Istanbul Ataturk airport (IST)

Објави putovanjeonline

Istanbul Ataturk airport (IATA: IST, ICAO: LTBA) je najprometniji aerodrom u Turskoj i glavni aerodrom u Istanbulu. Otvoren je 1924.godine na evropskoj strani i nalazi se 24 km zapadno od centra grada. Od 1980 godine aerodrom nosi naziv po osnivaču i prvom predsedniku Republike Turske, Kemalu Ataturku. To je bazni aerodrom nacionalnog avio prevoznika Turkish Airlines koji je četvrti najveći avio prevoznik u svetu po broju destinacija. Ovde su još i sedišta avio kompanija Atlasjet, Freebird i Onur Air. Drugi, manji, međunarodni aerodrom u gradu je Međunarodni aerodrom Sabiha Gokcen.

Po prometu od 50 miliona putnika u 2013.godini aerodrom je peti najprometniji u Evropi, posle Amsterdama. Te godine aerodrom je dobio i laskavu titulu “Aerodrom godine”, kao najbolji aerodrom u Evropi po glasanju putnika Skytrax Award-a.

Istanbul New Airport

Planiran kao najveći aerodrom na svetu,  Istanbul New Airport , novi treći aerodrom je u izgradnji kako bi se zadovoljio rastući domaći i međunarodni zahtev za vazdušnim saobraćajem kao izvor, odredište i tranzitna tačka. Izabrano je mesto u evropskom delu na obali Crnog mora, a izgradnja je počela u maju 2015. Predviđena je prva faza novog aerodroma 29. oktobra 2018. godine , sa prvim letovima koji počinju narednog dana. Na otvaranju će se sastojati od dve pista i glavne zgrade terminala, sa početnim godišnjim kapacitetom od 90 miliona putnika. Nakon otvaranja, Aerodrom Ataturk će biti zatvoren za redovni putnički vazdušni saobraćaj. Njegov IST kod IATA-a će naslediti Istanbulski novi aerodrom i Aerodrom Ataturk dobit će šifru ISL kada se završi prenos redovnih putničkih aktivnosti na novi aerodrom.


Terminal

Ataturski aerodrom u Istanbulu ima dva glavna putnička terminala koji su međusobno povezani:

Domestic Terminal

Domaći terminal je stariji i manji od dva terminala i isključivo se bavi domaćim letovima unutar Turske. Do otvaranja Međunarodnog terminala bio je međunarodni terminal aerodroma. Domaći terminal ima svoje check-in objekte i nadstrešnice na gornjoj etaži, što dovodi do dvanaest ulaznih vrata (101-112) koji su opremljeni avio mostovima . Na tlu nivoa postoje pet traka za povraćaj prtljaga, kao i saobraćaj nezavisni od Međunarodnog terminala.

 

Međunarodni terminal

Međunarodni terminal je inaugurisan 2000. godine i koristi se za sve međunarodne letove. Poseduje veliku glavnu salu koja sadrži osam check-in otoka i širok spektar objekata u blizini, kao što su prodavnice i restorani. Područje odlaska sastoji se od 27 kapija (201-226), koji su svi opremljeni sa avio mostovima, kao i nekoliko autobusa. Sprat dole je opremljen sa 11 prtljažnih traka za povraćaj prtljaga. Međunarodni terminal je u stanju da upravlja sa velikim avionima kao što su Boeing 777-300ERs turskog avioprevoznika.

Postoji i dodatni terminal za generalnu avijaciju na severozapadu glavnih oblasti, kao i namenski teretni terminal.


Transfer

Taxi

Taxi prevoz u Istanbulu je najkonforniji vid prevoza od aerodroma do hotela (ukoliko vaš hotel nema besplatan prevoz). Odmah po napuštanju aerodroma, mogu se ugledati taxi vozila koja čekaju ispred u nizu. Cena taxi prevoza je od 15 do 20 eura (Sultanahmet, Taksim) i vožnja traje oko pola sata ili nešto duže, zavisno od gužve u saobraćaju. Za prevoz do odredišta na azijskoj strani treba izdvojiti oko 40 eur.

Havatas Shuttle bus

Havatas je gradski javni prevoznik a autobuse mozete naći odmah ispred aerodroma, u drugom nizu. Busevi saobraćaju na svakih pola sata od 04.ujutro do 01.h posle ponoći. Cena prevoza je 10 turskih lira (oko 4eur) po osobi, prtljag je uključen. Jedan od buseva vozi do glavnog trga Taksim i vožnja traje oko 40 minuta. Ovaj prevoznik inače ne vozi do starog grada – Sultanahmet.

Javni prevoz – metro, tramvaj

Ukoliko se odlučite za jeftiniji vid prevoza, ali sa presedanjem, onda možete sesti na metro odmah na aerodromu, do stanice Zejtinburnu. Tu se preseda na glavnu tramvajsku liniju u pravcu Kabatas (to je poslednja stanica za Taksim). Za stari grad, silazite na stanicama Grand bazar, Sultanahmet, Sirkeci ili Eminonu. Za Taksim idete do zadnje stanice Kabatas, a zatim uspinjača (samo 2,5min), Kabatas-Taksim. Za svaku vožnju se kupuje žeton oko 2 lire (1eur) na mestu prodaje ili automatu na samoj stanici. Takodje postoji i Istanbul kartica – elektronska karta koja objedinjuje sve vrste javnog prevoza (bus, metro, feri, tramvaj i uspinjača) i jednu karticu može koristiti do 5 putnika, tako što se očitata više puta po ulasku u vozilo, zavisno od broja putnika. Kupovina kartice na mestu prodaje košta 6 lira bespovratno + dopuna kredita po želji. Javni prevoz saobraća od 6.00 ujutro do ponoći.


Destinacije

Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.