Kopenhagen, Danska – gradski prevoz

Објави putovanjeonline

Javni prevoz u Kopenhagenu je veoma pouzdan, tačan i svuda vas vodi. U Kopenhagenu koristiti vozove, metro,  autobuse   uključujući  I feribote sa svojim vodenim linijama. Svim ovim načinima prevoza  može se pristupiti istom kartom. Sve što treba da znate je kroz koliko zona prolazite na vašem putovanju.

 

Autobus

 

A-autobuse su primarni autobusi u centralnom Kopenhagenu. Oni voze svakih 3-7 minuta tokom povećane frekvencije saobraćaja (koji je između 07: 00-09: 00 ujutru i 15: 30-17: 30 popodne) i obično oko svakih 10 minuta pre i posle tog perioda. A-autobusi služe u svim satima.

S-autobusi voze svakih 5-10 minuta tokom povećane frekvencije saobraćaja i svakih 20 minuta van tog intervala. S-autobusi su brži od A-autobusa zbog manje zaustavljanja. Obično idu između 06:00 ujutru i 01:00 noću.

Noćni autobusi su u upotrebi između 01:00 i 05:00 tokom noći. Autobuske stanice  se mogu prepoznati po znakovima za autobuske stanice sive boje na kojima se zaustavljaju. Noćni autobusi su N autobusi, na primjer 85N.

Metro

Резултат слика за metro copenhagen

Metro Kopenhagen (Dansko: Københavns Metro) je sistem brzog tranzita 24/7 koji služi Kopenhagen, Frederiksberg i Tarnbi u Danskoj. Sistem od 20,5 km (12,7 milje) otvoren je između 2002. i 2007. godine, a ima dve linije, M1 i M2. Metro dopunjuje veći sistem brzog tranzita S-voza, i integrisan je sa lokalnim vozovima DSB i Movia autobusima. Preko centra grada i zapada do Frederiksberga, M1 i M2 dele zajedničku liniju. Na jugoistoku, sistem služi Amageru, sa 13,7 km (8,5 milje) M1, koji prolazi kroz novo okruženje Ørestada i 14,2 km (8,8 milje) M2 koji služi istočnim četvrtima i aerodromu u Kopenhagenu. Metro ima 22 stanice, od kojih su 9 podzemne. U izgradnji su City Circle Line (Cityringen), proširenje Metroa u Kopenhagenu. Linije M3 i M4 su planirane da budu završene 2019. godine.

za uvećanje klikni na sliku

Metro radi ceo dan i celu noć, svaki dan u nedelji.

Radnim danima tokom povećane frekvencije saobraćaja vozovi idu na 2-4 minuta, a 3-6 minuta van tog perioda i tokom vikenda. Petkom i subotom uveče (posle 01:00) vozovi dolaze sa intervalom od 7-15 minuta i intervalom od 20 minuta posle ponoći radnim danima (nedelja do četvrtka).

Imajte na umu da se održavanje šina može pojaviti tokom noći, što može dovesti do blagog produženja putovanja putovanja. Održavanje se obavlja između 01: 00-01: 25 i ponovo između 04: 15-04: 45.

Сродна слика

Prigradska železnica

S-train (danska: S-tog) mreža uglavnom služi gradskim područjima Kopenhagena. Povezuje gradski centar i unutrašnja područja sa vanjskim delovima Kopenhagena. Od januara 2009. godine ima 170 km (106 mi) dvosmernih trasa sa 84 S-železničke stanice, od kojih je osam u susednim gradovima izvan Kopenhagena. Sistem ima četiri glavne linije, a njihove trase su potpuno odvojene od svih ostalih saobraćaja. Svaka linija radi na frekvenciji od šest vozova po satu tokom dana. Kroz centar grada, međutim, gde se tri od četiri linije približavaju, vozovi mogu biti često kao i svaka dva ili tri minuta. Četvrta linija, Ringbanen, zauzima još jedan put kroz grad i ima radnu frekvenciju od 12 vozova na sat. Neke značajne stanice S-Train u centralnom Kopenhagenu su Hovedbanegarden, Valbi, Nørreport, Østerport, Nørrebro i tipične raskrsnice Ni Ellebjerg, Danshøj, Flintholm, Riparken, Svanemøllen i Hellerup. Sistem S-Train je glavni železnički saobraćaj u Kopenhagenu. Tokom devedesetih odlučeno je da se S-Trains dopuni Metro sistemom.

S-vozovi idu između 05:00 ujutru i 00:30 noću. Linija F na svakih 4-5 minuta, linija A, B, C i E se saobraća svakih 10 minuta, a linija H i Bk se saobraća svakih 20 minuta.

Petkom i subotom vozovi idu na sat između 01:00 i 05:00. Međutim, linija F ide na pola sata tokom ovih sati.

 Karte i propusnice

Možete kupiti različite vrste karata kada koristite javni prevoz u Kopenhagenu. Sve zavisi od toga koliko dugo ostajete u gradu i koliko planirate da koristite javni prevoz.

Uvek kupite kartu pre ukrcavanja u voz ili metro. Možete kupiti svoju kartu preko interneta plaćajući platnim karticama, ili na 7 Eleven kiosku na stanicama za vozove i metro. U sali za dolazak na aerodromu Kopenhagen i na centralnoj železničkoj stanici u Kopenhagenu, gde postoji kancelarija DSB-a, kao i tiket mašine. Imajte na umu da nisu svi tipovi karata / putne karte za prodaju putem mašina.

U autobusu u Kopenhagenu imate mogućnost da kupite kartu od vozača. Ista karta može se koristiti u metrou, autobusu, vozu i feribotu. Uvek imajte kartu s vama u slučaju da kontrolor želi to videti. Putovanje bez važeće karte će rezultirati novčanom kaznom do DKK 750.

Plaćajte svojim pametnim telefonom 

Preuzmite aplikaciju „Mobilbilletter Hovedstaden“ u App Store i Google Play i plaćate svoje karte u pokretu. Kada preuzmete aplikaciju, kliknite na „Indstillinger“ (podešavanja) u donjem desnom uglu i kliknite na „English“ ispod „Sprog“ (jezik). Zatim ćete dobiti englesku verziju aplikacije. Odatle možete izabrati željenu cenu i uneti podatke o kreditnoj kartici.

Резултат слика за copenhagen public transportation

Zone javnog prevoza

Karta za jedno putovanje

Redovna karta je karta za jedno putovanje. Morate kupiti kartu koja važi za zone kroz koje prolazite da biste došli do odredišta. Karte za zone 2 i 3 važe za jedan sat. Karte za  zone 4, 5 i 6 važe sat i po. Karte za  zone 7, 8 i 9 važe dva sata. Imajte na umu da se ovo ne odnosi na broj specifičnih zona, već na količinu zona koje ste kupili. Tokom ovog vremena možete koristiti svoju kartu za sve tipove prevoza u metrou, autobusu, vozu i feribotu, sve dok ne prolazite kroz više zona nego što vam dozvoljava.

Karte za zonu koštaju između DKK 24 (za 2 zone) i DKK 108 (za sve zone). Karta za 2 zone će pokrivati većinu putovanja u centru grada Kopenhagena, dok će vam karta za sve zone omogućiti putovanje i u Elsinore, Roskilde ili Frederikssund.

24 sata u svim zonama

Uz 24-časovnu kartu možete putovati u roku od 24 sata neograničeno autobusom, vozom, metroom i feribotom u svim zonama glavnog grada, uključujući i izlete u Roskilde, Elsinore ili druge delove Sjevernog Sealanda. 24-satna karta za odrasle košta 130 DKK. Jedna odrasla osoba može povesti dvoje dece mlađe od 12 godina besplatno sa 24-satnom kartom. Deca mlađa od 16 godina mogu kupiti 24-satnu kartu u iznosu od 65 DKK.

Flexcard – 7 dana

Takođe možete kupiti 7-dnevnu neograničenu kartu za putovanja pod nazivom Flexcard. To vam daje neograničeno putovanje u zoni po izboru. Cena je od 250 do 675 DKK. Kartica je dostupna i duži vremenski period.

 Transfer od / do aerodroma:

Autobus

Postoji nekoliko autobusnih linija od / do centra grada i aerodroma Kopenhagen.

LinijaLinija 5ALinija 35Linija 36
Naziv linijeAerodrom Kopenhagen – Husum TorvAerodrom, Međunarodni – DR Bien St.Aerodrom, Međunarodni – Nøragersmindevej
StajalištaAerodrom, Međunarodni – Skottegardsskolen – Sundbivester Plads- Amagerbro St.- Centralna stanica – Radhuspladsen – Nørreport st. – Nørrebro st. – Bellahoj – Husum TorvAerodrom, Međunarodni – Aerodrom Istok – A. P. Møllers Alle – Dragør postrojenja – Store Maglebi – Tømmerup – Amagerhallen – Sundbivester Plads – Irlandsvej – Dr Bien St.Aerodrom, Međunarodni – Korsvejens Skole – Tarnbi st. – Nøragersmindevej
Napomena5A takođe radi noću

Metro

Metro stanica se nalazi u pokrivenom, direktnom proširenju Terminala 3. Metro se odvija u intervalima od 4-6 minuta tokom dana i večernjih sati, u intervalima od 15-20 minuta u noći. Do aerodroma je potrebno 15 minuta od stanice Nørreport.

Категорије: gradski prevoz

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.