Hong Kong, gradski prevoz

Објави putovanjeonline

Hongkonška transportna mreža visoko je razvijena. Više od 90% dnevnih putovanja obavlja se javnim prijevozom, što je najveći takav postotak u svetu.

Prevoz se može plaćati upotrebom kartice Octopus card. To je sistem elektronskog plaćanja uvedenog u podzemnoj željeznici Mass Transit Railway (MTR). Ovaj sistem može se koristiti i na železnici, autobusima i trajektima, te se prihvata umesto gotovine i na drugim prodajnim mestima.

Ako boravite u Hong Kongu na nekoliko dana, i nameravate da koristite MTR ili druge vidove javnog prevoza, razmotrite mogućnost upotrebe „Octopus card“ kartice. To je izuzetno pogodan, i štedljiv način plaćanja. Postoje razne „Octopus card“ kartice na raspolaganju. Ova kartica može biti najbolji izbor za turiste jer daje velike pogodnosti, kako u transportu tako i u maloprodajnoj kupovine tokom boravka u Hong Kongu. Ova kartica može se nabaviti u najvećim prodavnicama u okviru aerodroma ili u gradu, po ceni od samo HK $ 39. Karticu možete dopuniti  u bilo kojoj stanici MTR, klasičnim prodavnicama (7/11 itd), supermarketima,itd…. u iznosu od najviše HK $ 1,000. Možete je odneti kući kao suvenir nakon putovanja i ponovo koristiti kada sledeći put putujete u Hong Kong.

Metro

Radi kreiranja sveobuhvatne železničke mreže na celoj teritoriji, glavna gradska železnička kompanija bila je 2007. spojena s gradskom podzemnom železnicom. Sistem podzemne železnice ima 150 stanica i opslužuje 3,4 miliona ljudi dnevno.

Tramvaj

Hongkonški tramvaji (Hong Kong Tramways), uvedeni 1904., pokrivaju severni deo Hong Konga.

Nа trаmvајskој liniјi nаlаzi sе 7 trаmvајskih tеrminаlа, оd zаpаdа kа istоku, Kеnnеdi Тоwn , Shеk Тоng Тsui ( Whitti Strееt ), Shеung Wаn ( Wеstеrn Маrkеt ), Hаppy Vаllеy , Cаusеwаy Bаy , Nоrth Pоint i Shаu Kеi Wаn.

Postoji šest glavnih preklapajućih ruta:

  • Shau Kei Wan ↔ Western Market
  • Shau Kei Wan ↔ Happy Valley
  • Shau Kei Wan ↔ Kennedy Town
  • North Point ↔ Whitty Street
  • Happy Valley ↔ Kennedy Town
  • Causeway Bay ↔ Whitty Street
  • Western Market ↔ Kennedy Town

Stari dvospratni tramvaji (lokalno poznati kao Ding-Ding) prelaze preko oblasti Central,  a cena karte za odraslu osobu je $ HK2.30. Putovanje sa jednog kraja do drugog, je odlična prilika da se vidi život na ostrvu, ako niste u žurbi. Tramvaj je takođe koristan za kratka putovanja samo nekoliko kilometara, pre nego da hodate kilometrima da bi ste došli do MTR. Za kratke relacije tramvaj je brži način prevoza u odnosu na voz, sa mnogo manje hodanja. Jedno upozorenje ako ste visoki – krov u tramvajima je nizak i možete udariti glavom, pogotovo ako stajite.

Autobus

Uslugom autobuskog prevoza upravljaju privatne kompanije pod koncesijom. Pet kompanija na celoj teritoriji održava ukupno 700 linija. Dve najveće, Kowloon Motor Bus, sa 402 linije u Kowloonu i Novim teritorijama, i Citybus, s 154 linije u Hong Kongu, pružaju usluge prevoza preko luke. Danas se skoro isključivo koriste autobusi na sprat, uvedeni 1949., dok standardni autobusi ostaju u upotrebi na rutama sa slabijom popunjenošću i ulicama manjeg kapaciteta.

Hong Kong možda nije velik, ali to je božji dar kada je u pitanju planiranje rute za autobuse. Gotovo svuda je dostupan autobusom, i pre izgradnje tunela i autoputa je bio jedini način da se sa jedne strane ostrva stigne na drugi, autobusom kroz planine ili duž obale. Mnoge od ovih autobuskih linija su ostale do danas, a kako su svi jeftini, sigurani, udobani i imaju klimu, oni nude posetiocima savršenu priliku da istražuju lepe i manje poznate delove Hong Konga.

Postoji nekoliko autobuskih linija koje vredi videti. Linija 973 koja putuje iz Tsim Sha Tsui, oko Kowloon, prelazi luku i oko obale Hong Kong Island do Aberdeen, Repulse Bay završava u Stanlei Market. U dvospratnom autobusu ovo je zaista spektakularno putovanje.

Gradski minibus (Public light bus) opslužuju veći deo Hong Konga, posebno područja do kojih ne  dolaze standardni autobusi, ili ih ne mogu pokrivati često, brzo, ili direktno autobusi na sprat kompanije Kowloon Motor Bus.

Trajekti

Trajektna kompanija Star Ferry osnovan 1888., održava četiri linije preko Victoria Harboura, s 53.000 putnika dnevno. Stekao je kultni status nakon objave romana Svet Suzie Wong, ambijentalnog u Hong Kongu. Putopisac Ryan Levitt liniju Tsim Sha Tsui – Central smatrao je jednom od najslikovitijih na svetu.Druge trajektne usluge pružaju kompanije koje opslužuju udaljena ostrva, nove gradove, Macao i gradove u kontinentalnoj Kini. Čuvene su i hongkonške džunke u luci i mali kai-to trajekti koji povezuju udaljena obalna naselja.


Na hongkonškom strmom, brdovitom terenu u početku se putovalo nosiljkama. Zičara Peak Tram, prvi sistem javnog prevoza u Hong Kongu, od 1888. omogućava prevoz između okruga Central i Victoria Peaka. U centralnom i zapadnom okrugu, postoji opsežan sistem pokretnih stepenica i travelatora, uključujući i najduži spoljni pokriveni sistem eskalatora u svetu, Mid-Levels escalator.

Hong Kong International Airport, vodeći je putnički aerodrom i logističko čvorište u Aziji i jedna od najprometnijih svetskih međunarodnih putničkih i teretnih vazdušnih luka. Zamijenio je 1998. čuveni ali i preopterećeni Kai Tak Airport, te je u više anketa ocenjen kao najbolji svetski aerodrom. Više od 85 avio-kompanija funkcioniše na dva terminala aerodroma, glavnog čvorišta Cathay Pacifica, Dragonaira, Air Hong Konga, Hong Kong Airlinesa i Hong Kong Expressa.

Категорије: gradski prevoz

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.