Kako se spakovati za krstarenje

Објави putovanjeonline

Ako idete na krstarenje, pogotovo ako vam je to prvi put, onda verovatno ne znate kako da se spakujete, pošto se svakako ne radi o klasičnom putovanju. Bilo bi dobro da se upoznate sa uslovima putovanja, pre nego što počnete sa bilo kakvim pakovanjem. Tako ćete znati kako da ispoštujete sva pravila u samom startu.

Prva stavka u pakovanju je odabir putne torbe. Koferi nisu baš preporučjivi kada je ovaj vid putovanja u pitanju. Biće vam mnogo lakše da sklopite i odložite putnu torbu, kako vam ne bi zauzimala suvišno mesto u kabini.

Šta poneti od garderobe ?

Što se tiče garderobe, bilo bi dobro obezbediti se u slučaju kiše na pojedinim delovima puta i poneti nešto “za svaki slučaj”. Dukserica sa kapuljačom ili kabanica nije na odmet. Sa druge strane, verovatno ćete se mnogo češće susretati sa suncem, što takođe zahteva adekvatnu opremu.

Na brodu ćete se osećati najudobnije u ležernoj ili sportskoj odeći. Lagane majice, šorcevi, pa i trenerke bi trebalo da budu deo vašeg prtljaga, jer kruzeri nude brojne aktivnosti. Možda će vam na raspolaganju biti teren za golf, fitness centri ili čak surfovanje na veštačkom talasu.

Vaša odeća bi trebalo da bude uglavnom bele boje. Ona je uvek dobar izbor za krstarenje jer ne privlači sunce, a ujedno izgleda i sportski i elegantno. Takođe se lako kombinuje. Bela haljina, majica ili košulja koje možete upotpuniti detaljima u mornarskom stilu je pun pogodak.

Noć ostavite za atraktivnu garderobu i nešto elegantnije varijante. Na gotovo svakom brodu biće večernjih proslava. Kruzeri često u svom sklopu imaju i klubove za koje ćete moći da se sredite. Ali ne treba ni u ovom slučaju preterivati. Atraktivna haljina i elegantna košulja za muškarce bi trebalo da budu sastavni deo prtljaga. Za dame će večeri biti i prilika da se popnu na visoke potpetice, stave atraktivan aksesoar i zablistaju u punom sjaju.

Ne zaboravite da ponesete

Obavezno neka deo vašeg prtljaga bude krema za sunčanje. Bilo bi dobro da se potrudite da je uvek imate na licu sloj kreme. Tokom plovidbe osetićaćete lagan vetrić i nećete imati realan utisak o tome koliko je sunce zapravo jako. Naočare za sunce i zaštita za glavu u vidu šešira ili kačketa takođe je potrebna. Verovatno ćete dosta vremena provodićete kupajući se, u bazenu na kruzeru. To podrazumeva da vam je neophodan kupaći kostim, kao i papuče za plažu. Takođe bilo bi dobro poneti nešto što ćete ogrnuti nakon izlaska iz vode. Moguće je da ćete verovatno pravo iz bazena otići na piće u jedan od barova na kruzeru, ili na ručak u restoranu.

Obuća

Od obuće patike su svakako najbolji izbor, kao i ostala obuća sa niskom petom. Pored bazena ćete se naravno opustiti u obući adekvatnoj za plažu. Ne zaboravite ni sobne papuče za boravak u kabini.

Ostale korisne stvari

Pored neophodne garderobe na krstarenje bi bilo dobro poneti  neke od ovih stvari, koje vam sasvim sigurno ne bi pale na pamet da ponesete kad putujete kopnenim ili avionskim transportom. Evo liste najneophodnijih stvari koje bi valjalo da imate na krstarenju:

  • Dodatni ofingeri – Ako ste planirali posebnu garderobu za provod na kruzeru. Ili ako biste nešto obukli više puta i ne želite da se dodatno izgužva, onda ponesite nekoliko ofingera sa sobom. Na brudu če vam obezbediti najviše 8, što ženskom delu populacije može da bude itekako malo. Najbolje ponesite žičane, pošto oni mogu da se saviju i tako zauzmu najmanje prostora u vašem prtljagu.
  • Produžni kabl – Može se desiti da vaša kabina ima najviše dve utičnice, što nije ni izbliza dovoljno da napunite/koristite sve spravice koje nosite sa sobom, naročito ako delite kabinu sa još nekim. Tako da, produžni kabl je najbolje rešenje ako želite da budete funkcionalniji.
  • Dodatna mala torba – Pošto ćete se najverovatnije kretati gore dole duž celog broda, u zavisnosti gde ste se zaputili, moraćete da nosite određene stvari sa sobom, bilo da je to telefon, krema za sunčanje, naočare za sunce, knjige, grickalice, slušalice, novčanik. U svakom slučaju će vam trebati neka praktična torba koju možete nositi svuda sa sobom, bez potrebe da se stalno vraćate do kabine po stvari koje su vam potrebne, ili da ostavite one koje ste kupili.
  • Lek protiv mučnine – Ako prvi put putujete brodom, ili generalno imate problem sa morskom bolešću, onda obavezno ponesite neku od tableta protiv mučnine. U slučaju da imate problem te vrste  i da vas ne prođe čim vam se telo privikne na novo okruženje. Bolje je da ih imate uz sebe makar da bi olakšali sebi te prve sate na brodu.

Trebalo bi poneti i ovo…

  • Čepići za uši – Možda biste pomislili da je buka veliki problem na kruzerima, ali nemate razlog za brigu. Možete očekivati uobičajen nivo buke kao u nekom hotelu. Čućete putnike koji prolaze hodnikom, puštanje vode u tolaetima ili sirenu broda. Ali ako imate lagan san, predlažemo da ponesete set čepića za uši. Ukoliko u susednim kabinama odsedaju putnici koji uznemiravaju ostale neprimerenom bukom uvek se možete obratiti osoblju.
  • Flaše pića – Većina kruzera dozvoljava unošenje sopstvenih alkoholnih pića, što je dobro za vas, budući da postoji tendencija da piće na samom kruzeru bude naplaćeno mnogo više nego što je realno. Ako već odlučite da nosite piće sa sobom, onda flaše zaštitite tako što ćete njene krajeve ubaciti u cipele ili patike, kako biste izbegli lomljavu prilikom ukrcavanja prtljaga.
  • Slikajte svoj prtljag – Ovo možete učiniti čisto radi sopstvene sigunosti. Nikad se ne zna šta može da se desi i da li će baš vaš prtljag biti izgubljen, pa ga slikajte čisto da ne gubite dodatno vreme objašnjavajući kako izgleda ljudima zaduženim za pronalazak.

Ručni prtljag

Kada čekirate torbe prilikom ukrcavanja na brod, nećete ih opet videti sigurno nekih 6 sati, zbog čega je dobro da imate uz sebe još jednu, manju torbu. Ako želite da prvu polovinu dana provedete pored bazena, u nju možete spakovati kupaći kostim i sve ostalo što mislite da će vam zatrebati pre nego što dođete do svog prtljaga.

Nadamo se da smo vam pomogli da se lakše snađete prilikom pakovanja za vaše krstarenje, i da će vam biti  od koristi i za buduća putovanja.

Категорије: krstarenje

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.