EasyJet

Објави putovanjeonline

KRATKO PREDSTAVLJANJE
 
IATAICAO
U2EZY
Osnovan1995
Operativne bazeLondon Luton Aiport
London – Gatwick
Milan – Malpensa 
Porto
more…
Flota veličina254
Destinacije124
Slogan kompanijeCome On Let’s Fly europe by easyJet
Matična kompanijaEasyJet plc
ŠtabLondon, England
Vebsajteasyjet.com

easyJet je britanska niskotarifna avio-kompanija s glavnom bazom na aerodromu London-Luton. Kompanija je osnovana 1995. od preduzetnika Stelios Hadži-Ionu (Stelios Haji-Ioannou gr. Στέλιος Χατζηιωάννου) koji je poreklom kiparski Grk, a britanski državljanin i vitez britanskog kraljevstva (ser). Kompanija Izidžet posluje u okviru Izi grupacije (easyGroup) i ima preko 850 linija u više od 30 zemalja.

Izidžet je kompanija koja nije u vlasništvu svog sopstvenog imena. Da bi sprečio neprijateljsko preuzimanje svoje kompanije, Stelios Hadži-Ionu je upisao ime i marku Izidžet na sebe, ali ih redovno licencira svojoj kompaniji. U slučaju da kompanija bude preuzeta, ostala bi tako bez imena i marke.

Osnovana 1995, kompanija je počela s linijama koje povezuju škotske aerodrome Glazgov i Edinburg s londonskim aerodromom Luton. Radi se o linijama na takozvanoj unutarbritanskoj trkačkoj stazi (London-Škotska), koja je najfrekventnija relacija na britanskim ostrvima. S poslovnim ciljem da izabace turističke agencije iz prodajnog lanca njihovih karata, kompanija je navela na sebe proteste turističih agencija. Kao slogan marketinške strategije joj je služila tvrdnja da letovi moraju da budu jeftini kao jedan par farmerki.

Pored londonskog aerodoma Luton gde je centralna baza, londonski aerodrom Getvik je najveća baza. Ostale baze su Bazel, Belfast, Berlin, Bristol, Dortmund, Edinburg, Glazgov, Liverpul, London-Stensted, Milano, Njukasl, Notinghem, Madrid, Pariz-Orli, Ženeva.

FLOTATARIFEUSLUGADODATNE USLUGEPRTLJAGDESTINACIJE
Kompanija easyJet raspolaže flotom od 195 aviona i to:

VrstaU flotiSedišta
Airbus A319-100138156
Airbus A320-20057
(+69 poručenih)
180
Airbus A320neo100 poručenih
Kompanija ima poručenih 169 aviona kompanije Airbus.

EasyJet je najveći pojedinačni korisnik Airbusovog modela A319. Ovaj model sačinjava okosnicu ogromne EasyJetove flote uključujući i flotu švajcarske sestrinske kompanije – EasyJet Switzerland.

EasyJet Switzerland

Švajcarska kompanija koja je u stoprocentnom vlasništvu britanskog EasyJet-a poseduju 20 aviona u svojoj floti prosećne starosti 5,5 godina. U floti se nalaze A319 (14 komada) i A320 (6 komada). Konfiguracija putničke kabine je ista kao i kod ostalih aviona iz EasyJetove flote: 156 putnika u A319 i 180 putnika u A320.

Kompanija nudi tri vrste usluga i to su Flexi Fare, Easyjet Plus i Flight Club.

Tri različita proizvodi lojalnost se nude putnicima, prilagođene prema poslovnoj upotrebi i u zavisnosti od toga koliko često lete. To su Flexi Fare, Easyjet Plus i novi program lojalnosti za one koji često putujetu zove se Flight Club.

 • Flexi Fare je vrsta karte koji je obično skuplji od redovne karte i kompatibilan je sa poslovnim kartama drugih avio-kompanija. Ova karta nudi dodatnu fleksibilnost, uključujući neograničene slobodne promene datuma u određenom periodu; besplatne promene linije; Besplatan prtljag (1 x 20kg); povećan ručni prtljag; i £ 5 vaučer za osveženja u avionu.
 • Easyjet Plus je proizvod godišnje pretplate usmerena na putnike koji često lete, za posao i uživanje. Ovaj servis nudi besplatnu dodelu sedišta (uključujući i dodatak za noge), prioritet check-in, bezbednosnu brzu traku, brzo ukrcavanje i dodatni ručni prtljag.
 • Flight Club je ustvari program lojalnosti aviokompaniji.  Da bi se kvalifikovali za ovu uslugu osoba mora da leti najmanje dvadeset puta ili potroši više od 1500 £ na deset letova u roku od 12 meseci. Prednosti uključuju naknada bez promene leta; free promena imena; i posvećen kontakt centar tim.

Easyjet je kabine aviona konfigurisao jednom klasom. Glavni deo flote aviokompanije, koja se sastoji Airbus A319 i A320, nosi do 156 i 180/186 putnika, u zavisnosti od rasporeda. Tipičan Airbus A319 nosi oko 140 putnika u jednoj konfiguraciji klase, u avionu ne služi obroke na svojim kraćim letovima, ona se opredelila za manji deo za pripremu hrane kako bi bio instaliran toalet u neiskorišćenog prostora u zadnjem delu aviona. Na taj način sačuvan je prostor za ugradnju 156 sedišta. Zbog ovakvog sedenja,  koji zadovoljava zahteve bezbednosti Airbus A319 aviokompanije imaju dva para overwing izlaza, umesto standardnog jedanog para koji su konfigurisani na  većini Airbus A319.

EasyJet ne daje besplatne obroke i pića na svojim letovima (osim nekih povremenih čarter letova avio-kompanije). Putnici mogu da kupe stvari u avionu iz „Easyjet Bistro“ ponude. Onboard prodaja je važan deo pomoćnih prihoda aviokompanije; pokloni kao što su mirisi, kozmetika, gedžeti i Easyjet-brendiranih artikala koji se prodaju u avionu, kao i ulaznice za aerodromske usluge transfera ili voznih karata. mesečni Inflight Magazine aviokompanije se zove  Traveller.

Predati prtljag

Putnici koji imaju imaju kartu kupljenu prema standardnoj tarifi mogu posebno platiti prtljag koji žele da predaju. Prtljag se plaća prema posebnom cenovniku.

Putno osiguranje

EasyJet nudi putno osiguranje za državljane Velike Britanije i pojedinih evropskih država. Ako ste državljanin Češke, Danske, Francuske, Velike Britanije, Grčke, Mađarske, Italije, Holandije, Poljske, Portugala, Španije ili Švajcarske ova usluga će vam biti ponuđena tokom rezervacije.

Izbor sedišta

Putnici koji žele da izaberu sedište tokom leta mogu to učiniti uz nadoknadu. Sedišta sa više prostora za noge su najskuplja, kao i ona u pravim redovima. Najskuplje je sedište u prvom redu, gde putnici osim više prostora za noge imaju i brzo ukrcavanje. Ova sedišta koštaju 15 evra po pravcu. U redovima pored prinudnih izlaza sedišta koštaju 10 evra po pravcu, kao i sedišta od drugog do petog reda. Sva ova sedišta kada se rezervišu omogućavaju i brzo ukrcavanje putnicima (speedy boarding). Ostala sedišta se mogu izabrati uz doplatu od 4 evra po pravcu.

 

Missed Flight Cover
(Pokriće za propušteni let)

Za samo 9 evra za jedan pravac ili 12 evra za dva pravca putnik se može dodatno osigurati od malih kašnjenja na let.

Missed Flight Cover je jedinstvena i nova usluga koja osigurava putnika za slučaj da iz bilo kog razloga zakasni na svoj let u roku najviše do četiri sata od poletanja. Ukoliko se to desi, putnik treba da se obrati na info šalteru kompanije ili da pozove poseban call centar i da prijavi kašnjenje.

Putnik tada dobija besplatno prebacivanje na prvi sledeći let ili ukoliko je to nemoguće onda ima pravo na punu refundaciju. Ova dodatna usluga se može dokupiti prilikom rezervacije.

Rezervacija hotela i najam automobila

Putnik može kroz rezervaciju aviokarte izvršiti i rezervaciju hotela koristeći sistem booking.com sa kojim EasyJet ima poseban komercijalni ugovor. Isto tako moguće je uraditi i najam automobila u saradnji sa globalnom rent-a-car agencijom Europcar.

KABINSKI PRTLJAG

Svaki putnik ima pravo na jedan komad ručnog prtljaga maksimalnih dimenzija 56 x 45 x 25cm. U ove dimenzije se računaju i točkići na koferima i ručke. Svaki komad prtljaga (ručna torbica, laptop, ranac ili manja putna torba) se računaju posebno. Putnici koji nose laptom ne mogu poneti i koferu u kabinu i sl. Ograničenje u težini ručnog prtljaga ne postoji, ali je uslov da svaki putnik samostalno može da smesti prtljag u boks iznad sedišta.

EasyJet garantuje putnicima unošenje ručnog prtljaga u putničku kabinu ako ima maksimalne dimenzije 55x40x20cm, dok će veće torbe od ovih dimenzija po potrebi, ako nema mesta u kabini, biti prebačene u prtljžnik bez ikakve doplate.

Putnici sa kartom easyJet Plus, FLEXI fare, Upfront and Extra Legroom imaju pravo  na jednu kabinsku torbu (u dimenzijama gore navedeno) plus jedna dodatna mala torba pod sedište (na primer torba ili laptop) maksimalne veličine 45x36x20cm koja će morati da se stavi ispod sedišta ispred.

Ručni prtljag će biti prekontrolisan putnicima koji se čekiraju na aerodromu. Službenik će ih pitati šta imaju od ručnog prtljaga i reći će im šta može, a šta ne da ide u kabinu. Višak ručnog prtljaga koji bude uočen prilikom aerodromskog čekiranja biće predat za prevoz u prtljažniku i za to će biti naplaćena redovna aerodromska nadoknada za predati prtljag koja iznosi 25 funti (oko 30 evra).

Ako se putnici čekiraju samostalno kod kuće i preskoče čekiranje na aerodromskom šalteru, mogu imati probleme prilikom ukrcavanja ukoliko su poneli više komada ručnog prtljaga u kabinu.  U tom slučaju na gejtu će im biti naplaćena nadoknada od 40 britanskih funti (oko 48 evra), a višak ručnog prtljaga će biti preko rampre spušten u prtljažnik kao da se radi o predatom (čekiranom) prtljagu.

Ako niste sigurni u dimenzuju svoje kabinske torbe možete proveriti na aerodromu u Drop-boksu pre odlaska na izlaz (gate).

PRTLJAG ZA ČEKIRANJE

EasyJet primenjuje težinski koncept za predati prtljag s tim da kod ove kompanije ne postoji besplatan prtljažni limit, odnosno svaki predati prtljag se plaća. EasyJet nema poseban cenovnik za prtljag već iznos doplate za prtljag dodaje tokom procesa rezervacije,  a ona zavisi od dužine leta i od težine torbe. Najčešći iznos nadoknade za prtljag je od 11 do 20 evra po pravcu i po torbi. Osnovna nadoknada se odnosi na jedan komad prtljaga težine do 20 kg. Ukoliko je prtljag teži od ovoga ili ako putnik ima više torbi onda je nadoknada veća. Prilikom rezervacije letova, putniku će biti ponuđeno da doda prtljag i ako to želi moći će iz ponuđene tabele da izabere opciju koja mu najviše odgovara.

Svaka torba koju čekirate mora da bude određene veličine i težine. Njegova ukupna veličina mora da bude 275cm (dužina + širina + visina) i standardni težinu 20kg po torbi, osim za sportsku i medicinsku opremu.
Najlakši, najbrži i najjeftiniji način da dodate bilo koji čekiran  prtljag ili sportsku opremu za vašu rezervaciju je prisutan kada rezervišete kartu, preko „upravljanje rezervacijom“ (Manage bookings)  ili tokom check-in na easijet.com. Uz naknadu, možete staviti stvari u čekanju. Taksa se plaća na jedan od tri načina:

 • Onlajn
 • preko telefona
 • na aerodromu

Prtljag koji se predaje za prevoz na letovima EasyJeta mora da se uklopi u opšta pravila kompanije. Maksimalna težina torbe može biti do 32 kg, ali u kompaniji preporučuju da to ipak bude do 23 kg.

Posebna pogodnost koju EasyJet nudi je zbirni limit. Ako u okviru jedne rezervacije ima dva ili više putnika i svaki od njih putuje sa prtljagom koji se predaje, onda se njima računa zbirni limit. Ako na primer, dva putnika na istoj rezervaciji doplate za dva prtljaga (od po 20 kg) onda oni zajedno mogu da predaju 40 kg, a neće se uzimati u obzir ako e prtljag raspoređen kao 18+22kg na primer sve dok je ukupna težina u okviru kupljenog limita.

Destinacije do kojih kompanija Easyjet ima direktne redovne i sezonske linije:

Категорије: aviokompanije

2 коментара

Zivana · у

Kupila sam povratnu kartu i sa sobom imam jedan licni prtljag u dozvoljenim dimenzijama. Zelela bih u povratku da ponesem jos jedan prtljag do 23kg. Kolika je cena dodatnog prtljaga

  putovanjeonline · у

  Poštovana,
  zbog tehničkih razloga nismo bili u mogućnosti da vam ranije odgovorimo na vaše postavljeno pitanje, i stoga vam se izvinjavamo.Sto se tiče vašeg pitanja,
  pošto ste ga postavili u okviru kompanije easyjet predpostavljamo da se pitanje odnosi na njih. Dakle cena čekiranog (predatog) prtljaga od 23 kg. zavisi od rute leta (koliko dugo let traje) kao i trenutka kada kupujete i kako kupujete taj prtljag (nije isto kupiti ga par meseci pre leta, kao i da li ga kupujete online ili na Chek-in pultu. U svakom slučaju kod kompanije easyjet cena se kreće od £9.49 – £37.49 ukoliko se kupuje online, £40 – at bag drop desk i £50 – at boarding gate.
  Nadamo se da smo vam pružili željeni odgovor i da on nije stigao kasno. Srećan put.

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.