Delta Airlines

Објави putovanjeonline


KRATKO PREDSTAVLJANJE
IATAICAOCallsign
DLDALDELTA
Osnovan1929
ČvorištaAmsterdam, Atlanta Boston, Sinsinati, Detroit, London, Los Anđeles itd.
Frequent-flyer programSky Miles
SavezSkyTeam
Flota veličina853
Destinacije319
Matična kompanija
Slogan kompanijeKeep Climbing
ŠtabAtlanta  SAD
Websitedelta.com

Delta Air Lines ( IATA: DL, ICAO: DAL ) je jedna od tri najveće američke aviokompanije i ujedno jedna od najvećih aviokompanija na svetu. Ova kompanija je jedan od osnivača globalne avioalijanse Sky Team i zajedno sa svojim partnerima iz alijanse Air France i KLM vlada transatlantskom rutom između Evrope i Severne Amerike. Centrala i baza Delta Air Linesa je na aerodromu Hartsfield u Atlanti (Džordžija).
Delta Air Lines je treći avioprevoznik prema ukupnom broju destinacija. Ova kompanija leti do više od 330 gradova u celom svetu. Osim direktnih letova Delta nudi i ogroman broj destinacija dostupnih zahvaljujući saradnji i ugovorima sa svojim partnerima.

Ova kompanija direktno leti do svih kontinenata. U potpunosti pokriva Severnu, Centralnu i Južnu Ameriku, Zapadnu Evropu i Australiju, a leti i do Rusije, Kine, Indije, Tajlanda, Japana, Južne Koreje. Delta Air Lines slabije pokriva Istočnu Evropu (Prag, Češka), Bliski istok (Izrael i UAE) i Afriku (J. Afrika, Nigerija, Gana).
Glavno čvorište Delte je na aerodromu u Atlanti, a osim njega veliki broj dnevnih operacija ova kompanija obavlja i sa aerodroma La Guardia i JFK u Njujorku, Miniapolisu, Solt Lejk Sitiju, Los Anđelesu.

Glavni aerodrom Delta Air Linesa je Hartsfield-Jackson u Atlanti u američkoj saveznoj državi Džordžija. Ovaj aerodrom je najveći tranzitni aerodrom u domaćem saobraćaju u SAD i jedan od nekoliko najvažnijih tranzitnih aerodroma u međunarodnom saobraćaju. Druga čvorišta u SAD su u Detroitu, Miniapolisu i tek zatim u Njujorku i to prvo na aerodromu La Guardia, pa onda i na aerodromu JFK.
Zbog saradnje sa Air Franceom i KLM-om na transatlantskoj ruti ova kompanija je domaća i na evropskim aerodromima Charles de Gaulle u Parizu i Schiphol u Amsterdamu.

Kao članica Sky Team alijanse Delta Air Lines je veoma prisutna i u ostalim Sky Team čvorištima u Tokiju, Rimu, Moskvi.
Za razliku od većine aviokompanija koje novac preko sponzorstava daju raznim poznatim sportskim klubovima Delta je jedna od najangažovanijih aviokompanija u humanitarnom radu i značajna sredstva svake godine izdvaja za pomoć ugroženima širom sveta. Ova kompanija sponzoriše medicinske konferencije, istraživanja, humanitarne akcije, gradi kuće i pomaže manjinskim zajedinicama.

FLOTACODESHAREPUTNE KLASEFrequent flyerPRTLJAGKETERINGZABAVADESTINACIJE
Kompanija raspolaže sa flotom od 854 aviona i poručenih 258 aviona i to:

Avioniu upotrebiporučenoAvioniu upotrebiporučeno
Airbus A319-10057Boeing 747-4006
Airbus A320-20064Boeing 757-200101
Airbus A321-2002894Boeing 757-30016
Airbus A330-20011Boeing 767-3002
Airbus A330-30031Boeing 767-300ER58
Airbus A330-900neo25Boeing 767-400ER21
Airbus A350-900322Boeing 777-200ER8
Boeing 717-20091Boeing 777-200LR10
Boeing 737-70010Bombardier CS10075
Boeing 737-80077McDonnell Douglas MD-88110
Boeing 737-900ER8743McDonnell Douglas MD-90-3062
Total854258
kompanija ima potpisane codeshare ugovore sa sledećim kompanijama:

AeroflotAlitaliaGol Transportes AéreosSeaborne Airlines
Aerolíneas ArgentinasChina AirlinesHawaiian AirlinesTransavia
AeroméxicoChina Eastern AirlinesJet AirwaysVirgin Atlantic
Air EuropaChina Southern AirlinesKLMVirgin Australia
Air FranceCzech AirlinesKorean AirWes

Delta Air Lines je ogroman sistem u kome postoje brojne opcije za poslovne putnike. U zemlji velikoj poput SAD poslovna putovanja avionom su velika nužnost i imaju dugu tradiciju. Delta Air Lines ima raznovrsnu ponudu za svoje česte putnike i za one koji putuju u biznis (poslovnoj) klasi.

Na pojedinim avionima Delta poseduje i Delta Comfort+ klasu, koja je u rangu ekonomske premijum klase. Putnici u ovoj klasi su smešteni u prednjem delu kabine ekonomske klase. Oni imaju uslugu kao i putnici u biznis klasi.

Putnička kabina Delte je izdeljena na nekoliko putnih klasa. Osim ekonomske putnicima su dostupne i ekonomska plus (Comfort Plus) klasa, biznis klasa (First Class) i prva klasa (DeltaOne). Ove tri više putne klase odlikuje povećan komfor i izuzetno visok standard usluge bilo da se radi o aerodromskim povlasticama ili o kvalitetu hrane i pića.

Comfort Plus

U ovoj međuklasi između ekonomske i biznis putnici će imati dodatan prostor za noge, a na aerodromima će moći da koriste brze prolaze tamo gde postoje. Tokom leta će biti posluženi kvalitetnim snek obrokom i besplatnim pićima, a na raspolaganju će im biti i kvalitetan elektronski sistem zabave tokom leta.

First (biznis) Class

Biznis klasa u Delta Air Linesovim avionima je klasična biznis klasa iako je brendirana kao „First Class“. Putnici u ovoj klasi imaju sve beneficije na aerodromima – ubrzano čekiranje i kontrole, korišćenje brzih traka i aerodromskih salona. Biznis klasa se nalazi u prednjem delu aviona sa drugačijim rasporedom sedišta koji nudi daleko više prostor za noge i ličnog prostora generalno. Sedišta su klasične kožne fotelje koje sa obarajućim naslonom. Tokom leta putnicima su na raspolaganju odlični obroci i piće prema pravilima kompanije i u zavisnosti od dužine trajanja samog leta. Dostupan im je i vrhunski elektronski sistem zabave tokom leta, a u sedištu imaju i USB utičnicu, pa mogu tokom leta i da rade.

DeltaOne

Prva klasa Delta Air Linesa se naziva DeltaOne i predstavlja pravi luksuz. Ova, relativno mlada, usluga Delte je jedna od najboljih te vrste u svetu i putnicima nudi istinsko uživanje u letu i luksuzu. Pored standardnih aerodormskih procedura koje su ubrzane putnici u prvoj klasi imaju pristup najluksuznijim salonima Delte ili Sky Team alijanse. Tokom leta su smešteni u prednjem delu putničke kabine i imaju izuzetno udobna sedišta koja se mogu obarati u pravi krevet (pod uglom od 180 stepeni), kao i dodatan prostor za noge. Obroci tokom leta su poput onih u najfinijim restoranima. Vreme mogu da prekrate vrhunskim elektronskim sistemom zabave tokom leta.

SkyMiles

Nagradni program za česte putnike Delta Air Linesa se zove SkyMiles. Putnici u višim putnim klasama ostvaruju i veće nagradne milje u okviru ovog programa u okviru koga im se menja status. U zavisnosti od statusa koji imaju članovi programa mogu imati brojne povlastice koje su inače rezervisane za putnike viših klasa, ili mogu koristeći osvojene nagradne milje izvršiti doplatu da bi putovali u nekoj višoj putnoj klasi.

Sky Priority

Sky Priority je paket usluga koje su dostupne putnicima u višim klasama na letovima Delta Air Linesa i drugih aviokompanija iz Sky Team alijanse. Ovaj paket usluga podrazumeva brojne pogodnosti za putnike počev od posebne telefonske linije koja služi za promene rezervacije. Sky Priority uključuje i  posebne šaltere za prijavu na let kao i brze trake na punktovima za proveru putnika, prioritetno ukrcavanje i prioritetnu dostavu prtljaga.

Sky Priority mogu da koriste putnici u prvoj (DeltaOne) klasi i biznis (First) klasi kao i članovi SkyMiles programa sa Diamond, Platinum i Gold Medallion statusom i članovi Sky Teamovih frequent flyer programa sa Elitnim statusom ili članovi Virgin Atlanticovog Cluba sa zlatnim (Gold) statusom ili članovi Virgin Australijinog Velocity programa sa Platinum ili Gold statusom.

Delta Sky Club

Aerodromski saloni Delta Air Linesa posluju pod jedinstvenim brendom Delta Sky Club i mogu se naći na aerodromima u Sjedinjenim Američkim Državama, Čileu i Londonu. U saradnji sa Sky Team alijansom putnici Delte mogu koristiti salone partnerskih aviokompanija koji se nalaze širom sveta i koji po standardu odgovoraju Delta Sky Club salonima. Ukupan broj lokacija na kojima se nalaze aerodromskih salona koje mogu koristiti putnici viših klasa je 235, a na većim aerodromima putnicima je na raspolaganje i više različitih salona.

U zavisnosti od salona putnici na raspolaganju imaju hranu i piće, prostor za odmor i relaksaciju i za rad.

Nagradni program za česte putnike Delta Air Linesa se naziva Sky Miles. To je klasičan program za prikupljanje nagradnih milja za svaki ostvareni let ili korišćenje neke od usluga partnera u programu.

Milje se ostvaruju prema ceni karte, a ne prema dužini leta kao što je to kod većine drugih aviokompanija. Na taj način aviokompanija nagrađuje one putnike koji troše više.

U programu učestvuju i druge aviokompanije iz Sky Team alijanse kao i Virgin Atlantic, Virgin Australia, WestJet, Hawaiian i mnoge druge.

Sakupljene milje se mogu kasnije iskoristiti za ostvarivanje brojnih pogodnosti, od prelaska u višu klasu do besplatnih aviokarata, kupovine u raznim prodavnicama ili za donaciju u izabranim humanitarnim akcijama.

Aviokompanija Delta Air Lines, kao i sve druge američke aviokompanije ima poseban sistem naplate prtljaga. Ručni prtljag je svakako besplatan i dozvoljen je prevoz jednog komada prtljaga maksimalnih dimenzija 114cm. Kod predatog prtljaga situacija je donekle drugačija nego kod evropskih i drugih avioprevoznika.

Delta Air Lines naplaćuje svaki predati prtljag u ekonomskoj klasi na domaćim letovima. U tom slučaju se prtljag plaća od 15 dolara po torbi, po smeru, u zavisnosti od destinacije. Međutim u međunarodnom saobraćaju na svim letovima predati prtljag je besplatan, tj. uključen je u cenu karte i podrazumevan je na svim letovima u okviru plaćenog međunarodnog putovanja, dakle i na letovima u domaćem saobraćaju, koji su deo jedinstvene karte za neki dugolinijski, interkontinentalni let.

Prema uobičajenim pravilima po komadnom konceptu u ekonomskoj klasi je besplatan jedan kofer do 23kg i dva kofera po 32kg u biznis klasi. Ovo pravilo varira u zavisnosti od linije i destinacije, pa je tako na letovima između SAD i Brazila dozvoljen jedan kofer od 32kg u ekonomskoj i dva od po 32kg u biznis klasi.

Višak prtljaga kao i specijalan prtljag (sportska oprema i muzički instrumenti) se takođe naplaćuje prema komadnom konceptu koji je važeći za izabranu rutu, a tarife su dostupne na sajtu Delta Air Linesa.

Delta Air Lines dozvoljava prevoz kućnih ljubimaca prema međunarodnim pravilima prevoza životinja, a o cenama možete saznati sve u zvaničnom cenovniku na sajtu kompanije.

Pre svakog putovanja informišite se o aktuelnim pravilima za prevoz prtljaga kod svog avioagenta ili kod aviokompanije direktno.

Putnici u ekonomskoj klasi Delta Air Linesa imaju na raspolaganju besplatan snek obrok i bezalkolono piće uključujući i Starbucks kafe. Pivo, vino i žestoka pića su dostupni uz doplatu, kao i sendvič ili laki obroci iz EATS menija. Putnici na pojedinim letovima u comfort+ klasi mogu da poruče i tople obroke iz FoodIn menija.

Specijalni obroci (košer, halal, vegetarijanski i drugi) su dostupni putnicima u biznis i prvoj klasi kao i onima u ekonomskoj klasi gde je obrok uključen u cenu karte.

Delta Air Lines putnicima u višim putnim klasama nudi veoma veliki izbor različitih menija pripreljenih od strane brojnih svetski poznatih kuvara.

Svi putnici u ekonomskoj klasi mogu da koriste elektronski sistem zabave u avionima gde je on dostupan. U pojedinim avionima postoje samo ekrani iznad sedišta i na njima se prikazuju filmovi. Većina flote je opremljena ekranima za svakog putnika pa oni sami mogu da biraju šta će da gledaju. Na raspolaganju im je veliki izbor filmskih, muzičkih, dokumentarnih sadržaja.

Internet tokom leta je dostupan svim putnicima uz doplatu prema važećem cenovniku aviokompanije.

Kompanija obavlja direktne redovne letove do sledećih destinacija:

Категорије: aviokompanije

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.