Bombardier Dash 8

Објави putovanjeonline

Turboprop avioni Dash proizvode se u fabrici Bombardier u Kanadi. Ove modele razvio je nekadašnji proizvođač De Havilland Canada pa su oni nosili oznake po inicijalima proizvođača DHC. Kada je Bombardier kupio staru fabriku on je na osnovu postojećeg modela DHC-7 razvio sopstveni model DHC-8 kome je dao ime Dash 8 ili Dash Q Serija.

Avion je namenjen regionalnom i kratkolinijskom saobraćaju. Moderan je i veoma ekonomičan. Konkurentan je ATR-ovim modelima. Proizvodi se u četiri serije (100, 200, 300, 400).

Izgled

Kao i svi ostali turboelisni motori koji se danas koriste, Dash je prepoznatljiv po dva motora sa propelerima koji se nalaze na krilima. Motori su tanki. Krila su izdignuta iznad tela aviona i centalno su postavljena po dužini. Točkovi (stajni trap) je postavljen neobično na krilima ispod motora. Rep je iskrivljen trapez a horizontalni stabilizatori su na samom vrhu.

Putnička kabina

U svim modelima aviona Dash konfiguracije je 2+2 a razlikuje se jedino broj redova. Najmanji modeli iz serije 100 i 200 imaju 9-10 redova, serija 300 ima 13-15 redova dok serija 400 ima 18-20 redova. Biznis klasa je u prednjem delu aviona za razliku od konkurentnih ATR modela. Avioni imaju kapacitet do 80 putnika.

Procedure u vanrednim situacijama

Svi Dash modeli aviona imaju četiri izlaza za slučaj evakuacije. Dva su napred ispred prvog reda a dva su nazad. Razlika između malih modela iz serije 100 i 200 je što su zadnji izlazi iznad krila na sredini aviona dok su kod većih modela zadnji izlazi na kraju iza poslednje reda ispred repa aviona. Sve procedure su identične ostalim procedurama u slučaju vanrednih okolnosti. Prolazi za slučaj evakuacije su označeni linijama koje sijaju u mraku. Pojasevi za spasavanje u slučaju vanrednog sletanja na vodu se nalaze ispod sedišta dok se maske sa kiseonikom nalaze iznad i automatski se aktiviraju u slučaju pada pritiska u putničkoj kabini.

Karakteristike
Dash 8
Posada2
Kapacitet68-78 putnika
Dužina32,84 m
Razmah krila28,42 m
Visina8,34 m
Težina przne letelice17.185 kg
Maksimalna težina29.257 kg
Motor 2 × Prat & Vitni Kanada PW150A
Brzina667 km/s
Dolet2.522 km

Категорије: Tip aviona

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.