Estonija je država Evropske unije, istočnoevropska zemlja koja se graniči sa Letonijom i Rusijom. Ukupna površina Estonije je 45.226 kvadratnih kilometara. Glavni grad države je Tallinn. Estonija leži na istočnim obalama Baltičkog mora. Prosečna nadmorska visina je samo 50 m, a najviša tačka u državi je Suur Munamagi (Suur Munamägi) na jugoistoku (318 m). Estonija je jedna od onih zemalja koje vam nikada ne bi pale na pamet kao prvi izbor za putovanje, ali kada otkrijete njen šarm, zapitaćete se zašto vam je trebalo toliko dugo da je posetite. Osim činjenice da je Stari grad prestonice Estonije, Talin, najveći i najbolje očuvan srednjovekovni grad na svetu (na listi UNESCO-ove svetske baštine).Talin je dinamičan grad, centar jedne od najbrže rastućih svetskih ekonomija i hab za visokotehnološke inovacije. Od proglašenja nezavisnosti 1991. godine, Estonija je tokom vremena dobila reputaciju jedne od politički i ekonomski najslobodnijih zemalja. Zemlja je poznata po tome što preko 50% njene površine prekriva šuma, pa su šetnje po parkovima česta aktivnost lokalaca, a ukoliko imate priliku, obavezno treba da posetite neko od preko 1.500 ostrva koliko ih ima u Estoniji.

Coat of arms of Estonia Glavni grad: Talin Vremenska zona: EET (UTC+2)
Populacija: 1 315 635 Strana saobraćaja:  Desna
Površina: 45,336 km2 Pozivni kod: +372
Zvanični jezik: Estonski ISO 3166 code EE
EU Internet oznaka: .ee
NOVAC
Valuta: Evro Inflacija:
Kod: EUR Kovanice: 1c, 2c, 5c, 10c, 20c, 50c, €1, €2
Mala jedinica:  1/100 cent Novčanice: €5, €10, €20, €50, €100, €200, €500

Većina plaćanja obavlja se platnim karticama, a moguće je i plaćanje u gotovini. U lokalnim menjačnicama i bankama nije moguća razmena dinara za evro ili neku od drugih stranih valuta.

Pojedinačna karta za gradski prevoz u Talinu košta 2,00 evra i važi za jedno transportno sredstvo. Postoje dodatne pogodnosti za kupovinu dnevne, nedeljne ili mesečne karte.
Cene smeštaja u hotelu u Talinu kreću se okvirno od 40 do 120 evra po noćenju, dok je za obrok u restoranu potrebno izdvojiti oko 20 do 40 evra po osobi.

BEZBEDNOST

Estonija je generalno bezbedna zemlja, sa relativno niskom stopom kriminaliteta. Buditе svеsni оpаsnоsti  mogućeg džеpаrenja I plačkanja, nаrоčitо u bаrоvimа, pivnicаmа, nоćnim klubоvimа i hоtеlimа u Stаrоm grаdu u Таlinu. Bilо је nеkih izvјеštаја о prоmеni pićа kаkо bi sе pоmоglо plјаčkаmа. Buditе оprеzni u bаrоvimа, prеduzmitе rаzumnе mеrе prеdоstrоžnоsti i izbеgаvајtе neosvetljene  spоrеdnе ulicе i pаrkоvе nоću. Аkо је mоgućе, оstаvitе svоје drаgоcеnоsti u hоtеlskоm sеfu.

Тrеbаli bistе priјаviti bilо kојu krаđu оsоbnо u Таlinsku Cеntrаlnu pоliciјsku stаnicu, Kоldе pst 65, 10321 Таlin, tеlеfоn: +372 612 5400. Моrаtе dоbiti pоliciјski izvеštај аkо stе izgubili pаsоš.

Opšti telefon za sve hitne slučajeve je 112. Takođe, može se koristiti i broj policije za hitne slučajeve 110

IndexOpšta ocena
Stepen kriminala: 20.99
Stepen bezbednosti: 79.01 BEZBEDNO

Izvor: Numbeo
Izvor: Foreign and Commonwealth Office UK

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Mreža ustanova javnog zdravstva u Estoniji je razvijena i kvalitetna i u skladu sa evropskim standardima. Poželjno je da posedujete polisu putnog zdravstvenog osiguranja. Uvеritе sе dа imаtе аdеkvаtnо zdrаvstvеnо оsigurаnjе i dоstupnа srеdstvа zа pоkrivаnjе trоškоvа mеdicinskоg lеčеnjа u inоstrаnstvu i rеpаtriјаciје. Redovan pregled kod lekara opšte prakse košta oko 50 evra. U slučaju potrebe za hitnom medicinskom pomoći, generalni telefonski broj je 112. Takođe, na broj 1220 mogu se 24 sata dnevno dobiti medicinski saveti na engleskom jeziku.

Savetujemo da posedujete putno zdravstveno osiguranje.

TRANSPORT

Saobraćajna infrastruktura u Estoniji je relativno razvijena i povezana. Najvažniji međunarodni aerodrom u Estoniji je Aerodrom „Lennart Meri“ u Talinu (www.tallinn-airport.ee).
Glavna luka za prevoz putnika je Luka Talin (www.portoftallinn.com ).
Svi veći gradovi u Estoniji povezani su modernim saobraćajnicama. Radi se, prvenstveno, o mreži magistralnih puteva, na kojima je brzina ograničena na 70-90km/sat, u zimskom periodu i manje. Putevi se uglavnom nalaze na brisanim prostorima, što u zimskom periodu zbog jakih vetrova bitno otežava vožnju. Kolovozi na najvažnijim pravcima (Talin-Narva, Talin-Tartu) se održavaju u relativno dobrom stanju. Autoputevi (po dve kolovozne trake u jednom pravcu) su do sada izgrađeni samo na delu pravca od Talina ka Narvi u dužini od 42km i od Talina ka Tartuu u dužini od 38km. Auto-putevi se koriste bez naplate putarine.

Drumski saobraćaj

Za upravljanje motornim vozilom u Estoniji, državljanima Srbije nije neophodno posedovanje međunarodne vozačke dozvole, ukoliko poseduju novu nacionalnu vozačku dozvolu.  Obavezna je stalna upotreba prednjih svetala na automobilu, kao i zimskih guma u zimskom periodu (oktobar-april).
Zabranjena je upotreba mobilnih telefona tokom vožnje, prekoračenje dozvoljene brzine se drastično novčano sankcioniše, a vožnja pod dejstvom alkohola smatra se krivičnim delom i podleže visokim kaznama (0% – nema dozvoljenog limita alkohola u krvi za vozače). S obzirom na veoma niske zimske temperature (u nekim delovima zemlje i do -30 stepeni) i obilne snežne padavine, neophodna je veoma pažljiva vožnja i poštovanje propisanih ograničenja.
Gradski prevoz u glavnom gradu Estonije Talinu sastoji se iz mreže autobusnih, tramvajskih i trolebuskih linija. Više informacija na Internet adresi: www.tallinn.ee i www.peatus.ee

Čuvajte se prevara taksista
Za razliku od drugih evropskih gradova, u Talinu nema utvrđene tarife za taksi vožnju pa kompanije mogu da naplaćuju koliko žele. Turiste zato često bukvalno opljačkaju, naplaćujući im i do tri puta višu cenu od prihvatljive. Većina lokalaca koristi mobilnu aplikaciju Taxify za naručivanje vožnje, koja ima striktnu kontrolu kvaliteta i cena.

HRANA I PIĆE

Hranu u Estoniji karakteriše činjenica da je lokalna kuhinja vrlo raznolika, a na nju su značajan uticaj imale kulinarske tradicije Nemačke, Rusije i Švedske. Uprkos činjenici da ne postoje restorani sa Michelin zvezdicama, ali hrana ima dovoljno visok nivo. U prilog tome može biti činjenica da su estonski kuvari redovno pozvani da učestvuju u prestižnim međunarodnim kulinarskim takmičenjima.

Estonska hrana se sastoji od mesa, ribe, mlečnih proizvoda (mleko, sir, sveži sir, kiselo mleko i pavlaka, jogurt), povrće, mahunarke, žitarice, supe.

Estonski hleb sa belim lukom
Iznenađenje! Kada poželite da probate čuveni hleb sa belim lukom, ili küüslauguleib, nećete dobiti meku i sočnu mirišljavu veknicu, već kriške crnog hleba pržene u puteru i belom luku i poslužene sa belim sosom. Nemojte nikako propustiti ovo uživanje!

Sladokusci mogu uživati ​​u čokoladi s orasima, kolačima, bombonama s mentom, kafi, orasima i liker nadevima.

Što se tiče pića popularni su napitak čaj, kava, „Vanna Tallin“ (liker s ukusom ruma, citrusa, cimeta i vanile, mada su dostupne i varijante sa ukusom kafe, čokolade i krema ), pivo i hoogvein (vruće vino sa začinima). Ljubitelji piva moraju probati domaću marku – A. Le penis i Saku. Pivo, kao i druga alkoholna pića se poslužuju u kafiću, barova i pubova.

KLIMA

Еstоniја sе nаlаzi u sеvеrnоm dеlu zаlеđеnе klimаtskе zоnе I u trаnziciоnој zоni izmеđu pоmоrskе i kоntinеntаlnе klimе . Еstоniја imа čеtiri sеzоnе skoro јеdnаkе dužinе. Prоsеčnе tеmpеrаturе sе krеću оd 16,3 ° C nа ostrvima  dо 18,1 ° C u unutrаšnjоsti u јulu, nајtоpliјеm mеsеcu i оd -3,5 ° C nа оstrvimа dо -7,6 ° C (18,3 ° F) u unutrаšnjоsti u fеbruаru, nајhlаdniјem mеsеcu. Prоsеčnа gоdišnjа tеmpеrаturа u Еstоniјi iznоsi 5,2 ° C (41,4 ° F). Prоsеčnа pаdаvinа 1961-1990. gоdinе iznоsilа је оd 535 dо 727 mm (21,1 dо 28,6 inčа) gоdišnjе.

Категорије: države evrope