Dubai Int. (DXB)

Објави putovanjeonline

Dubai International Airport (IATA: DXB ICAO: OMDB) (arabic: مطار دبي الدولي‎‎) je glavni aerodrom koji opslužuje Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati. Spada među najprometnije aerodrome na svetu za međunarodni  putnički saobraćaj. Takođe je 3. najprometniji aerodrom na svetu za putnički saobraćaj, najprometnijih kargo aerodrom u svetu, najprometniji aerodrom za Airbus A380 i Boeing 777  i najprometniji aerodrom u svetu koji radi sa samo dve piste.

Dubai se nalazi u Al Garhoud okrugu, 2.5 nautičkih milja (4,6 km; 2.9 mi) istočno od Dubaija i prostire se na površini od 2.900 hektara. Aerodrom je baza međunarodnih avio-kompanija, Emirati i FLYDUBAI. Čvorište Emirata je najveće avio-čvorište na Bliskom Istoku; Emirati obrađuju oko 65% svog putničkog saobraćaja i čini oko 42% svih aviona na aerodromu. Aerodrom Dubai je takođe osnova za lou-kost kompanju FLYDUBAI koja obavlja 11,6% putničkog saobraćaja.

Aerodrom se sastoji od tri terminala i ima ukupni kapacitet od 90 miliona putnika godišnje. Terminal 3 je druga po veličini zgrada na svetu po površini i najveći aerodromski terminal na svetu.  Od januara 2016, ima preko 7.700 nedeljnih letova 140 avio-kompanija u više od 270 destinacija širom svih šest naseljenih kontinenata.

Dubai je važan činilac u Dubai ekonomiji, jer zapošljava oko 90.000 ljudi, indirektno podržava preko 400.000 radnih mesta i doprinosi od preko 26,7 milijardi $ za ekonomiju, što predstavlja oko 27 procenata u Dubaiju BDP-a i 21% od zaposlenja u Dubaiju .

Istorija civilnog vazduhoplovstva u Dubaiju počela je u julu 1937. kada je potpisan vazdušni sporazum za hidroavione kao osnova za Imperial Airways sa zakupom baze na oko 440 rupija mesečno. The Empire Flying Boats,  počela je sa radom I to jednom nedeljno letom od istoka prema zapadu ka Karačiju i do Southampton, Engleska. Do februara 1938. godine, bilo je četiri leta nedeljno.

U 1940., letovi iz Dubaija sa hidrovionima kojima upravlja British Overseas Airways Corporation (Boac), obavljali su letove u obliku potkovice, put od Južne Afrike preko Persijskog zaliva do Sidneja. Od tih davnih vremena aerodrom je prošao razne faze svoga rasta ali poslednje decenije 20. veka je period kada aerodrom počinje da beleži vrtoglavi rast.


Terminal

Dubai International Airport ima tri terminala.Terminal 2  je odvojen od druge dve glavne zgrade Terminala 1 koji ima jedan segment (Concourse D)  i Terminala 3 I može se reći da ova dva terminal čine jednu celinu koja je podeljen na Concourse A, B i C. Kargo terminal je sposoban za rukovanje  sa 3 miliona tona tereta godišnje i terminal opšte avijacije (GAT) koji je blizu.

Aerodrom Dubai ima tri putnička terminala. Terminali 1 i 3 su direktno povezani sa zajedničkom tranzitnom zonom, koja putnicima  omogućava da se slobodno kreću između terminala bez prolaska kroz imigracije, a Terminal 2 je na suprotnoj strani aerodroma. Za tranzitne putnike, transfer traje između terminala, sa vremenom putovanja oko 20 minuta od Terminala 2 do Terminala 1, i 30 minuta do Terminala 3. Putnici na  Terminalu 3 koji treba da se kreću između concourse  A i ostatka terminala moraju da putuju preko automatskog People Mover (APM) radi bržeg I lakšeg kretanja. Kada je završena izgradnja Concourse D, tu je sada automatizovani People Mover (APM) između concourse D i Terminala 3.,

Сродна слика

Terminal 1

Terminal 1 ima kapacitet od 15 miliona putnika. Koristi ga više od 100 aviokompanija i povezan je Concourse D, automatizovanim People Mover. Prostire se na površini preko 520.000 m2 (5.600.000 sk ft) i nudi 221 check-in šaltera.
Terminal je prvobitno izgrađena za potrebe 18 miliona putnika, ali zbog ekstremnog zagušenja na terminalu, aerodrom je bio primoran da proširi terminal za smeštaj sa otvaranjem 28 mobilnih vrata.

Terminal 2

Terminal 2 izgrađen 1998. godine ima površinu od 47.000 m2, (510.000 sk ft)  ima kapacitet od 10 miliona od 2013., nakon nekoliko rekonstrukcija i velike ekspanzije u 2012. povećao je kapacitet duplo. Koristi ga više od 50 avio-kompanija, uglavnom iz regiona Persijskog zaliva. Većina letova je ka Indiji, Saudijske Arabiji, Iranu, Avganistanu i Pakistanu. U junu 2009. godine, terminal 2 postao središte Air India Ekpress i FLYDUBAI.
Terminal sada nudi na raspolaganju povećan broj objekata putnicima. Broj šaltera je porastao na 37. Zona za iskrcavanje i ukrcavanje je sada prostranija, sa više prirodne svetlosti. Takođe, nove otvorene kapije za ukrcavanje  dozvoljavaju nekoliko letova za ukrcavanje istovremeno, omogućile su poboljšanje putničkih i avio-operacija. Postoji ukupno 43 udaljenih štandova na terminalu. Međutim putnici ne mogu da se kreću između Terminala 2 na 1 ili Terminala 2 na 3 i obrnuto unutar aerodroma. Oni moraju da iskoriste Taksi službe ili javni prevoz spolja.  Duty free shopping zona Dubai pokriva 2.400 m2 (26.000 sk ft) u odlascima i 540 m2 (5.800 sk ft) u dolazcima.  Dodatak od 3.600 m2 (39.000 sk ft) uključije veći dolazni hol.

 Сродна слика

Terminal 3

koji je jednim delom pod zemljom, Terminal 3 je izgrađen prvenstveno za potrebe kompanije Emirati i ima kapacitet od 65 miliona putnika. Terminal ima 20 kapija za avione Airbus A380 na Concourse A i 5 na Concourse B i 2 na Concourse C.

Terminal 3 je najveća zgrada na svetu po površini, sa preko 1.713.000 m2 (18.440.000 sk ft) u prostoru. Veliki deo se nalazi u oblasti ispod rulne staze i direktno je povezan sa Concourse B: polazne i dolazne hale u novoj strukturi su 10 m (33 ft) ispod aerodromskog aprona. Concourse A je povezan sa terminalom preko APM.

Zgrada sadrži više nivoa podzemnih struktura, salone prve i biznis klase, restorana, 180 šaltera i 2.600 automobilskih parking mesta. Terminal nudi više nego dvostruko u odnosu na predhodnu prodajnu oblast  Concourse C dodavanjem oko 4,800 m2 (52,000 sk ft) i Concourse B je sa 10.700 m2 (115,000 sk ft) trgovačkih objekata. U dolascima, terminal sadrži 72 imigraciona brojača i 14 karusela za prtljag.

Concourse A

je deo Terminala 3, otvoren 2. januara, 2013, ima kapacitet od 19 miliona putnika i povezan sa dva glavna javna nivoa Terminala 3 preko automatizovanih people mover (APM). Zgrada je karakterističnog oblika koja ima 20 vazdušnih most kapija, od koji su sve sposobne za posluživanje aviona Airbus A380-800.  Kapije u Concourse A su označeni A1-A24.

Concourse A  uključuje jedan hotel od 4 zvezdice i jedan hotel od 5 zvezdica, salon prve i biznis klase, i bescarinske zone. Concourse omogućava multi-level ukrcavanje i ima najveći broj salona prve i biznis klase u svetu. Svaki salon ima svoj sopstveni direktni pristup do aviona iz salona.  Ukupan iznos maloprodajnog prostora na Concourse je 11.000 m2 (120.000 sk ft), a tu je i ukupno 14 kafea i restorana.

Concourse B

Concourse B je direktno povezan sa Terminalom 3 i posvećen je isključivo kompaniji Emirati.  Terminal ima 10 spratova (4 nivo podruma, prizemlje i 5 spratova). Zgrada trenutno obuhvata strukturu multi-level odlazaka i dolazaka i obuhvata 32 kapije, obeleženih B1- B32. Concourse B ima 26 vazdušnih most kapija i 5 salona za ukrcavanje samo  za Airbus A340 I Boing 777 avione. Za tranzitne putnike Concourse ima 3 transfer zone i 62 transfer šaltera.  Tu se nalazi i 18 restorana i 3 hotela od 5 i 4 zvezdice.

Concourse C

Concourse C  obuhvata 50 vrata, uključujući i 28 avio mostova i 22 udaljene kapije koje se nalaze na nižem nivou terminala. Kapije su označene C1 – C50.  Obuhvata preko 17 kafića i restorana, koji se se nalaze na odlaznom nivou. Takođe, tu se nalaze i hotel sa 5 zvezdica i 5.400 m2, (58.000 kvadratnih stopa) duty-free objekati za kupovinu. Ostali sadržaji uključuju molitvene sobe i medicinski centar.


Transfer

Metro

Aerodrom poslužuje Dubai Metro, ​​koji posluje sa dve linije kroz ili u blizini aerodroma. Crvena linija ima stanicu na Terminalu 3 i Terminalu 1. Vozovi idu otprilike na svakih 10 minuta od Terminala 1 i 3. Usluge počinju od 5.50 am (5.30 am četvrtak), i prestaju u ponoć (1am u četvrtak / petak). Imajte na umu da nema servisa petkom ujutru i da počinju tek u 1 sat posle podne. Ove tajminge razlikuju tokom islamskog svetog meseca Ramazana. Stanice se nalaze ispred oba terminala i može se pristupiti direktno iz dolaznih područja.

Možete kupiti kartu na aerodromskim stanicama. Troškovi zavisi od toga koliko zona putujete, ali su uvek pristupačne. Probajte Nol karticu. Može se dopuniti sa kreditom, a takođe daje popust na standardne tarife.
Prednja kola na svakom vozu su ‘zlatna klasa „, uz malu premiju – deca će moći da imaju pogled kroz staklo vozača. Tu je i prevoz samo za žene i decu.

Autobusi

Dubai autobusima upravlja kompanija RTA, pokrivaju niz pravaca u gradu, ali uglavnom Deira i dostupni su u Airport Ground Transportation center i dolascima u svakom terminalu. Putnici koji treba da prelaze između terminala 1 i 3, i Terminal 2, mogu koristiti između terminala autobuski transfer koji radi često.
Autobuske stanice se nalaze nasuprot Terminal 1, 2 i 3. Lokalni autobusi 4, 11, 15, 33 i 44 mogu se koristiti za povezivanje sa Terminalom 1 i 3, dok  autobus 2 povezuje sa Terminalom 2. Dubai International Airport autobusi obezbeđuju prevoz u centar grada i preko 80 hotela u gradu.

Taksi

Aerodrom opslužuje kompanija Dubai Taxi Agency koja je u vlasništvu vlade i koji pruža 24-časovni servis na dolazcima u svakom terminalu. Taksi vozilima se možete prevesti do bilo kog dela grada uz odgovarajuću nadoknadu.

DESTINACIJE
Destinacije do kojih postoje redovni letovi.
Категорије: aerodromi

2 коментара

بامارو سفر · у

thanks for share

    putovanjeonline · у

    We are grateful for your support. All the best in the new 2018 year

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.