Etihad airways

Објави putovanjeonline

KRATKO PREDSTAVLJANJE
IATAICAOCallsign
EYETDETIHAD
Osnovan2003
Počela sa radom2003
ČvorištaAbu Dabi 
Frequent-flyer programEtihad Guest
SavezEtihad airways Partners
Matična kompanija  Etihad Aviation Goup
Flota veličina122
Destinacije86
Slogan kompanijeFrom Abu Dhabi to the World

The World Is Our Home, You Are Our Guest

Flying Reimagined

ŠtabAbu Dabi, UAE
Websiteetihad.com


Etihad Airways je jedna od najmlađih svetskih aviokompanija. Nastala je 2003. kao nacionalna aviokompanija Abu Dabija, najvećeg emirata u okviru Ujedinjenih Arapskih Emirata. To je najnaprednija aviokompanija današnjice sa jednom od najvećih narudžbi novih aviona. Pored putničkog saobraćaja Etihad Airways podjednako razvija i kargo saobraćaj preko svoje firme Etihad Crystal Cargo. Etihad na arapskom znači “unija”. Kompanija je poznata širom sveta i kao veliki sponzor najskupljih i najpoznatijih sportskih klubova i događaja poput Formule 1.

Aviokompanija posluje više od 1.000 letova nedeljno na više od 120 putničkih i teretnih destinacija na Bliskom istoku, Africi, Evropi, Aziji, Australiji i Amerikama, sa 126  Airbus i Boeing avionima. Njegova glavna baza je Međunarodni aerodrom u Abu Dabiju. Pored osnovne delatnosti prevoza putnika, Etihad takođe posluje Etihad Holidays i Etihad Cargo. Etihad je osnovao sopstveni avio savez Etihad Airways Partners, 2015. godine, koja uključuje Alitalia, Jet Airways, Niki, Air Serbia i Air Seichelles. Izuzev Niki-a, Etihad Airvais ima učešće manjinskog kapitala u avio-kompanijama koje učestvuju u savezu; kao i posedovanje udela u Virgin Australia, koja nije zvanično navedena kao partner kompanije Etihad Airways. Rezervacija za ove aviokompanije je konsolidovana u okviru jedne mreže.

FLOTACODESHARESPRTLJAGKETERINGZABAVAVIŠE PUTNE KLASEDESTIANCIJE

Etihad poseduje jednu od najmodernijih flota na svetu. U ovoj kompaniji sa ponosom ističu najsavremenije performanse svojih aviona, njihovu operativnu efikasnost, prostrane putničke kabine i povećan dolet.

Putnička kabina Etihada je podeljena na tri putne klase: ekonomsku (Coral Economy), biznis (Pearl Business) i prvu (Diamond First).

Svi avioni su opremljeni najsavremenijim sistemom zabave za putnike tokom leta, a mnogi imaju i opremu koja omogućava telefoniranje i povezivanje na interent.

Airbus A319 / Airbus A320

Najmanji avioni koje Etihad ima u floti su Airbus A319-100 (2 komada) i 320-200 (17 komada) koji se koristiti i za kratkolinijske letove, između ostalih i do Beograda. Ovi avioni imaju dve putne klase: ekonomsku (90/120 mesta) i biznis (16/16 mesta). U floti Etihada se nalazi samo dva ovakva aviona.

Airbus A330

Avioni za interkontinentalni saobraćaj koji čine okosnicu flote su Airbusovi A330-200 (16 komada) i Airbus A330-300 (6 komada). A330-200 poseduje samo dve klase: ekonomsku (240 mesta) i biznis (22 mesta), dok model A330-300 poseduje sve tri klase koje Etihad nudi: ekonomska (191 mesto), biznis (32 mesta) i prva (8 mesta).

Airbus A340

U floti Etihada se nalazi 11 aviona Airbus A340 i to dva modela različitih kapaciteta, ali oba sa sve tri putne klase. Model A340-500 ima kapacitet za 240 putnika (12 u prvoj, 28 u biznis i 200 u ekonomskoj klasi), a veći model A340-600 ima kapacitet za 292 putnika (12/32/248)

Boeing 777

Jedini avion iz Boeingove fabrike koji se nalazi u floti Etihada je čuveni „triple seven“ B777. Ovaj avion važi za najudobniji interkontinentalni avion na svetu i mnogi putnici ga obožavaju. Etihad poseduje 13 ovakvih aviona, model B777-300ER, od kojih tri ima sve tri putne klase i kapacitet za 330 putnika, dok ostali imaju samo dve klase i kapacitet za 414 putnika. Oni predstavljaju najveće Etihadove avione prema kapacitetu.

Buduća flota

Etihad važi za jednu od kompanija koja naručuje veliki broj aviona. Ova kompanija trenutno ima oko 100 aktivnih porudžbina za najrazličitije avione koje ima u svojoj floti kao i za neke nove modele. U opciji je i naručivanje još oko 90 aviona.

Među naručenim avionima nalaze se i budući najnapredniji Airbusov avion A350, pandan Boeingovom Dreamlineru, koji bi trebalo da u flotu Etihada krene da pristiže od 2017. Ukupno je naručeno 12 ovih aviona. Od Airbusa treba da stigne i deset najvećih aviona na svetu: A380, a prvi bi trebalo da bude isporučen krajem 2014. Posebno veliku porudžbinu Etihad ima kod Beoinga, od koga će kupiti preko 40 Dreamlinera (B787-9).

Aegean AirlinesAsiana AirlinesGaruda IndonesiaNiki
Aer LingusAviancaGol Transportes AéreosOman Air
Aerolíneas ArgentinasAvianca BrazilHainan AirlinesPakistan International Airlines
Air AstanaBangkok AirwaysHong Kong AirlinesPhilippine Airlines
Air CanadaBelaviaJet AirwaysPrecision Air
Air EuropaBrussels AirlinesJetBlueRoyal Air Maroc
Air FranceChina Eastern AirlinesJin AirS7 Airlines
Air MaltaChina Southern AirlinesKenya AirwaysScandinavian Airlines
Air New ZealandComairKLMSouth African Airways
Air SerbiaCzech AirlinesKorean AirSriLankan Airlines
Air SeychellesDarwin AirlineLufthansaTAP Air Portugal
airBalticEgyptAirMalaysia AirlinesTurkish Airlines
AlitaliaFlybeMiddle East AirlinesVietnam Airlines
All Nippon AirwaysflynasMontenegro AirlinesVirgin Australia

Ručni prtljag

Dozvoljeno je nošenje jednog komada ručnog prtljaga u ekonomskoj klasi (Coral Economy Class), maksimalne težine 7kg i maksimalnih dimenzija 111cm (40x50x21cm).
U biznis klasi (Pearl Business Class) i prvoj klasi (Diamond First Class) je dozvoljeno nošenje dva komada ručnog prtljaga, maksimalne ukupne težine do 12kg i maksimalnih pojedinačnih dimenzija do 111cm (40x50x21cm).

Predati prtljag

U ekonomskoj klasi (Coral Economy Class) može se predati besplatno do 30kg prtljaga, s tim da torbe ne mogu da pređu 45x72x90cm.
Putnici u biznis klasi mogu predati do 40kg prtljaga, s tim da svaka torba mora biti u okviru maksimalno dozvoljenih dimenzija (45x72x90cm).
Putnici prve klase (Diamond First Class) mogu besplatno predati do 50kg prtljaga. Pojedinačne torbe ne mogu biti teže od 32kg i veće od 45x72x90cm.
Članovi Etihad Guest programa mogu predati dodatne količine prtljaga.

Predati prtljag na letovima prema Americi

Na letovim prema Americi (SAD, Kanadi i Brazilu) važe posebna pravila za prevoz prtljaga. Na ovim linijama se primenjuje komadni koncept.
U ekonomskoj klasi je dozoljeno besplatno predati dve torbe svaka sa maksimalnom težinom od 23kg (ukupno 46kg), s tim da maksimalne dimenzije ne mogu da pređu 158cm (50x70x38cm).

U biznis i prvoj klasi su besplatne dve torbe maksimalne težine 32kg svaka i maksimalnih dimenzija 158cm u zbiru (50x70x38cm).

Višak prtljaga

Višak prtljaga se plaća dodatno prema posebnom cenovniku aviokompanije. Sve destinacije su razvrstane u tri geografske grupe i dodatni prtljag zavisi od dužine trajanja leta. Cene po kilogramu dodatnog prtljaga se kreću od 15 pa do 70 američkih dolara.
Za letove iz druge zone u kojoj je i Srbija doplaćuje se 30, 50 ili 70 dolara po kilogramu. Putnici mogu da ostvare popust od 10% ako unapred kupe višak prtljaga preko sajta Etihada. Dodatni prtljag se može kupiti u paketima od 5, 10, 15, 20, 25, 30 i 35kg.

Različite cene za višak prtljaga važe za mnoge letove i destinacije, pa se savetuje putnicima da pre polaska na put provere detalje na sajtu Etihada ili kod svog avioagenta.

Prevoz životinja

Etihad douzvoljava prevoz jedino sokolova i pasa vodiča za slepe osobe. Sve ostale životinje se mogu prevoziti isključivo u prtljažnom delu aviona. Životinje se prihvataju samo kao čekirani prtljag prema pravilima za njegov prevoz.

Sportska oprema

Manja sportska oprema Etihad prihvata kao predati prtljag prema pravilima za njegov prevoz. Besplatno se mogu predati jedan paket opreme za ronjenje (do 15kg težine) i jedan paket golf opreme (do 15kg).

Muzička oprema

Muzička oprema se može prevoziti samo kao predati prtljag prema pravilima za njegov prevoz.

Etihad je poznat u svetu po sjajnom keteringu u svim svojim putnim klasama. Za hranu tokom leta u ekonomskoj klasi osvojio je i Skytraxovu nagradu 2007. godine.

Putnici u ekonomskoj (Coral Economy Class) klasi imaju mogućnost izbora od tri ponuđena obroka tokom leta. U biznis i prvoj klasi (Pearl Business Class i Diamond First Class) putnici mogu da biraju jela iz ponuđenog menija, a pomoć prilikom izbora pružiće im posebna osoba koja se nalazi u avionu tokom leta. Na interkontinentalnim letovima Etihada nalaze se vrhunski svetski kuvari koji svojim savetima pomažu putnicima u izboru hrane i pića. Oni mogu da obeduju kada to žele.

Etihad svojim putnicima takođe nudi ogroman izbor specijalnih obroka na svojim letovima bilo da su razlozi religiozni ili medicinski. Specijalni obroci se naručuju unapred još prilikom rezervacije i potrebno je da ih kompanija potvrdi. Putnici mogu da naruče hindu, halal, košer obroke, kao i dečje i bebi obroke, dijatelne bezgluteinske, vegetarijanske, voćne, ili niskokalorične obroke.

Etihad ima jedan od najboljih sistema zabave tokom leta na svetu. Ova kompanija putnicima nudi širom izbor zabavnih sadržaja preko svog E-BOX sistema. Putnici se mogu povezati na ovaj sistem preko svojih sopstvenih laptop računara ili pametnih telefona, a mogu uživati u njegovim sadražajima i preko ugrađenih monitora u naslon sedišta i slušalica.

U ponudi se nalaze filmovi, mizika, TV emisije, video igrice. Etihad nudi preko 650 sati različitih programa. Ponuda zabavnih sadržaja zavisi od tipa aviona i destinacija. Priključivanjem na zabavni sistem sopstvenih elektronskih uređaja moguće je punjenje baterija.

U ekonomskoj klasi monitori su 10,4 inča, u biznis klasi 15,4 inča i u prvoj klasi 23 inča.

Internet i TV

Etihad tokom 2012. i 2013. godine oprema sve svoje avione opremom za povezivanje na internet. Ova usluga je moguća na pojedinim letovima u zavisnosti od aviona i kupuje se dodatno, a cene ove usluge su dostupne na pristupnom portalu tokom leta.

Etihad Airways je aviokompanija koja je poznata po visokom kvalitetu usluga koji pruža putnicima i to ne samo u višim klasama već i u ekonomskoj klasi. Ipak za poslovne putnike i ljude koji žele dodatni komfor i luksuz Etihad poseduje dve više putne klase: Pearl Business Class i Diamond First Class.

Pearl Business Class

Pearl Business Class na letovima Etihada je prava poslastica za sve ljubitelje luksuza. Ova klasa daleko nadmašuje slične klase u svetu i prema svojim karakteristikama mogla bi da stane rame uz rame sa prvom (first) klasom kod mnogih drugih aviokompanija.

Sva sedišta u biznis klasi su sa mini kabinom koja omogućava više ličnog prostora i intimnije putovanje. Sedišta su nezavisna i svako ima direktan pristup prolazu. U avionima za interkontinentalni saobraćaj se mogu obariti u pravi krevet. Nasloni imaju ugrađene masažere. Svaki putnik ima sopstveni ravan 15-inčni ekran osetljivim na dodir i pristup veoma bogatom zabavnom programu sa filmovima, muzikom, dokumentarnim emisijama, igricama. I kabina ekonomske klase ima specijalno osvetljenje za smanjenje uticaja džetlaga. Sedišta imaju svoje USB utičnice.

Ketering u biznis klasi je ravan usluzi u najfinijim svetskim restoranima. Putnici mogu da biraju obroke iz veoma bogatog menija, mogu da obeduju u bilo koje vreme po želji, a hrana koja će im biti poslužena je pažljivo odabrana i pripremljena od strane poznatih svetskih kuvara.

Osim tokom leta putnici u Pearl Business klasi imaju i brojne pogodnosti na aerodromima. Oni mogu da koriste luksuzne salone, a na mnogim aerodromima gde leti Etihad omogućen im je i besplatan aerodromski transfer limuzinama.

Diamond First Class

Diamond First Class je najviša putna klasa Etihada i jedna od najnagrađivanijih klasa u svetu. Odlikuje je veoma visok nivo komfora i znatno više ličnog prostora za putnike.

Putnici u prvoj klasi su smešteni u zasebne kabine (suites) sa kliznim vratima kako bi se osigurala stroga privatnost putnika. Unutar kabine su kožna sedišta koja mogu da se obore u potpuno ravan krevet. Sedišta imaju ugrađene masažere. Svaki putnik unutar kabine ima na raspolaganju bioskopski širok ekran (23 inča).

Putnicima je na raspolaganju mini bar, privatna garderoba i prostorija za presvlačenje.

Meet and Greet usluga

Etihad nudi uslugu specijalnu dodatnu uslugu aerodromskog dočeka svim putnicima koji to žele. Meet and Greet usluga ima četiri paketa za dolazne putnike na aerodrom u Abu Dabiju.

Arrivals Gold i Arrivals Silver Servis – obuhvataju ličnog asistenta na 1 do 2 putnika (gold) ili 2 do 5 putnika (silver) koji putuju zajedno. On pomaže u obavljanju svih aerodromskih procedura i omogućava putnicima korišćenje brzih traka na imigracionoj kontroli kao i pomoć sa prtljagom. Ova usluga košta 27 američkih dolara po putniku (za silver paket) ili 55 dolara za zlatni paket.

Transit Gold Servis – je usluga aerodromske asistencije za putnike u tranzitnu na aerodromu u Abu Dabiju. Paket uključuje asistenciju odmah po dolasku na aerodrom, pratnju do Etihadovog Premium Lounga u Terminalu 1, gde putnici mogu da se odmore pre nego što krenu na naredni let. Ulsuga je dostupan za grupe do pet tranzitnih putnika i košta 89 dolara po putniku.

Departure Gold Servise – je paket asistenstkih usluga za putnike u odlasku sa aerdroma Abu Dabi. Jedan asistent se dodeljuje jednom putniku ili paru koji putuje zajedno. Paket uključuje pomoć u obavljanju svih obaveznih aerodromskih procedura kao i posetu Premium Loungu na Terminalu 1.

Ove usluge se mogu platiti kreditnom karticom unapred preko sajta Etihada najmanje 48 sati pre polaska na put.

Transfer do Dubaija

Etihad svim svojim putnicima u svim klasama koji putuju ka Abu Dabiju nudi besplatan transfer do Dubaija udobnim kombijima. Prevoz je besplatan ali se mora unapred rezervisati tokom kupovine karte. Kombi prevozi putnike od aerodroma do Dubaija.

Категорије: aviokompanije

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.