Casablanka Muhamed V (CMN)

Објави putovanjeonline

Međunarodna vazdušna luka Mohammed V (IATA: CMN, ICAO: GMMN) je međunarodni aerodrom koji opslužuje Kazablanku u Maroku. Nalazi se u provinciji Nouaceur, a sa njim upravlja ONDA (Nacionalni aerodromski ured). Sa nešto manje od 8 miliona putnika koji su prolazili kroz aerodrom u 2014. godini, to je bio najstariji aerodrom u Maroku i četvrti po prometu u Africi. Aerodrom služi kao čvorište za marokanskog prevoznika Royal Air Maroc, Jetairfly, Air Arabia Maroc i RAM Ekpress. Ime je dobio po kralju Mohamedu V iz Maroka.

Aerodrom Kazablanka Mohamed V je originalno napravljen od strane Sjedinjenih Država početkom 1943. godine za vreme Drugog svetskog rata kao pomoćni aerodrom za aerodrom Kazablanka u Anfu i nazvan je Berrechid Airfield. Krajem rata 1945. godine, aerodrom je predat civilnoj vladi.

 TERMINAL

Aerodrom Kazablanka ima tri različita terminala: 1, 2 i 3, ali samo Terminal 1 i Terminal 2 su operativni.Terminal 1 i Terminal 2 su povezani. Terminal 3 je neispravan i najmanji je.

 

Terminal 1

Trenutno se nalazi u okviru projekta renoviranja kako bi se povećao kapacitet za rukovanje sa više putnika godišnje, a procenjeni broj iznosi 20 miliona godišnje. Planirano je da se završi 2017. godine. Ima ukupno 28 gejtova, više od 40 check-in pultova. Terminal 1  integriše tržni centar.

 

Terminal 2

Posluje sa domaćim i međunarodnim letovima. Većinu međunarodnih letova obavlja Royal Air Maroc.

Terminal 2 ima dva salona:

Convives de Marque Arrivals Lounge – Landside (nivo 1).

Convives de Marque Departures Lounge – Airside (Nivo 0).

TRANSFER

Voz

Željeznička stanica se nalazi na nivou -1 u dolaznom područja Terminal 1. Vozovi odlaze sa aerodroma do pristaništa Port Kazablanka ili iz suprotnog pravca svaki sat, između 03:00 i 22:00 približno. Putovanje je oko pola sata i karta košta 30 MAD (oko 3 USD) po osobi. Pristup aerodromu je osiguran vozom preko stanica Ain Sebaa, Casa port, Casa Voiageurs i Oasis.

Autobus

Autobuska kompanija CTM posluje na aerodromu Casablanca Mohammed V, povezuje aerodrome sa centrom grada. Vreme putovanja je jedan sat.

Roial Air Maroc i Air Arabia nudi autobuske transfere do susednih gradova.

Taksi

Taksi se nalaze na nivou 0 u području dolazaka i dostupni su 24 sata dnevno. Osnovna stopa za putovanje u Kazablanku je oko 30 USD.

Direktne linije sa aerodroma Kazablanka Muhamed V :
Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.