Kako se spakovati?

Објави putovanjeonline

Pakovanje prtljaga je jako važna stavka pri svakom putovanju. Dobro spakovan prtljag zahteva manje prostora, tačnije manju torbu. Manja torba znači lakše kretanje na putovanju i lakše manipulisanje sa njom. Manja torba znači i znatnu uštedu novca. Manja torba može proći kao ručni prtljag, to je naročito važno ako putujete avionom.

U kojim dimenzijama mora biti vaš prtljag da bi mogao da se tretira kao ručni prtljag, a koji je to čekirani prtljag? Ovde je reč o prtljagu kada putujete sa avionom. U takvim situacijama postoje određena ograničenja. Pri putovanju sa drugim prevoznim sredstvima ta ograničenja su znatno ređa. U svakom slučaju ako vaš prtljag ispunjava zahteve avio-kompanija, onda sa njim možete u bilo koje prevozno sredstvo bez problema.
Ručni prtljag je onaj koji putnik nosi sa sobom u putničku kabinu. Ovaj prtljag je strogo ograničen od strane aviokompanija. Prtljag koji čekirate takođe ima ogričenja u vidu dimenzija ili težine. Propisane su dimenzije prtljaga i ova pravila dosta variraju tako da putnici obavezno treba da provere sa aviokompanijom sa kojom lete koja su njihova pravila.
Pre nego što krenete da pakujete svoje kofere isplanirajte šta je to što vam je zaista neophodno na predstojećem putovanju. Nemojte preterivati sa stvarima. Svesni ste da pri poslednjem putovanju na komem ste bili, od stvari koje ste poneli, bar 1/3 tih stvari niste koristili. Budite umereni pri pakovanju, neka količina stvari koju pakujete bude srazmerna broju dana koje ćete provesti na putovanju.

Korisni saveti za pakovanje

  • Laptop, male torbice koje se nose oko pojasa, torbice za foto-aparat, kese i sve ostalo što biste mogli nositi sa sobom može se smatrati ručnim prtljagom. Kod low cost aviokompanija ovo će se svakako smatrati prtljagom zato imajte u vidu da je jedna torba po osobi sigurna a sve ostalo može biti problematično.
  • Nemojte zaboraviti da se stvari koje niste ubacili u prtljag za predaju već poneli sa sobom u putničku kabinu ne mogu naknadno spakovati u kofer pošto je on nakon čekiranja otišao u avion svojim putem i nije ga moguće vratiti. Zato nemojte nositi vredne predmete sa sobom kako ne biste bili prinuđeni da ih se odreknete na ulasku u avion.
  • Ukoliko sa sobom morate da imate lekove zatražite od doktora potrvrdu o tome.
  • Tečnosti spakujte tako da posude budu zaštićene od eventualne lomljave kao i da se tečnost ukoliko dođe do lomnjave ne prospe po ostalom sadržaju torbe. Tečnosti ne mogu da se unose u putničku kabinu.
  • Vredne stvari nosite isključivo u ručnom prtljagu i nikako ih nemojte pakovati u prtljag koji se predaje.
  • Prtljag označite svojim imenom i adresom kao i kontakt telefonom.

VAŽNA NAPOMENA:

Lična dokumenta, novac, čekove, nakit, vaučere i druge važne i vredne stvari uvek nosite sa sobom. Ako mislite da ne može dosta stvari da stane u ručni prtljag, varate se, samo je potrebno znati kako stvari složiti i maksimalno iskoristiti prostor vaše torbe. Kako da to uradite možete videti ovde:

Категорије: saveti

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.