Tokyo Haneda Airport (HND)

Објави putovanjeonline

Tokijo Haneda međunarodni aerodrom (IATA: HND, ICAO: RJTT), jedan je od dva glavna aerodroma koji služe veću oblast Tokija, i predstavlja primarnu osnovu dva velika japanska avioprevoznika, Japan Erlajns (terminal 1) i Nippon Ervejz (terminal 2), kao i Air Do, Skymark Airlines, Solaseed Air, and StarFlyer. Nalazi se u Ōta, Tokio, 14 km (8,7 mi) južno od tokijske stanice.

Haneda je bio primarni međunarodni aerodrom koji je služio Tokiju do 1978. Od 1978 do 2010, Haneda je prihvatao i otpremao skoro sve domaće letove do i iz Tokija kao i planirane čarter letove za mali broj značajnih gradova u istočnoj Aziji, dok je međunarodni aerodrom NARITA prihvatao i otpremao većinu međunarodnih letova.

U 2010 otvoren je namenski međunarodni terminal u Hanedu, zajedno sa kompletom četvrte piste, omogućavajući duge letove za vreme noćnih časova. Haneda je otvoren za duge letove tokom dana u martu 2014, a aviokompanije nude non-stop usluge do 25 gradova u 17 zemalja. Japanska vlada trenutno podstiče upotrebu Haneda za prvoklasne poslovne letove i korišćenje NARITA za letove niskobudžetnim prevoznicima.

Terminal

Aerodrom Haneda ima tri terminala. Domaći terminali, 1 i 2, povezani su sa podzemnim pešačkim putem. Besplatni šatl prevoz između domaćih terminala i manjeg međunarodnog terminala se odvija na svaka četiri minuta.

Aerodrom Haneda je otvoren 24 časa, iako su dva domaća terminala za putnike otvorena samo od 5 ujutru do 24:00. Terminalni časovi mogu biti produženi na 24- časovne operacije zbog kasnih i ranih jutarnjih usluga između Haneda i Kitakyushu, koja je počela u martu 2006. Međunarodni terminal je otvoren 24 časa. Sva tri putnička terminala upravljajuprivatne kompanije.

Termina 1

Terminal 1 pod nazivom „Big Bird“ otvoren je 1993. Ovo je najveći terminal na aerodromu Haneda, zamenjujući manji terminal napravljen davne 1970. U linearnom centralnom objektu Market place koji je na šest spratova, nalazi se restoran, šoping prostor i konferencijske sale, kao i na vrhu krova kafić sa otvorenim vazdušnim krovom.

Terminal 2

Terminal 2 otvoren u decembu 2010. godine. Terminal se sastoji od šest spratova prodajnog prostora Market place sa restoranima i otvorenim restoranom na vrhu objekta i dopunskog prostora za prihvat i otpremu putnika, objedinjenih u jedinstvenu celinu.

Terminal 3

Objekat na ovom terminalu sadrži delove za prijem i otpremu putnika kao i prodajni deo koji je opremljen sa brojnim prodavnicama i restoranima. Na međunarodnom terminalu nalaze se avio-aviokompanije u kojima upravlja All Nippon Airways (Star Alliance), Japan Airlines (oneworld) i Cathay Pacific Airways (oneworld). Jal salon koji se nalazi na aerodromu takođe koriste i drugi Sky team prevoznici.

Transfer od / do aerodroma

Aerodrom Haneda formalno poznat kao međunarodni aerodrom Tokijo, nalazi se manje od 30 minuta južno od centralnog Tokija, znatno bliže gradskom centru nego aerodrom NARITA, drugi Tokijski aerodrom.

Tokyo Monorail

15 minuta, 490 Jen sa Hamamatsucho stanicom
prvi put dolaska u 5:12; poslednji odlazak u 0:10

Tokio Monoral povezuje aerodrom Haneda sa Hamamatsucho stanicom na JR Yamanote Line. Iako monoreil nije JR linija, u potpunosti je pokriven Japan Rail Pass, JR Tokyo Wide Pass, JR East Nagano Niigata Area Pass, JR East Tohoku Area Pass i JR East South Hokkaido Pass.


Keikyu Railways

15 minuta, 410 Jen za Šagava stanicu
prvo dolazak u 5:29; poslednji odlazak u 0:01

Keikyu železnica povezuje Haneda aerodrom sa Tokyo’s Shinagawa Station i Asakusa metro linijom, kao i sa Yokohama i Kanagawa prefektura. Keikyu nudi pakete ulaznica sa popustom za turiste koji kombinuju prevoz Keikyu sa aerodroma do centralnog Tokija sa dnevnim propusnicama za metro linije od strane Tokyo Metro i/ili Toei.


Limousinus bus

30-80 minuta, 620-2000 Jen na razna mesta u centralnom Tokiju
prvo dolasci oko 4:30; Poslednji polazinari oko 2:00

Višestruke autobuske kompanije nude veze sa raznim mestima u Tokiju i susednim prefekturama, uključujući direktne veze sa velikim hotelima.


Taksi

Taxi vožnja do centra Tokija obično košta između 5.000 i 11.000 jena u zavisnosti od odredišta i vremena u toku dana (tokom noći postoji veći trošak, obično 20% između 10h i 5 ujutru).

Detalje o vrstama karata za gradski vrevoz i prevoz od / do Aerodroma pogledajte u našem tekstu Tokijo, Japan – gradski prevoz.

Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.