Italija je država na jugu Evrope. Italija obuhvata Apeninsko poluostrvo i tri velika ostrva na Sredozemnom moru: Siciliju, Sardiniju i Elbu. Jedinu kopnenu granicu ima na severu, na Alpima, gde se graniči sa Francuskom, Švajcarskom, Austrijom i Slovenijom. Nezavisne države San Marino i Vatikan nalaze se unutar teritorije Italije.

Pošto se nalazi na spoju evroazijske i afričke tektonske ploče, u Italiji ima puno seizmičke aktivnosti i 14 vulkana od kojih su čak 4 aktivna: Etna, Stromboli, Vulkano i Vezuv.

Italija je veoma poznata po kulinarskim sposobnostima, modi, dizajnu, odeći, arhitekturi, umetnosti, muzici i ostalim znamenitostima koje u velikom broju posećuju turisti.

Emblem of Italy Glavni grad: Rim Vremenska zona: CET (UTC+01)
Populacija: 60,589,445 Strana saobraćaja:  Desna
Površina: 301,338 km2 Pozivni kod: +39
Zvanični jezik: Italijanski ISO 3166 code IT
EU Internet oznaka: .it
NOVAC
Valuta: Evro Inflacija:
Kod: EUR Kovanice: 1c, 2c, 5c, 10c, 20c, 50c, €1, €2
Mala jedinica:  1/100 cent Novčanice: €5, €10, €20, €50, €100, €200, €500

Za unos gotovine od preko 10.000 evra potrebno je imati dokaz o poreklu. Potrebno je izbegavati unos banknota veće nominalne vrednosti (novčanice od 200 i 500 evra), jer ne primaju sve prodavnice, a u banci mogu zatražiti informaciju o poreklu novca.

Više o troškovima u Rimu pogledajte ovde.

BEZBEDNOST

U velikim gradovima je u porastu sitan kriminal, posebno krađe torbi i dzeparenje. Savetuje se poseban oprez tokom putovanja vozom ka glavnim aerodromima, posebno ka aerodromu Fjumićino. Preporučuje se da, u hotelima u kojima su smešteni, koriste sefove za čuvanje vrednih stvari.

Česta su obijanja putničkih automobila i turističkih autobusa, radi krađe prtljaga i vrednijih stvari na benzinskim pumpama i javnim parkinzima, naročito u Rimu, Milanu i Pizi. Savetuje se da se uvek zaključavaju vozila i ne ostavljaju vrednije stvari i prtljag. Preporuka se odnosi i na turističke autobuse, koje na parkinzima, dok su putnici u obilasku, ne bi trebalo ostavljati neobezbeđene.

U slučaju potrebe treba kontaktirati  interventne službe karabinjera i policije na brojeve 112 i 113.

O bezbednosti u Rimu možete se informisati ovde.

Indexopšta ocena
Stepen kriminala: 44.84
Stepen bezbednosti: 55.16 UMERENO

Izvor: Numbeo

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Poželjno je posedovanje polise međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja, a postoji mogućnost i da se u Italiji uplati osnovno italijansko isiguranje za 98 evra koje važi 90 dana. Interventni broj hitne pomoći je 118.

TRANSPORT

U Italiju se direktno ulazi preko aerodroma i putničkih luka. Najvažniji aerodromi su Rim, Milano, Trst, Bari.Najvažnije luke su Bari, Ankona, Venecija, Trst.
Železnička mreža dobro razvijena, vozovi precizni i brzi (sistem brzih pruga), cene prilično visoke (Rim – Trst drugom klasom: 73 evra).
Putna infrastruktura veoma razvijena i kvalitetna, drumarina i gorivo su među najskupljima u EU. Saobraćajna policija primenjuje propise, ali je tolerantna za sitnije prekršaje. Stroga je kod nepropisnog parkiranja i vožnje u zabranjenim zonama gradova. Odnošenje nepropisno parkiranog vozila, sa kaznom, za strance košta 200 evra.
Može se voziti sa nacionalnom vozačkom dozvolom (biometrijskom), ali je potrebno imati i međunarodnu vozačku dozvolu.

Informacije o funkcionisanju javnog prevoza u Rimu možete pogledati ovde.

HRANA I PIĆA

Italija ima kuhinju koja se generalno karakteriše po svojoj jednostavnosti, gde mnoga jela sadrže od dva do četiri glavna sastojka. Italijanski kuvari se uglavnom oslanjaju na kvalitet sastojaka, a ne na složenu pripremu. U stvari jela i recepti su mnogo više delo njihovih baka, nego samih kuvara i zato su ova jela savršena za pripremu kod kuće. Ovo je jedan od glavnih razloga sve veće popularnosti ove kuhinje.

Sastojci i jela se razlikuju u zavisnosti od regiona. Mnoga originalna jela se pripremju različito u raznim krajevima zemlje.  Sir i vino karakterišu veliki deo kuhinje, sa mnogim varijacijama. Kafa, a posebno espreso, je veoma važno obeležje italijanske kuhinje. Italijanska kuhinja ima veliki broj različitih sastojaka koji se standardno upotrebljavaju, od voća, povrća, sosova, mesa, itd.

Regionalne specifičnosti

Na severu Italije, riba (kao što je na primer bakalar ili baccala), krompir, pirinač, kukuruz, sosovi, svinjetina i različite vrste sireva su najuobičajeniji sastojci.

Ligurijski sastojci su prilično različiti i tu spada nekoliko vrsta ribe i plodova mora. Bosiljak (kojii se nalazi u pestu), orasi i maslinovo ulje su veoma uobičajeni.

U oblasti Emilija-Romana, uobičajeni sastojci sadrže i šunku (prosciutto), kobasice (cotechino), rezličite vrste salama, tartufe, parmezan i paradajz (sos bolonjeze ili ragu).

Tradicionalna kuhinja centralne italije koristi sastojke kao što su paradajz, sve vrste mesa (osim konjskog), riba i sir pekorino.

I na kraju, u južnoj Italiji, paradajz – svež ili kuvan u paradajz sosu – biber, masline i maslinovo ulje, beli luk, artičoke, pomorandže, rikota sir, patlidžan, tikvice, određene vrste ribe (sardine i tuna) i kapar su važni sastojci lokalne kuhinje.

Jednostavnost pripreme je ključ – par svežih jednostavnih namirnica, često i jeftinih, sjedinjenih kreativno, atipično za sve ostale zemlje osim za Italiju, zemlju u kojoj se zadovoljstvo ogleda ni u čemu sofisticiranom, komplikovanom i zahtevnom već u onom što je jednostavno i tradicionalno.

Pasta

Italija ima kuhinju koja je veoma dobro poznata ( i cenjena) zbog upotrebe različitih vrsta pasta. U pastu spadaju rezanci različitih dužina, širina i oblika. Svi ti oblici imaju i svoja imena – pene, makarone, špagete, lingvini, fusili, lazanje, njoke i razni drugi koji su punjeni drugim sastojcima kao što su raviole i torteline. Reč pasta se često koristi kada se misli na jela gde je pasta glavni sastojak. Obično se servira sa sosom.

Predlažemo da probate

Zato vam mi predlažemo da ukoliko budete u mogućnosti obavezno probate ova jela i deserte:

Minestrone – čuvena italijanska supu, čiji se recepti razlikuju od mesta do mesta, ali svaki je autentičan.

Bračole (Braciole) – juneći odresci sa pršutom, sirom, slaninom.

Osobuko (Ossobuco) – severnoitalijanski specijalitet, čije ime u prevodu znači kost s rupom. Ali ukus je jedinstven, iako ime nije toliko poetično.

Fegato ala venecijana (Fegatto ala veneziana) – teleća džigerica, pravi delikates. Italijani je najčešće služe sa palentom.

Picajola (Pizzaiola) – radost domaćica. Budite štedljivi kao italijanke, jer u ovo jelo ide bilo koje pečeno ili kuvano meso koje vam je ostalo od prethodnog obroka.

Supa paveze (Zuppa pavese) – zapečena supa. Zvuči dovoljno zanimljvo?

Polpete milaneze (Polpette milanese) – ćufte na milanski način.

Kasato (Cassata) – sladoled od badema, čokolade, šlag, voćni sladoled, pistaći…. čisto savršenstvo.

Zabajone (Zabaione) – krem koji se u Italiji sprema maldencima jer se veruje da daje snagu. Može da se jede sam, ali i da bude fil za kolač.

KLIMA

Italija ima klimu koja drastično varira od stereotipne mediteranske klime u zavisnosti od lokacije. Primorskim delovima Ligurije i većim delom Apeninskog poluostrva južno od Firence vlada klasična mediteranska klima. Veći deo severnih unutrašnjih oblasti Italije, oko Torina, Milana i Bolonje ima kontinentalnu klimu, koja se često po Kepenovoj klasifikaciji klimata klasifikuje i kao vlažna suptropska klima.

Primorski delovi poluostrva mogu imati drastično drugačiju klimu od planina i dolina u unutrašnjosti, posebno tokom zimskih meseci, kada na planinskim delovima vladaju hladnoće i sneg. Primorski regioni imaju blage zime i topla i obično suva leta, mada i doline u unutrašnjosti mogu biti prilično tople leti.

OSTALO

Koristite samo licencirana taksi vozila sa tablom „Taksi“ na krovu vozila. Start se naplaćuje 3 evra, plus 1 evro po kilometru puta. Nije dozvoljen ulazak privatnim ili rentiranim vozilima u istorijsko jezgro u većini italijanskih gradova, osim u slučaju posedovanja posebne dozvole.Granice istorijskog centra su uobičajeno označene crnim slovima ZTL na žutoj pozadini i ukoliko uđete kolima bez dozvole, vaše vozilo i tablice će biti snimljene i bićete kažnjeni. Posebna taksa se naplaćuje za ulazak kolima u centar Milana. Visoke su i kazne za nepropisno parkiranje i primenjuju se bez izuzetka.

Karte za sredstva javnog prevoza se ne mogu kupiti u prevoznom sredstvu, već se moraju obezbediti pre započetog putovanja. Koštaju 1,5 evro i važe 90 minuta (ali samo za jedan ulazak u metro). Kontrole putnika su česte i u slučaju neposedovanja karte, izriču se visoke kazne (100-500 evra koje se znatnije redukuju ukoliko se plati na licu mesta).

U nekim italijanskim gradovima je kažnjivo bacanje smeća na ulici, u nekima je kažnjivo sedeti na stepenicama spomenika, ili jesti i piti u blizini najznačajnijih kulturnih i drugih  javnih zgrada.

Italija ima problem sa ilegalnim prodavcima koji su prisutni na ulicama svih većih italijanskih gradova, posebno turističkih, kao što su Rim, Firenca, Venecija. Ne kupujte od njih, jer možete biti zaustavljeni i kažnjeni od strane lokalne policije.

Mnogi veći gradovi u Italiji sada naplaćuju manju taksu od turista. Taksa se naplaćuje od strane hotela i najčešće nije uključena u već plaćene aranžmane. Visina takse varira od grada do grada i zavisi od kategorije hotela. Najčešće se naplaćuje u gotovini i obavezno uzmite račun kao dokaz o plaćenoj taksi.

Категорије: države evrope