Dobro je znati pre ukrcavanja

Објави putovanjeonline

Pre samog putovanja bilo bi dobro da znate nekoliko stvari, kako biste izvukli maksimum iz putovanja. Prvi put na krstarenju sve će vam biti uzbudljivo, drugačije i imaćete potpuno nesvakidašnje iskustvo.

Postoji mnogo stvari koje možete saznati pre samog putovanja, a koje će vam znatno olakšati odmor. One se najčešće tiču pakovanja, koktela, palube i slično. Naučite trikove, zbog kojih ćete nam biti zahvalni kada se nađete na brodu.

Saznajte nešto o lukama u kojima ćete se iskrcati

Iako je na krstarenjima sve savršeno isplanirano, nije istina da treba samo da se prepustite organizatorima i da oni rade umesto vas. Kada uplatite krstarenje sigurno nećete morati da brinete da li ćete imati hrane, pića ili mesto za spavanje.

Ono šta treba da istražite su luke. Saznajte na kojima mestima će se brod zasutavljati i dobro istražite ta mesta. Moguće je da će neka od njih biti mala mesta u kojima nema mnogo sadržaja i neće vam biti toliko zanimljivo da tu provedete više sati.

Ono što je dobro u tome je kada se informišete na vreme, moći ćete svoje slobodno vreme pametnije da iskoristite. Kada je brod usidren nije retkost da saloni nude veliki popust na spa tretmane na kruzeru. Ukoliko ste sigurni da luka u koju ćete se usidriti vama neće biti zanimljiva (ili ako ste već bili na tom mestu), iskoristite taj dan za spa i uživanje.

Od organizatora ćete dobiti mapu gde se nalaze prodavnice poklona i znamenitosti tog mesta u koje ste pristali, ali to ne znači da ne postoji još toga što se može videti. Isplanirajte svoje vreme i ne dozvolite da propustite zanimljivu atrakciju.

Vadite računa o svom novcu

Nepisano pravilo je da se na kruzerima napojnica automatski uračunava na račun, i to najčešće napojnica od 15%. Ukoliko niste upoznati sa ovom informacijom, u ne znanju ćete dati duplu napojnicu, a to najčešće niste planirali da uradite. Naravno, ukoliko je usluga koju ste dobili vrhunska, konobari zaslužuju i duplu napojnicu. Nemojte osećati potrebu da dajete dodatnu napojnicu samo zato što odeljak za napojnicu postoji na računu. Raspitajte se da li se napojnica automatski dodaje na račun, pa ukoliko to nije slučaj, onda bi trebalo dopisati, a ukoliko jeste nema potrebe da vas grize savest.

Iako su krstarenja uglavnom organizovana po all inclusive sistemu, često se dešava da nas na samom brodu sačekaju razne ponude koje znače i dodatne troškove. Ukoliko racionalno raspolažete novcem, nema razloga da potrošite više nego što ste planirali. Pre svega, maksimalno iskoristite to što all inclusive ponuda uključuje i razmislite šta vam je van toga zaista potrebno. Dobićete širok spisak dodatnih specijalnih ponuda za razne aktivnosti, pa ih pažljivo uporedite i razmotrite šta je najisplativije pre nego što se na nešto odlučite.

Ne preterujte sa hranom na krstarenju

Hrana na kruzeru u okviru švedskog stola je veoma visokog kvaliteta i u pitanju su najfiniji kulinarski recepti uz koje ćete uživati. Loša strana ovoga je što hrane ima u neograničenim količinama, sve je neverovatno dobrog ukusa, a vi želite sve da probate.

Kako biste mogli da uživate u hrani, ali da se ne ugojite, koristite stepenice svakog dana, nemojte se voziti liftom. Potrudite se da se što više krećete i plivate, kako bi vaše telo ostalo zategnuto i lepo oblikovano.

Ukoliko volite da vežbate, nema potrebe da izbegavate fizičku aktivnost na kruzeru. Posetite teretanu koja se nalazi u okviru broda, i ne dozvolite predivnoj hrani da naruši vaše savršeno izvajano telo.

Pakujte se racionalno

Mnoge destinacije koje su čest izbor onih koji putuju na krstarenja imaju promenljive vremenske uslove. Veoma je važno da ne ponesete samo letnju garderobu, poput haljinica, šortseva, majica i kupaćeg kostima. Obavezno je da spakujete kabanicu, patike i odeću od nepromočivih materijala. Nemojte dozvoliti da pokisnete potpuno zbog toga što niste razmišljali da u mnogim lukama koje ćete posetiti i u kojima ćete napuštati brod, može da padne jaka kiša.

Što se tiče standardnog pakovanja idite na što manje i najpotrebnije. Odeća jednostavnih boja i linija je najpraktičnija za kombinovanje. Ipak, morate poneti i neku elegantniju garderobu ukoliko želite da posetite restoran ili neka svečanija mesta. Ista pravila važe i za muškarce i za žene. Ne zaboravite šešire i kape.

Категорије: krstarenje

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.