Kupovina avio karte online

Објави putovanjeonline

U poslovnici avio kompanije kojom želite da putujete ili u nekoj turističkoj agenciji možete kupiti vašu kartu. Kupovinu možete da obavite preko interneta, online. Prvi način se sve manje koristi naročiti kog mlađih generacija putnika koji intenzivno koriste IT tehnologiju. Zato ćemo pojasniti kupovinu preko interneta. Bez obzira na način kupovine, pre nego što se odlučite kojom kompanijom ćete putovati, potrebno je da pogledate ponude avio kompanija.  Svakako treba se odlučiti za najpovoljniju, budući da su  usluge avio kompanija manje više indentične.

Pri izboru, pored cene važna je i njena pouzdanost, tj one koje svoje letove održavaju u planiranim terminima i poštuju  objavljeni red letenja. Za putnika je to jako važno, posebno u slučajevima kada  imate povezani let i morate da na jednom ili više aerodorma da obavljate transfere ka svom krajnjem odredištu. Nekada ste prosto prinuđeni da koristite povezane letove, i to u  slučajevima kada nemate direktan let sa vašeg polaznog aerodroma ka željenoj destinaciji, ili u slučaju kada je taj let, ako i postoji, drastično skuplji  od onog koji od vas iziskuje zadržavanje na nekom usputnom aerodromu sa koga  ćete nastaviti dalji let ka željenoj destinaciji. U takvim slučajevima jako je  važno da avio kompanija sa kojom letite poštuje objavljeni red letenja, ne kasni  u polasku i dolasku, a pogotovo ne poseže za otkazivanjem letova.

Avio kompanije se trude da maksimalno ispoštuju  objavljeni red letenja pošto im ne ide u prilog da dobiju epitet nepouzdane  avio kompanije. Sa takvom kompanijom niko ne želi da putuje. Međutim i pored svih napora za poštovanjem reda letenja mogu se desiti ne predviđene  okolnosti koje za posledicu mogu imati kašnjenja. Stoga je predlog da ako imate  povezani let, razmak između dva leta nikad ne bude manji od 1h, a ako putujete  niskobudžetnom avio-kompanijom onda da razmak između dva leta bude 2 pa i vise  sati. Bolje da malo vremena provedete na usputnom aerodormu, i utrošite ga u razgledanje prodavnica, u nekom restoranu uz neko piće, čitanju knjige ili na  vašem tabletu, telefonu ili lap-topu, nego da zakasnite na naredni let.

Za Online rezervaciju možete koristiti brojne specijalizovane pretraživače poput Skyscanner.net, eDreams.com, airticket24.com i slični. Iskustvo sa ovim pretraživačima je takvo da su cene pronađenih karata preko njih, uvek bile znatno više nego što se pretragom po zvaničnim sajtovima avio kompanija može da nađe. Verovatno je ovo rezultat toga što ovi pretraživači pretragu obavljaju uvek, ili gotovo uvek, u ponudi nacionalnih avio prevoznika čije su karte znatno više od cena karata low cost avio kompanija.

Ovo jeste jednostavniji način pretrage ali izgleda da je i skuplji. Pretragu treba obavljati po zvaničnim sajtovima avio kompanija sa posebnom pažnjom na promocije koje one organizuju u određenom periodu godine, kada su i cene nacionalnih avio prevoznika znatno povoljnije.

Ovom prilikom  koristimo sajt kompanije Easyjet, kako bih vam pojasnio postupak online kupovine. Princip kupovine je isti bez obzira za koju  kompaniju se odlučite. Dakle da počnemo….

Izbor odgovarajućeg leta

Uđite na sajt avio kompanije sa kojom želite da putujete na vašu željnu  destinaciju. Upišite mesto polaska i mesto dolaska (u našem slučaju je to Beograd i Ženeva), datum putovanja i koliko osoba putuje.

Nakon što ste uneli potrebne podatke, kliknite na dugme „Show flights“. Otvoriće vam se sledeći prikaz, gde će vam biti ponuđeno vreme polaska za datum koji ste naveli u predhodnom koraku. Ukoliko ne postoji let za traženi datum, možete videti prvi naredni dan, kada  postoji let i u koje vreme. U našem slučaju smo kao datum polaska naveli  14.10.2016 , dok je datum povratka 16.10.2016.

Kao što se može videti na slici iznad, na dan 16.10.2016 koji je izabran za datum povratka, nema leta. Prvi naredni dan kada postoji let je 17.10.2016. Možete videti vreme i cenu leta za prikazani pravac. Vi treba da izaberete željeno vreme polaska. Ukoliko ste u mogućnosti da birate datum polaska i povratka, predlažemo vam da kliknete na polje „3 week view“ tada će vam se otvoriti prozor sa prikazom datuma,vremena i cenom polazaka za taj mesec.

Na tom prikazu moći ćete da izaberete najpovoljniji polazak u tom intervalu. Ukoliko vam datumi odgovaraju treba ih izabrati za putovanje, obzirom na cenu. Mi ćemo ostati pri našem izabranom datumu. Kliknite na polje sa datumom 14.10. za odlazak i 17.10 za povratak i dobićete sledeći prikaz.

Sa desne strane prikaza, vidi se cena karte za oba pravca sa taksama „Final Price“. Ovde je potrebno da obratite pažnju, da li u cenu karte ulazi cena sedišta i čekiranog prtljaga. Kod niskobudžetnih avio kompanija cena sedišta i prtljaga koji se čekira dodatno se naplaćuje. Kod nacionalnih avio prevoznika cena sedišta i čekiranog prtljaga obično je uračunata. U oba slučaja može postojati izuzetak, stoga obratite na to pažnju. Kliknite zatim na dugme „Continue“ i dobićete sledeći prikaz.

Izbor sedišta i prtljaga

Na slici možete videti da je potrebno da izaberete sedište i čekirani prtljag, ukoliko ga imate. Da odmah razjasnimo šta je čekirani prtljag…..najprostije rečeno to je prtljag koji ide u tovarni deo aviona, ne ide sa vama u kabinu. Taj prtljag morate predati na pultu za čekiranje pri polasku i preuzeti ga sa trake na krajnjoj destinaciji . To je prtljag čija se težina kreće od 23 – 32 kg ili specifičan prtljag, kao što su muzički instrumenti ili sportska oprema. Više o prtljagu pogledajte u tekstu Prtljag u avio saobraćaju ovog sajta. Klikom na dugme „Choose seat“ otvoriće vam se sledeći prikaz za odabir sedišta u avionu, prvo u jednom pravcu a zati u povratku.

Da napomenemo da cena sedišta zavisi u kom se redu nalazi.  Prednja sedišta su obično skuplja, namenjena putnicima sa uslugom „prioritetnog ukrcavanja“ i ona koja imaju više mesta za noge (npr 12 i 13 red). Veličina sedišta i njihova udobnost, razmak između njih i druge pogodnosti zavise od putne klase za koju se opredelite. Osnovne putne klase u avio saobraćaju su ekonomska, premijum ekonomska, biznis i prva klasa.  Više o tome pogledajte u našim tekstovima. Više informacija o izboru i rezervaciji sedišta pogledajte ovde.

Da nastavimo sa online rezervacijom. Razlika u ceni vidi se i na predhodnoj slici. Ukoliko odaberete željena sedišta sa desne strane prikaza, videćete da je ukupan prikaz cene  uvećan za odgovarajući iznos, zavisno od cene izabranih sedišta. Isto važi i ukoliko odlučite da odaberete čekirani prtljag, pojaviće se sledeći prikaz.

Vrednost ukupne cene, uvećana je za cenu sedišta. Treba reći da odabir sedišta možete obaviti i kasnije, ali preporuka je da to obavite odmah, pošto ćete imati veći izbor sedišta na raspolaganju. Čekirani prtljag ne morate sada uzeti, naročito ako niste sigurni koliko velikih torbi će vam trebati na planiranom putovanju. Čekirani prtljag možete dodati do momenta čekiranja. Pritiskom na dugme „Continue“ pojaviće se opcija za izbor smeštaja, a potom opcija da iznajmite automobil (Renta-car) na konačnoj destinaciji. Na vama je da odlučite da li vam nešto od toga treba. Izborom ovih opcija uvećavate ukupnu cenu karte za vrednosti izabanih usluga. Ukoliko preskačete navedene usluge, samo kliknite na dugme „Continue“.

Registracija na sajtu

Sa desne strane prikaza možete videti da je ukupna cena karte povećana za cenu sedišta i čekiranog prtljaga i predstavlja konačnu cenu naše karte za Ženevu. Sada je potrebno da se registrujemo, tako što ćemo sa leve strane u polju „My email address is“ upisati svoj mejl. Treba napomenuti da dobro vodite računa da ne pogrešite pri unosu mejl adrese, pošto na svoj mejl treba da dobijete potvrdu rezervacije sa kodom koji vam je potreban za čekiranje. To vam je vaša avio karta. Nakon toga u polje „password“ unesite lozinku. Na ovaj način ste se registrovali na sajtu avio-kompanije i pri svakom logovanju na njihov sajt upisujete svoju mejl adresu i lozinku.

Plaćanje

Nakon ovoga sledi korak plaćanja, kada unosite vaše podatke i podatke sa vaše platne kartice, a potom ukoliko je sve u redu sledi potvrda rezervacije. U roku od nekoliko minuta na vaš mejl, koji ste uneli pri registraciji, stići će vam mejl sa potvrdom o izvršenoj rezervaciji i svim potrebnim detaljima o vašem letu. Ovim smo završili kupovinu.

Online rezervaciju možete obaviti preko aplikacije za mobilni telefon. Svaka avio-kompanija ima svoju aplikaciju koju treba instalirati na telefonu, koja vas vodi korak po korak kroz kompletnu proceduru kupovine. Proces rezervacije je skoro isti gore opisanom, tako da nećete imati problem ni ako se odlučite za aplikaciju na vašem mobilnom. Koju opciju koristiti za kupovinu neka bude vaša odluka.

Категорије: Info

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.