Gran Canaria Int. (LPA)

Објави putovanjeonline

Gran Canaria Airport (IATA: LPA, ICAO: GCLP), (Spanish: Aeropuerto de Gran Canaria ) nalazi se u istočnom delu Gran Canaria u zalivu Gando (Bahia de Gando), 19 km (12 mi) od centra grada Las Palmas de Gran Canaria, i 25 km (16 mi ) od popularnih turističkih područja na jugu. Ima direktan pristup na glavni autop GC1, koji obezbeđuje brze transportne veze sa Las Palmas na severu i sa popularnim turističkim centrima na jugu.

Aerodrom opslužuje preko 10 miliona putnika godišnje, rangiran je kao 5. španski aerodrom od strane tranzitnih putnika i kao 1. aerodrom od posetilaca na Kanarskim ostrvima. Gran Canaria Airport ostaje kao relevantan aerodrom za putnike koji putuju u zapadnu Afriku (Maroko, Zapadna Sahara, Mauritanija, Senegal, Cape Verde, između ostalih), ili na atlantska ostrva Madeira i Azores. To je operativna baza za Binter Canarias, NAISA, Canarifli, Rianair, Norvegian Air Shuttle i Vueling Airlines. Ostale avio-kompanije koriste ga za povezivanje čarter letova za Cape Verde i Gambija (TUIfli TUIfli i Nordic), samo u zimskom periodu.

Istorija

1919, Francuz Pjer Džordž Latecoere dobija odobrenje od francuskih i španskih vlasti da uspostave avio liniju između Tuluza i Casablanke. Ovo takođe uključuje zaustavljanje u Malagi, Alikante i Barseloni. Aerodrom otvoren 7. aprila 1930, nakon čega Kralj Alfonso XIII je potpisao carsku naredbu kojom se najavljuje da će vojne instalacije vazduhoplovstva na zaliv Gando, postati civilni aerodrom. U svom postojanju, aerodrom je postao najveći prolaz u Kanarskim ostrvima, kao i najveći u pogledu putničkih i teretnih operacija.

Godine 1963. su se dogodila mnoga poboljšanja na aerodromu. Ovo uključuje nova parking mesta, proširenje terminala i pružanje vizuelnog pristupa, nagib sistema indikatora. U 1964, prenos stanica je izgrađena. Godine 1966. novi kontrolni toranj je završen, zamenjujući stari kontrolni toranj koji je konstruisan davne 1946. U 1970. godine, počeli su radovi na tekućem putničkom terminalu koji se koristi za letove danas. Novi terminal otvoren u martu 1973. U to vreme, druga pista se gradi, i završena je 1980


Terminal

Aerodrom ima jedan terminal koji je otvoren u martu 1973. godine je kasnije proširen u oktobru 1991. godine da se poveća putnički saobraćaj. Uprkos tome što je zgrada od istorijskog značaja, u 2013. originali putnički terminal, otvoren 1946. godine, je srušen da bi se omogućio dalji razvoj. Novi terminal je koji je otvoren u 2014. Iako je dramatično proširivan tokom godina, aerodrom je ostao samo sa jedanim terminalom.

Postoje četiri check-in područija. Dolazak u područje 1 (stolovi 101 do 118) je u najnovijem delu aerodroma (koji je otvoren u 16. jula 2014) i služi skoro isključivo za letove kompanija CanariFli i Binter Canarias ( koje uglavnom obavljaju letove između Kanarskih ostrva ili za Maroko). U vreme velikih opterećenja check-in područje 1 može da obezbedi prelivanja kapacitet za područja 2, 3 i 4. Odlazak u područje 2 (pultovi 201 do 234) se nalazi u prvom delu „novog“ aerodroma, koji je otvoren 1973. godine . Ova oblast je potpuno renovirana 2014. godine i obično se koristi za letove koje obavlja kompanija Ground Force (Globalia Handling). Dolazak u oblast 3 (pultovi 301 do 352) koji je u drugom delu „novog“ aerodrom koji je prvobitno otvoren 1991. godine i koristi se za letove obavlja kompanija Iberia. Osim toga, avio-kompanija Norvegian Air Shuttle je posvetila check-in šaltere i šaltere za samo čekiranje koji se nalazi na južnom kraju područja 3. Odlazak u oblasti 4 (stolovima 401 do 406) se nalazi u prizemlju između policijske stanice i glavne kancelarije rent a car (Hertz, Europcar, Cicar, Top Car AutoReisen i Avis Rent a Car sistem), a koristi je isključivo Rianair.

Postoje dve bezbednosne zone kroz koje putnici prolaze od opštih javnih površina u područja za polaske. Na ovim bezbednosnim zonama se vrši provera putnika i njihovog ručni prtljaga koji se skenira kako bi se osiguralo nema zabranjenih stvari. Glavni zona bezbednosti se nalazi između check-in područja 2 i 3. Postoji i druge zone bezbednosti, koje se nalaze u check-in području 1, čija je svrha da služi isključivo putnike za CanariFli i Binter Canarias.

Oblast terminala polasci je podeljen na četiri zone (A, B, C i D). Zona A je za letove prema drugim Kanarskim ostrvima, Zone B i C su za Evropsku uniju i skandinavske letova i Zona D je za druge međunarodne letove. Kapije u zoni A su na nivou prizemlja do severnog kraja terminala. Ostali kapije su na prvom spratu (na istom nivou kao i bezbednosne zone u odlazku), zona D sadrži dodatnu sigurnost kako bi se omogućilo skrining međunarodnih putnika.

Postoje dve oblasti dolasci, označeni brojem „1“ i „2“ i nalaze se u ​​prizemlju. Površina 1 služi za sve dolazne letove iz Španije i nalazi se na severnom kraju aerodroma. Neke od rent a car kompanija imaju dodatne šaltere u ovoj oblasti. Površina 2 opslužuje sve međunarodne dolaske i nalazi se na južnom kraju aerodroma. Većinu dolazaka opslužuje oblasti 2, to su turistički letovi, mnogi putnici dolaze u paket aranžmanima u organizaciji turoperatora. Ispred ove oblasti nalazi se parking. Izgled aerodroma Gran Canaria možete pogledati u našem video klipu.


Transfer


AUTOBUS

Linija 36: Faro de Maspalomas-Telde                                                                                                                                                       

Autobus na liniji 36 ide između tourističkih  zona Maspalomas i Telde, sa stanicom na aerodromu.

Cene:                                                                                                                 Radno vreme:
1. Faro de Maspalomas -Aerodrom: €4.05                                       – Za Faro de Maspalomas: from 5:40 to 18:40.
2. Carrizal – Aerodrom: €1.40                                                             – Za Telde: from 7:40 to 20:40.
3. Telde – Aerodrom: €1.45

Linija 60: Las Palmas de Gran Canaria-Gran Canaria Airport                                                                                                            

Autobus na liniji 60 povezuje  ostrvski glavi grad i aerodrom.

Cene:
1. Las Palmas de Gran Canaria (San Telmo station) – Aerodrom: €2.30
2. Las Palmas de Gran Canaria (Santa Catalina interchange) – Aerodrom: €2.95.
Radno vreme:
Za Aerodrom:                                                                                                                  Za Las Palmas de Gran Canaria:
– Prvi polazak: 5:45.                                                                                                       – Poslednji polazak: 21:15, 22:15 and 23:15
– Poslednji polazak: 21:40 and 22:40.                                                                       – 6:00 to 20:15: two buses an hour
– Između 6:00 i 20:00 two buses an hour (6:00, 6:45, 7:00, 7:45, etc).                (6:15, 6:50, 7:15, 7:50, etc).

Linija 66: Faro de Maspalomas-Gran Canaria Airport                                                                                                                           

Autobus na liniji 66 povezuje turističku zonu Maspalomas i aerodrom.

Cene:                                                                                                                                    Radno vreme:
1. Faro de Maspalomas-Aerodrom: €4.05.                                                 – Za Faro de Maspalomas: from 7:20 to 20:20.
2. Playa del Inglés-Aerodrom: €3.50.                                                          – Za Aerodrom : from 6:20 to 19:20.
3. Bahía Feliz/Morro Besudo-Aerodrom: €2.75.
Route 90: Faro de Maspalomas-Telde                                                                                                                                                       

Autobus na liniji 90 povezuje turistička zone Maspalomas and Telde sa stanicom na aerodromu.

Cene:                                                                                                                                    Radno vreme:
Faro de Maspalomas-Aerodrom: €4.05.                                                     – Za Faro de Maspalomas: from 6:30 to 20:30.
Telde-Aerodrom: €1.45.                                                                                  – Za Telde: from 8:00 to 22:00.
Arguineguín-Aerodrom: €4.95.                                                                     Frequency:every hour, approximately.
Playa del Inglés-Aerodrom: €3.50.
Bahía Feliz/Morro Besudo-Aerodrom: €2.75.
    TAKSI
Uvek koristite taksi sa zvanične taksi stanice i izbegavajte taksiste koji nude usluge od druge tačke. Zahtevajte račun u slučaju bilo koje žalbe.
Cene
TipRadno vremeMinimum naknadaCena/kmVreme čekanjaCena za svakih 15 minuta.
Cena 1Radnim danima od 6:00 do 22.00€3.15€0.55€15.05€3.76
Cena 2Radnim danima od 22:00 do 6:00, Nedeljom i praznicima€3.45€0.63€15.05€3.76
DESTINACIJE
Destinacije do kojih postoje direktne redovne linije

Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.