Emirates

Објави putovanjeonline


KRATKO PREDSTAVLJANJE
IATACallsign
EKEMIRATES
Osnovan1985
ČvorištaDubai
Frequent-flyer programSkywards
Savez
Flota veličina239
Destinacije141
Matična kompanija The Emirates group
Slogan kompanijeFly Emirates.    Hello Tomorrow
ŠtabDubai, UAE
Websiteemirates.com

Emirates (IATA: EK, ICAO:UAE ) je nacionalna aviokompanija Dubaija, jednog od emirata u okviru Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ova kompanija je nastala 1985. godine i veoma brzo je postala poznata širom sveta kao aviokompanija sa visokim standardima i vrhunskom uslugom. Prve nagrade dobija već nakon par godina postojanja i to kao najbolja kompanija na Bliskom Istoku i najbolja kompanija na ruti između Bliskog Istoka i Evrope. Emirates je danas veoma respektabilna aviokompanija koja ne pripada nijednoj avio alijansi ali sa svima odlično sarađuje. Pomen ove kompanije kod putnika izaziva veliko poštovanje i uzbuđenje pošto je usluga koju nudi uvek u vrhu svetskih standarda. Emirates su posebno prepoznatljivi kod bogate klijentele i poslovnih putnika širom sveta zahvaljujući izuzetnoj usluzi u biznis i prvoj klasi. Sistem zabave tokom leta Emirates-a je u neprevaziđen u svetu i uvek za korak ispred svih drugih.

Emirates ima bazu u Dubaiju gde joj je matični aerodrom. Odavde avioni ove kompanije lete većinom u dugolinijskom i nešto malo u srednjelinijskom saobraćaju. Na najvećim svetskim aviorutama Emirates je u samom vrhu po broju obavljenih letova i količini prevezenih putnika.

 • Australiska ruta je najvažnija za Emirates. Ona povezuje Evropu sa Australijom a Emirates odlično koriste poziciju svog matičnog aerodroma između Evrope i daleke Australije. Posle Qantas-a, Emirates su druga kompaniju u svetu po broju prevezenih putnika na ovoj ruti. Ona je veoma značajna i za putnike iz Srbije zato što Emirates letove ka Australiji uspešno nudi i na našem tržištu u kombinaciji sa Turkish Airlines-om preko Istanbula i Dubaija ili sa Jat Airways-om preko Dubaija. U Australiji i Okeaniji Emirates lete do Perta, Melburna, Sidneja, Brizbejna, Oklenda i Krajstčurča (Christchurch).
 • Indijski potkontinent – Bliski Istok je veoma prometna srednjelinijska ruta na kojoj je Emirates ubedljivo najznačajniji bliskoistočni učesnik. Emirates leti do svih velikih i značajnih indijskih gradova
 • Kina-Bliski Istok je druga unutarazijska ruta na kojoj Emirates uspešno posluje. Iz Dubaija postoje direktne linije do Pekinga, Šangaja Guzangdžoa i Hong Konga.
 • Afrika je odlično pokrivena letovima iz Dubaija.Emirates leti do svih delova ovog kontinenta (Kazablanka, Tunis, Tripoli, Kairo – na severu, Dakra, Abidžan, Akra, Lagos, Luanda – na zapadu, Kejptaun, Johanesburg, Durban – na jugu, Dar es Salem, Entebe, Najrobi, Adis Abeba, Kartum – na istoku, Sejšeli i Mauricijus – u Indijskom okeanu)
 • Bliski Istok – Amerika je veoma važna avioruta sa velikim brojem putnika. Avioni Emirates-a na ovoj ruti lete do San Franciska, Los Anđelesa, Hjustona, Toronta, Njujorka – na severnom kontintu i do Sao Paola na južnom kontinentu)
 • Evropa je veoma važno odredište za Emirates. Samostalno ili u saradnji sa brojnim evropskim kompanijama Emirates leti do mnogo evropskih gradova. U mreži linija ove kompanije nalaze se: Mančester, Njukastl, Glazgov, Birmingem, London – u Velikoj Britaniji, Hamburg, Diseldorf, Minhen – u Nemačkoj, Venecija, Milano, Rim – u Italiji, Pariz, Nica – u Francuskoj, Madrid, Cirih, Amsterdam, Prag, Beč, Atina, Istanbul, Larnaka, Malta i Moskva.
 • Bliski Istok je odlično povezan sa celim svetom preko Dubaija. U ovoj regiji Emirates leti do svih važnih gradova: Bejrut, Damask, Aman, Bagdad, Teheran, Rijad, Medina, Džeda, Sana, Damam, Doha, Bahrein, Kuvajt i Muskat.

FLOTACODESHAREFrequent FlyerPUTNE KLASEPRTLJAGKETERINGZABAVADESTINACIJE
Kompanija raspolaže flotom od 238 aviona različitih tipova i to:

Avioniu upotrebiporučeno
Airbus A380-80010042
Boeing 777-200LR10
Boeing 777-3002
Boeing 777-300ER12614
Boeing 777-835
Boeing 777-9115
Total238206

Kompanija ima poručenih 206 aviona.

 

 

Kompanija ima potpisane codeshare ugovore sa kompanijama:

Air IndiaFlybeJetstar Asia AirwaysSouth African Airways
Air MaltaflydubaiKorean AirTAP Air Portugal
Air MauritiusJapan AirlinesMalaysia AirlinesThai Airways
Alaska Airlines/Horizon AirJet AirwaysQantasWestJet
Bangkok AirwaysJetBlueS7 Airlines
Copa AirlinesJetstar AirwaysSNCF (Railway)


Skywards je naziv Emirates-ovog benefit programa namenjenog čestim putnicima ove kompanije. Program je klasično koncipiran. Putnici postaju članovi i skupljaju milje sa kojima ostvaruju tri nivoa članstva: Blue (svaki novi član programa), Silver (članovi koji su ostvarili 25 letova ili 25000 nagradnih milja) i Gold (članovi koji su ostvarili 50 letova ili 50000 nagradnih milja). Viši nivo članovima omogućava i veće beneficije.

 • Skywards Blue, omogućava izbor sedišta, prioritet u slučaju liste čekanja, klasično skupljanje nagradnih milja
 • Skywards Silver, članovima omogućava 25% više nagradnih milja, prioritetnu registraciju za let, više besplatnog prtljaga, pristup ekluzivnom salonu na aerodromu u Dubaiju.
 • Skywards Gold, omogućava 50% više nagradnih milja, prioritetnu dostavu prtljaga, garantovanu rezervaciju određenog sedišta čak i u slučaju punog aviona, ličnu pomoć na aerodromu, besplatan eGate na svim aerodromima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pristup najluksuznijim salonima i brojne druge beneficije Emirates-a i drugih partnera u programu.

Skupljanje nagradnih milja

Nagradne milje se ostvaruju letenjem sa Emirates-om, partnerskim aviokompanijama (Continental Airlines, Japan Airlines, Jet Airways, Kingfisher Airlines, Korean Air, South African Airways, United Airlines, Virgin Blue), hotelskim lancima (Hilton, Hyatt, Marriott, Accor, Swissotel, Shangri-La, Le Meridien, IHG) i drugim partnerima programa (Avis, Hertz, Sixt, Budget, Emirates Holidays, Ski Dubai, Citi Bank). Za ostvarivanja milja potrebno je uneti članski broj u rezervaciju, pokazati karticu programa prilikom registracije ili zatražiti naknadni upis poena preko online aplikacije.

Trošenje nagradnih milja

Sakupljene milje se mogu iskoristiti za besplatnu kartu kako na letu Emirates-a tako i na letovima partnerskih aviokompanija, za upgrade na višu putnu klasu, za najam automobila, hotelski smeštaj, za ekskurziju (Arabian Adventures). Beneficije se mogu zatražiti preko online aplikacije na sajtu Emirates-a i Skywards programa.

Emirates je aviokompanija koja je pozanta po svojoj izuzetno kvalitetnoj usluzi za sve putnike. Usluge ove kompanije osvojile su brojne stručne nagrade za kvalitet. Svi putnici ove kompanije nezavisno od klase u kojoj putuju imaju izuzetan ugođaj. Mnogi putnici smatraju da je ekonomska klasa Emirates-a znatno ispred mnogih drugih biznis klasa.

Cheuffeur – drive

Putnici u biznis i prvoj klasi imaju besplatan prevoz od/do aerodroma. Potrebno je da se ova usluga rezerviše prilikom rezervacije aviokarte. Usluga se obavlja udobnim automobilima a dostupna je u većini gradova gde Emirates leti. Usluga privatnog šofera moguća je za prevoz od grada do aerodroma, od aerodroma do grada ili u oba smera ako se radi o stop-over zadržavanju.

Aerodromski saloni

Za putnike u biznis klasi postoje saloni koji su specijalno dizajnirani i opremljeni tako da putnici koji ih posete imaju sav potreban komfor i užitak. Enterijer i čekaonice u salonima dizajnirani su tematski tako da predstavljaju četiri elementa: vatru, vodu, vazduh i zemlju. U biznis terminalu je moguće odmoriti se, istuširati i osvežiti a postoje i hrana i piće kao i radni deo za poslovne putnike. Nalazi se na Terminalu 3, na odlaznom nivou u holu 2 nedaleko od gejta 19.

Salon prve klase je na Terminalu 3, na istom mestu pored salona biznis klase (odlazni nivo, hol 2, gejt 19). I okviru salona se nalazi restoranski deo sa besplatnom hranom i pićem. Posebnu vrednost ovog salona čini Timeless spa centar.

Besplatan prtljag

Emirates primenjuje dve politike za prevoz prtljaga: težinski (weight) i komadni (piece) koncept. Maksimalne dimenzije kofera ne mogu da pređu 158cm u zbiru.

 • Težinski koncept se primenjuje generalno na sve letove Emirates-a osim za letove ka SAD, Kanadi i Brazilu. Ovaj koncept je za razliku od većine drugih aviokompanija veoma darežljiv i dozvoljava putnicima da predaju besplatno 30 kg prtljaga (u ekonomskoj klasi), 40kg (u biznis klasi) i 50kg (u prvoj klasi).
 • Komadni koncept se primenjuje na linijama Emiratesa ka SAD, Kanadi i Brazilu. Ovaj koncept je isti za sve aviokompanije i podrazumeva besplatan prevoz određenog broja kofera propisanih dimenzija i težine. I u slučaju primene ovog koncepta Emirates imaju veoma darežljiva pravila pa dozvoljavaju putnicima da predaju dva besplatna komada prtljaga svaki maksimalne težine 23kg(u ekonomskoj klasi) ili 32kg (u biznis i prvoj klasi). Na liniji za Sao Paolo (Brazil) primenjuje se jedinstvena maksimalna težina od 32kg za oba kofera u svim klasama.

Ručni prtljag

Unošenje prtljaga u putničku kabinu je ograničeno na 7kg maksimalno u torbi čije dimenzije ne prelaze 113 cm (55 x 38 x 20cm). U biznis i prvoj klasi putnici mogu poneti dva komada ručnog prtljaga: jednu malu torbu (briefcase) plus jednu putnu torbu (ruksak) standardnih dimenzija (55 x 38 x 20cm). Maksimalne dimenzije male torbe su: 45 x 35 x 20cm. Ukupna težina obe torbe ne sme da pređe 12kg.

Sportska oprema

Sportska oprema se prevozi u okviru pravila za prevoz predatog prtljaga i njihova težina i dimenzije podležu ovim pravilima. Za svu ostalu sportsku opremu koja odstupa od propisanih dimenzija za predati prtljag primenjuju se doplatne tarife za višak prtljaga.

Kućni ljubimci

Prevoz kućnih ljubimaca unutar putničke kabine nije dozvoljen. Svi ljubimci se moraju prevoziti u prtljažnom delu u specijalnim boksovima a ovakav prevoz se tarifira po cenovniku za višak prtljaga.

Muzički instrumenti

Prevoz instrumenata se može obavljati samo u okviru propisanih pravila za prevoz ručnog ili predatog prtljaga a svako odstupanje u težini ili dimenzijama se naplaćuje po tarifama za višak prtljaga. Instrumenti koji zbog svojih dimenzija ne mogu da se predaju kao višak prtljaga moraju biti prevoženi na posebnom sedištu koje se plaća

Višak prtljaga

se plaća po posebnom cenovniku. Fiksna cena doplate je 30 evra po kilogramu viška ali se ova cena može umanjiti ukoliko putnik unapred rezerviše i plati višak prtljaga. U tom slučaju se primenjuju sledeće tarife:

 • do 5kg = 128 €
 • 5-10 kg = 255 €
 • 10-15 kg = 383 €
 • 15-20 kg = 510 €
 • 20-25 kg = 638 €
Emirates je aviokompanija koja je pobrala brojne nagrade za svoju usluge koje pruža putnicima. ketering je jedan od najboljih na svetu a posebno se ističe veoma bogato posluženje u ekonosmkoj klasi.

Na letovima Emirates-a putnici u ekonomskoj klasi imaju na raspolaganju veliki izbor besplatnih pića uključujući aperitive, žestoka pića, pivo kao i vrhunska bela i crna vina. Uz plaćanje putnici mogu dobiti šampanjac. Na letovima ka Saudijskoj Arabiji se ne služi alkohol.

Ručak ili večera na letovima Emirates sastoji se od predjela, salate, izbora između dva glavna jela, dezerta, čokolade, čaja ili kafe i likera. U primeru jednog menija sa leta Emirates-s stoji da se za predjelo služi dimljena tuna servirana u mariniranoj salati od povrća dok su dva ponuđena glavna jela:

 • grilovane pileće grudi sa ušećerenim šljivama u sosu od brusnice sa komadima krompira, šargarepe i mladim spanaćem.
 • jagnjeći kotleti marinirani arapskim začinima, sa više vrsta dimljenih i grilovanih paprika, servirano u sosu od cimeta sa brokolijem, bejbi kukuruzom i barenim pirinčem.

Nakon glavnoj jela putnici dobijaju puding kao dezert, sireve i biskvite a na kraju obroka poslužuje im se kafa ili čaj i čokolada.

Posluženje u biznis klasi je još raskošnije. Za doručak putnicima se služe sveži ceđeni sokovi, jogurt, pecivo, čaj i kafa uz izbor jednog od tri ponuđena topla doručka.

Putnici sve vreme leta na raspolaganju imaju kanapei a za ručak ili večeru (u zavisnosti od trajanja leta) služi im se predjelo, salata, glavno jelo, dezert, sir, voće, čokolada i kafa ili čaj. Tokom leta putnicima je na raspolaganju veoma veliki izbor pića a pre obroka poslužuje im se koktel.

Primer jelovnika u biznis klasi na jednom od letova Emirates-a:

 • za predjelo: pečena patka u medu sa celerom i grilovanom ananas salatom ili marinirani azijski morski plodovi (školjke, rakovi, kuvani losos)
 • za glavno jelo: fileti kirnje sa brokolijem i šargarepom u sosu od bosiljka, goveđi terijaki kebab sa grilovanim povrćem ili tajlandska začinjena piletina u kari sosu sa graškom i pirinčem.
 • za dezert: tople štrudle sa vanila sosom, bela čokolada sa pomorandžinim musom
 • uz obrok se služi i salata, zatim izbor sireva, sezonsko voće, čokolada
 • Posle obroka služi se kafa i veliki izbor čajeva

Hrana u prvoj klasi Emirates-a je događaj za pamćenje. Putnici imaju spektakularan izbor jela i poslastica. Za doručak se poslužuju sveže ceđeno voće, jogurti, žitarice, jedno od tri topla obroka, peciva, čajevi i kafa. Ručak ili večera, kojima prethode kanapei, poslužuje se iz sedam delova: izbor od tri predjela, supa, salata, izbor od četiri topla jela, dva dezerta uz pet vrsta sireva, sezonsko voće, čokoladu, kafu i čajeve.

Primer jelovnika u prvoj klasi na jednom od letova Emirates-a:

 • za predjelo: Divlji iranski kavijar, Arapski meze, dimljena piletina sa mandarinom
 • za glavno jelo: Samka harra (marinirana kirnja), parena govedina u kokosovom mleku, pačje grudi glazirane šumskim medom, aubergine lazanje, sufle od mešanog povrća
 • za dezert: banana puding ili cheescake sa jagodom

Emirates je aviokompanija koja ima najbolji sistem zabave tokom leta (Inflight Entertainment System). Putnicima su na raspolaganju tri tipa programa koje mogu pratiti na digitalnim širokim monitorima na sedištima ispred sebe.

 • Informisanje: Nekoliko video kamera je postavljeno spolja na avion tako da putnici mogu pratiti let iz potpuno neobične perspektive. U ovom paketu se mogu pratiti i vesti BBC-ja
 • Kominikacije: Putnicima su na raspolaganju usluge telefoniranja, slanja sms-a, email-a direktno iz svog sedišta.
 • Zabava: Preko 600 kanala sa vrhunskih zabavnim sadržajima biće dovoljni i za najprobirljivijeg i najzahtevnijeg putnika.

Internet tokom leta

Putnici Emirates-a na letovima koje obavlja Airbus A380 mogu da koriste bežični internet uz doplatu. Cena ove usluge se kreće od 7,5 američkih dolara za 5MB do 15 dolara za 15MB ukoliko se pristupa preko mobilnog telefona. Za pristup internetu preko laptop računara potrebno je platiti od 15 dolara za 25MB pa do 25 dolara za 100MB.

Destinacije do kojih kompanija Emirates obavlja direktne redovne letove:

Категорије: aviokompanije

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.