Helsinki Vantaa (HEL)

Објави putovanjeonline

Aerodrom Helsinki-Vantaa (IATA: HEL, ICAO: EFHK) je glavni međunarodni aerodrom u Helsinkiju. Aerodrom se nalazi u gradu Vantaa, oko 5 km (3 mi) zapadno od Tikkurila, administrativnog centra Vantaa i 17,0 km (10,60 mi) severno od grada Helsinki. Aerodrom upravlja Finavia.

Aerodrom je glavno središte Finneira i njene podružnice Nordic Regional Airlines. To je takođe centar za CityJet (u ime SAS-a), Jet Time, TUIfly Nordic i operativnu bazu za Norwegian Air Shuttle i Primera Air. Aerodrom je takođe fokusan grad za Thomas Cook Airlines Scandinavia. Helsinki Airport ima oko 50 aviokompanija koje redovno posluju. Pored toga, postoje brojne charter aviokompanije koje nude letove na preko 130 destinacija u 45 zemalja. Aerodrom ima oko 80 planiranih destinacija u Evropi, 21 direktnih putnih trasa u Aziji, na Bliskom istoku i Severnoj Americi. Postoje i 35 čarter destinacija uključujući i brojne dugoliniske čarter destinacije za putovanja.

Finavia ima za cilj da ojača položaj Helsinškog aerodroma u tranzitnom putničkom saobraćaju između Evrope i Azije i da poveća broj direktnih veza sa Evropom. Na aerodromu u Helsinkiju, Finavia želi da obezbedi brzi tranzit i vreme kretanja vazduhoplova i da obezbedi dobre kvalitetne aerodromske usluge za putnike. Minimalno vreme tranzita u Helsinkiju od 35 minuta, što predstavlja među najkraćim u Evropi.

Aerodrom Helsinki ima tri piste: Runway 1 (04R / 22L), Runway 2 (04L / 22R) i Runway 3 (15/33). Runway 1 je 3.500 metara, a Runway 2 je dugačak 3.060 metara i Runway 3 je dugačak 2.990 metara. Piste mogu da izdrže uzletanja i sletanja najtežih aviona koji se koriste danas, kao što je Airbus A380. Korišćenje tri piste omogućava da dve budu uvek otvorene čak i kada je potrebno čišćenje snega i leda.

Na aerodromu postoji nekoliko aerodromskih hotela i poslovnih objekata. Aviapolis je novi međunarodni poslovni park pored aerodroma u Helsinkiju, koji već obezbeđuje poslovanje brojnih kompanija širom aerodroma. U 2013. godini Finnair je otvorio novu glavnu kancelariju, poznatu kao Kuća za putovanje i prijevoz, ili „HOTT“

Terminali

Aerodrom je nominalno podeljen na dva terminala, koji se nalaze na udaljenosti od 250 metara (820 stopa) i povezani su internim pješačkim priključkom i sa strane i sa strane. Međutim, u praksi delovi vazdušnog dijela terminalnih zgrada nisu podeljeni na Terminal 1 (bivši domaći terminal) i Terminal 2 (bivši međunarodni terminal), već na šengenske i ne-šengenske oblasti. Kapacitet terminala na aerodromu je oko 16-17 miliona putnika godišnje.

Domaći letovi, kao i letovi u evropskim šengenskim zemljama, koriste kapije od 11-31. Dugi letovi i evropski ne-schengenski letovi koriste kapije 31-38.  Kada bude završeo proširenje, aerodrom će imati ukupno 60 kapija u ukupnom broju, pri čemu će 19 kapija biti u terminalu 1 i 41 u terminalu 2.

Helsinki aerodrom je 2014. godine predstavio prvi putnički sistem za praćenje u svijetu, koji automatski prati zastoje gomile i sprečava usko grlo na aerodromu na dva terminala.

Terminal 1

Terminal 1 (kapije 5-15, od 2020. kapije 1-15) ima 11 kapija od kojih su četiri opremljena avio mostovima. Terminal je otvoren 1952. godine i prvi terminal na aerodromu. Terminal je korišćen za domaće letove, ali od 2009. godine koristi se i za međunarodne letove. Terminal 1 koristi Star Alliance prevoznici, kao što su Aegean Airlines, Croatia Airlines, Lufthansa, Scandinavian Airlines i TAP Portugal. Pored članova Star Alliancea, airBaltic i Vueling takođe posluju sa ovog terminala. Terminal ima vezu sa železničkom stanicom u Helsinkiju.

 

Terminal 1 putnički sadržaji uključuju tax-free prodavnice, besplatan bežični pristup internetu, električne utičnice i ormariće. Tu su i nekoliko restorana, kafića i SAS Business Lounge

Terminal 2

Terminal 2 (kapije 16-40, od ​​kapija do 2020. godine 16-60) otvoren je 1969. godine za međunarodne operacije i trenutno opslužuje i unutrašnje letove. To je najveći od dva putnička terminala na aerodromu. Svi interkontinentalni letovi posluju iz Terminala 2. Ne-šengensko područje Terminala 2 je prošireno 2009. godine što omogućava aerodromu da istovremeno ukrcava osam širokotrupnih letelica, dok su nova šoping zona i spa područja otvorena za putnike na dugoliniskim letovima. Terminal 2 ima brojne restorane, barove i trgovačke zone. Terminal je opremljen sa 26 parking stajališta sa putničkim mostovima. Terminal ima priključak voza do železničke stanice u Helsinkiju.

Putnički sadržaji Terminala 2 obuhvataju: brojne tax-free prodavnice, renta kar agencije, besplatni bežični pristup internetu, utičnice za struju, ormariće, spavaće segmente i transfer servisne pultove. Na raspolaganju su i menjacnice, bankomati (ATM), turisticke informacije, prodavnica Alepe i apoteka. Za decu postoji i nekoliko igrališta. Restorani uključuju Burger King i O’Learis Sports Bar, kao i brojne druge restorane i kafiće. Terminal 2 uključuje i dva salona Finnair: salu Finnair u šengenskom području i Finnair Premium Lounge u ne-šengenskoj oblasti.

Terminal 2 se koristi od strane članica aviokompanija Oneworld i Skyteam saveza aviokompanija i većine neusklađenih aviokompanija. Turkish Airlines pravi izuzetak između Star Alliance aviokompanija koristeći Terminal 2. Gotovo svi čarter letovi se obavljaju na Terminalu 2 (koji takođe obavlja redovne usluge).

Transfer od / do aerodroma

Voz 

Železnička linija Ring Rail Line do aerodroma idu u 10-minutnim intervalima u vršnim periodima. Zapadna linija za putnike „I“ vozi u Helsinki Centralnu stanicu preko Huopalahti, a istočna „P“ kreće u Helsinki Centralnu stanicu preko Tikkurile. Putovanje od aerodromske podzemne železničke stanice do Helsinki Centralne stanice traje oko 30 minuta i košta 5,50 eura. Potrebno je kupiti ulaznicu. Vozovi istočne obale zaustavljaju se u Tikkurili (8 minuta) gde putnici mogu prelaziti na vozove od Helsinkija, u pravcu Tamperea i Lahtija, uključujući linije do Sankt Peterburga i Moskve.

Tokom noćnog prekida službe, autobuske linije 562N i 615 pružaju noćne usluge do i od aerodroma do željezničke stanice Tikkurila i željezničkog trga u Helsinkiju.

Taksi

Taksi stajališta nalaze se izvan Terminla 1 i Terminala 2.

Autobus

Postoji redovna autobuska linija 615, koju pruža autobuski prevoz od aerodroma do železničke stanice u Helsinkiju i glavnih hotela i železničkih stanica u Velikoj Helsinkijskoj oblasti. Autobus radi 24 sata, uglavnom na pola sata. Glavni operater ovih službi je Helsinki Regional Transport Authoriti (HSL).

Direktna autobuska šatl linija Finnair takođe je dostupna i od centra grada (obično oko 30 minuta). Ova usluga se pokreće po posebnoj tarifi. Kompletna lista lokalnih usluga dostupna je na HSL-sajtu.

Šatl autobuski prevoz, dnevno i preko noći, u sve delove Finske pružaju kompanije Matkahuolto i EkpressBus. Odlaze sa terminala za šatl autobuse.

OnniBus jeftinije autobuske veze sa različitim dijelovima Finske dostupni su od Helsinki Central Bus Station.

Prevozna sredstva na aerodromu u Helsinkiju
Prevozno sredstvoOperaterLinijaRuta
Bus  AutobusHelsinki Regional Transport Authority415, 562N, 615Helsinki Central railway station (615), Elielinaukio (415),  Tikkurila railway station – Mellunmäki (562N) (Night service)
Pohjolan LiikenneFinnair City BusHelsinki Central railway station
MatkahuoltoHämeenlinna, Imatra, Joensuu, Jyväskylä,  Kajaani, Kotka, Kouvola, Kuopio, Lahti,  Lappeenranta, Lohja, Mikkeli, Oulu, Porvoo,   Salo, Tampere, Turku, Vaasa
Train VozVRPHelsinki Central railway station              (via Tikkurila railway station)
VRIHelsinki Central railway station         (via Huopalahti railway station)
Destinacije do koji postoje direktni redovni letovi sa aerodroma Helsinki Vantaa
Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.