JetBlue airways

Објави putovanjeonline

KRATKO PREDSTAVLJANJE
IATAICAO
B6JBU
Osnovan1998
Operativne bazeBoston
Fort Lauderdale
Long Beach
New York-JFK
 Orlando
Flota veličina238
Destinacije101
Slogan kompanijeYou Above All
Inspiring Humanity
Matična kompanijaETS
ŠtabNew York, USA
Vebsajtjetblue.com

JetBlue Airways Corporation, skraćeno JetBlue je američka niskobudžetna avio-kompanija i šesta po veličini  avio-kompanija u SAD. Glavna baza je locirana u Njujorku na međunarodnom  aerodormu Džom F. Kenedi (JFK).  JetBlue  leti na preko 97 destinacija u SAD, Meksiku, Karibima, centralnoj i južnoj Americi.

JetBlue je registrovan u Delavare u avgustu 1998. godine. David Neeleman je osnovao kompaniju u februaru 1999. godine, pod nazivom „NevAir.“ JetBlue je započeo pristup jugozapadu u nameri da ponudi jeftina putovanja, ali tražio je da se razlikuju po svojim sadržajima, kao što je zabava tokom leta, TV u svakom sedištu, i Sirius KSM Satellite radio. Prema rečima Neelemaan, JetBlue želi  „da se vrati humanost nazad u avio-saobraćaj.“ Od tada kompanija beleži svoj rast.

Na aerodormu JFK ova kompanija je locirana na terminal T5.
<

FLOTACODASHAREProgram TRUE BLUEPRTLJAGDESTINACIJE

JetBlue u svojoj floti danas ima 228 aviona i to:

Airbus A320-200       120 aviona

Airbus 321-200            38 aviona

Embrarer E190            60 aviona

Kompanija je naručila 135 aviona od proizvođača i to su avioni iz porodice Airbus modeli A320 Neo (25 aviona), A321-200 (26 aviona), A321 Neo (60 aviona) i 24 aviona Embrarer E190.

JetBlue ima codeshares ugovore sa sledećim kompanijama:

Aer LingusEtihad AirwaysQatar AirwaysSingapore Airlines
El AlHawaiian AirlinesRoyal Air MarocSouth African Airways
Cape AirIcelandairSeaborne AirlinesTAP Portugal
EmiratesJapan AirlinesSilver AirwaysTurkish Airlines

TrueBlue

Kompanija je lansirala program pod nazivom TrueBlue. Pod originalnim TrueBlue programom, letovi bi bili vredni dva, četiri, ili šest poena na osnovu udaljenosti od letova, a dvostrukim bodovima su nagrađeni putnici za letove koje su rezervisali onlajn.

U septembru 2009. godine, JetBlue napravio promene u svom TrueBlue programu.  U novom programu, članovi dobijaju tri boda za svaki dolar potrošen prema letu, bez poreza i naknada. Članovi zarađuju dodatnih tri boda za svaki dolar potrošen na letu, ako se rezervisali online na veb stranici jetblue.com. Dodatnih dva poena se dodeljuje ako je član koristi Jetblue cobranded American Ekpress kreditnu karticu za kupovinu let. Cena letova i bodova zavise od tarife leta u američkim dolarima.

U junu 2013., JetBlue najavio da TrueBlue bodovi nikada neće isteći iz bilo kog razloga. Sadašnja politika navodi da ako su članovi rezervisali let na mreži, oni mogu da zarade duplo sa 6 poena po dolaru. Za letove kupljene na drugačije dobija se do 3 poena po potrošenom dolaru.

Ručni prtljag

Svaki putnik ima pravo na jedanu torbu kao ručni prtljag u dimenziji 22″ L (55.88 cm) x 14″ W (35.56 cm) x 9″ H (22.86 cm) uključujući točkiće i ručke, na svim tipovima aviona. Navedeni prtljag trba da stane iznad ili ispod sedišta.
Pored jedne torbe u navedenoj dimenziji, svaki putnik ima pravo na jedan lični predmet (npr. torbica, aktovka, tašna, laptop i slično)

Čekirani prtljag

Čekirani prtljag nesme prelaziti dimenzije u gabaritu (dužina + visina + širina) od 62″(157,48cm) ili da prelazi težinu od 50 funti (22,68 kg.)u protivnom će biti naplaćen.

Čekiran i prtljag mora biti čekiran 40 minuta pre polaska na domaćim letovima, odnosno 60 minuta na međunarodnim.

Destinacije do kojih kompanija JetBlue ima redovne linije:

Категорије: aviokompanije

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.