerodrom u Severnoj Evropi, i daleko je najprometniji za međunarodna putovanja u Skandinaviji.

Резултат слика за airport copenhagen

Aerodrom se nalazi na ostrvu Amager, samo 8 km (5,0 mi) južno od centra Kopenhagena i 24 km (15 mi) zapadno od centra Malmoa preko mosta Øresund. Aerodrom pokriva površinu od 11,8 kvadratnih kilometara. Većina aerodroma se nalazi u opštini Tårnby, sa malim delom u gradu Dragør.

Aerodrom je glavni čvor od tri koja koristi Scandinavian Airlines i takođe je operativna baza za Thomas Cook Airlines Scandinavia i Norvegian Air Shuttle. Aerodrom Kopenhagen ima oko 60 planiranih aviokompanija i ima maksimalnu operativnu sposobnost od 83 operacije / sat, a ukupno 108 mlaznih mostova i daljinskih parkinga. Za razliku od drugih skandinavskih aerodroma, većina putnika u aerodromu je međunarodna. Aerodrom je u vlasništvu Københavns Lufthavne, koji takođe upravlja aerodromom Roskilde. Aerodrom zapošljava 1700 ljudi (isključujući prodavnice, restorane, itd.)

Aerodrom Kopenhagen (Danski: Københavns Lufthavn, Kastrup) prvobitno se zvao Aerodrom Kastrup, jer se nalazi u malom gradu Kastrupu, sada deo opštine Tårnby. Formalno ime aerodroma je još uvek Aerodrom Kopenhagen Kastrup, da bi se razlikovao od aerodroma Roskilde, čije je formalno ime Aerodrom Kopenhagen Roskilde.

Резултат слика за airport copenhagen

Terminali 

Aerodrom Kopenhagen ima dva terminala, Terminals 2 i 3, koji se bave svim letovima i dele zajednički putnički hol, kao i odjeljak za dolaske u kojem se nalaze carine i prtljag i fizički se nalazi u Terminalu 3. Najnovija sekcija, CPH Go, posvećena jeftinim prevoznicima otvorena u oktobru 2010. Do sada su EasiJet, Transavia i Ryanair jedine aviokompanije koje posluju iz ovog objekta, do kojih se pristupa iz terminala 3.

 

Ranije su svi domaći letovi odlazili ​​sa Terminala 1, ali od 29. marta 2015. svi odlasci su prikupljeni u terminima 2 i 3, a Pier C je proširen drugim džetmostovima kako bi olakšao Emirates Airbus A380 koji leti do Dubaija od decembra 2015. godine, koji je bio prvi A380 sa 2 klase sa 615 putnika.

Pista

Uprkos kratkoj udaljenosti od centra grada, pristup aerodromu i odlasci sa njega su iznad vode zbog sistema dvostruke paralelne piste (04R / 22L & 04L / 22R). Te piste ukazuju na prolaz Øresund, u oba smera. Dodatna pista (30/12) orijentisana pod pravim uglom na glavne piste takođe ima svoj pristup ili odlazak preko Øresunda u jednom pravcu. U suprotnom smeru, pista 30/12 ima ograničenja zbog buke pošto se let može obaviti blizu naseljenih delova grada. Ostale prednosti su niska visina aerodroma i odsustvo brda i visokih zgrada ispod pravca pristupa. U slučaju magle, pista 22L je opremljena sistemom ILS kategorije III C, koji dozvoljava modernim avionima da pristaju na nultoj vidljivosti. Pista 04R / 22L je proširen za 4 metra sa svake strane kako bi se prilagodio operacijama aviona Airbus A380.

Transfer od / do aerodroma

Autobus

Postoji nekoliko autobusnih linija od / do centra grada i aerodroma Kopenhagen.

LinijaLinija 5ALinija 35Linija 36
Naziv linijeAerodrom Kopenhagen – Husum TorvAerodrom, Međunarodni – DR Bien St.Aerodrom, Međunarodni – Nøragersmindevej
StajalištaAerodrom, Međunarodni – Skottegardsskolen – Sundbivester Plads- Amagerbro St.- Centralna stanica – Radhuspladsen – Nørreport st. – Nørrebro st. – Bellahoj – Husum TorvAerodrom, Međunarodni – Aerodrom Istok – A. P. Møllers Alle – Dragør postrojenja – Store Maglebi – Tømmerup – Amagerhallen – Sundbivester Plads – Irlandsvej – Dr Bien St.Aerodrom, Međunarodni – Korsvejens Skole – Tarnbi st. – Nøragersmindevej
Napomena5A takođe radi noću

Metro

Metro stanica se nalazi u pokrivenom, direktnom proširenju Terminala 3. Metro se odvija u intervalima od 4-6 minuta tokom dana i večernjih sati, u intervalima od 15-20 minuta u noći. Do aerodroma je potrebno 15 minuta od stanice Nørreport.

Karte

Kartu možete kupiti preko interneta plaćajući platnim karticama, ili na 7 Eleven kiosku na stanicama za vozove i metro. U sali za dolazak na aerodromu Kopenhagen i na centralnoj železničkoj stanici u Kopenhagenu, gde postoji kancelarija DSB-a, kao i tiket mašine. Imajte na umu da nisu svi tipovi karata / putne karte za prodaju putem mašina.

U autobusu u Kopenhagenu imate mogućnost da kupite kartu od vozača. Ista karta može se koristiti u metrou, autobusu, vozu i feribotu. Uvek imajte kartu s vama u slučaju da kontrolor želi to videti. Putovanje bez važeće karte će rezultirati novčanom kaznom do DKK 750.

Detalje o javnom prevozu u Kopenhagenu možete pogledati ovde:   GRADSKI PREVOZu Kopenhagenu

Destinacije do koji postoje direktni redovni letovi sa aerodroma Kopenhagen Kastrup
Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.