Czech airlines

Објави putovanjeonline


KRATKO PREDSTAVLJANJE
IATAICAOCallsign
OKCSACSA-LINES
Osnovan1923
ČvorištaBratislava    Karlove Vari       Košice
Frequent-flyer programOK Plus
SavezSkyTeam
Flota veličina18
Destinacije50
Matična kompanija
Slogan kompanije At home in the skies
ŠtabVokovice, Prag
Websiteczechairlines.com

Czech Airlines (IATA: OK, ICAO: CSA) je Češka aviokompanija jedna je od najstarijih na svetu. Nastala je 1923. godine kao državna Češko-slovačka aviokompanija. Prvi domaći let bio je na liniji Prag-Bratislava a interesantno je da je prvi međunarodni let obavljen između Praga i Zagreba (tadašnja Jugoslavija) 1930. ČSA je bila jedna od prvih evropskih aviokompanija koje su u upotrebu uvele mlazne avione. To su bili sovjetski Tupoljevi 104 1957. godine. Avione sovjetske proizvodnje ČSA je potpuno izbacila iz upotrebe tokom devedesetih prešavši na avione zapadnih proizvođača. ČSA je danas moderna i uspešna evropska aviokompanija, članica Sky Team alijanse.

Na matičnom aerodromu ČSA u Pragu postoji zaseban salon za putnike biznis klase nazvan Crystal Lounge. Nalazi se u Terminalu 2 Sever (T2 North) i dostupan je putnicima koji putuju do destinacija u Šengenskoj zoni. Ovaj veoma lep i udoban salon mogu koristiti putnici ČSA u biznis klasi, zatim članovi OK Plus programa koji imaju Silver karticu ako su putnici ČSA kao i putnici drugih aviokompanija Sky Team alijanse u biznis klasi, članovi Sky Team Elite programa i VIP putnici. U salonu se nalaze Cafe zona, bar sa samoposluživanjem gde se putnici mogu poslužiti akoholnim i bzalkoholnim pićima, svežim pekarskim proizvodima, sendvičima, voćem, salatama, kolačima i raznim drugim grickalicama. Kristalni salon poseduje i deo za biznis sa 8 kompjutera, 21 internet konekcijom za lap top računare, dva laserska štampača, faks. U salonu se nalaze i prostorije za ličnu higijenu gde se putnici mogu istuširati i osvežiti.

Putnici koji često putuju preko praškog aerodroma mogu kupiti šestomesečnu ili godišnju pristupnicu salonu.

Putnici ČSA koji imaju karte ekonomske klase mogu uz doplatu od 25 evra da koriste salon u trajanju od 2 sata.

FLOTACODESHAREPUTNE KLASEFrequent flyerPRTLJAGKETERINGDESTINACIJE
Kompanija raspolaže flotom od 18 aviona i to:

Avionu  upotrebiporučeno
Airbus A319-1009
Airbus A320neo7
Airbus A330-3001
ATR 42-5003
ATR 72-5005
Total187
Kompanija ima potpisane codeshare ugovore sa kompanijama:

AeroflotAzerbaijan AirlinesFinnairTravel Service
AeroméxicoBelaviaHainan AirlinesUral Airlines
Air EuropaBulgaria AirIberiaVietnam Airlines
Air FranceChina AirlinesKLMVueling
Air MaltaChina Southern AirlinesKorean Air
airBalticDelta Air LinesMiddle East Airlines
AlitaliaEtihad AirwaysTAROM

ČSA poslovnim putnicima nudi više zanimljivih usluga. Avioni ove kompanije imaju podeljenu putničku kabinu na dve klase: ekonomsku i biznis Putnici kojima je potreban dodatni komfor, fleksibilnija tarifa i brojne dodatne usluge tokom leta ili na aerodromima mogu kupiti kartu za biznis klasu. Pored biznis klase poslovnim putnicima se nudi i pristup biznis salonima na aerodromima koje koristi ČSA kao i frequent plyer program namenjen njima i njihovim firmama.

Business Class

Biznis klasa ČSA se ni po čemu ne razliku od drugih standardnih biznis putnih klasa širom sveta. Putnici koji poseduju kartu za ovu klasu imaju fleksibilnija tarifna pravila, pa mogu svoju kartu otkazati uz punu refundaciju ili je mogu menjati bez posebnih doplata.
Na aerodromima mogu da koriste posebne šaltere za prijavu za let putnika u biznis (i drugim višim ) klasama, kao i brze trake za prolazak pasoških i carinskih kontrola.

Biznis putnici mogu predati više prtljaga. Prema pravilima ČSA, to je 2 komada po 32kg i 153cm svaki. Takođe u avion mogu uneti više ručnog prtlljaga: jednu veću i jednu manju ručnu torbu, maksimalne ukupne težine 12kg. Predati prtljag će biti označen posebnim „priority“ nalepnicama, tako da će ovaj prtljag među prvima biti isporučen po dolasku.

Praški aerodrom putnicima biznis klase nudi besplatan boravak u salonu Crystal Lounge, dok na drugim svetskim aerodromimam mogu pboraviti u salonima Sky Team alijanse „VIP Lounges“, kojih ima preko 400 širom sveta.

Tokom leta, putnici biznis klase smešteni su u prednjem delu aviona, u odvojenoj kabini u kojoj su sedišta drugačije raspoređena (obično u rasporedu 2+2) sa znatno više prostora za noge. Sedišta su šira i veća, pa samim tim i udobnija. Putnici dobijaju piće dobrodošlice, obično je to šampanjac ili češki sekt. Tokom leta imaju bogat meni poslužen u porcelanskom posuđu.

Kada putuju u biznis klasi putnici dobijaju više nagradnih milja u okviru frequent flyer programa OK Plus, ili bilo kog drugog programa unutar Sky Team alijanse (Flying Blue, MileMiglia i dr.)

Premium Economy Class

ČSA nema posebnu premijum ekonomsku klasu poput drugih aviokompanija. Ova kompanija putnicima nudi da tokom leta borave u kabini ekonomske klase, ali da imaju određene povlastice. Oni se mogu prijaviti na let na šalterima biznis klase, ali prtljag mogu predati po pravilima koja važe za ekonomsku klasu. Tokom leta će biti smešteni u kabini ekonomske klase uz mogućnost da uz manju doplatu kupe obrok koji se služi u biznis klasi.

Najviše prednosti koji putnicima nudi premijum ekonomska (pod)klasa je fleksibilnost tarife. Karta se može refundirati, menjati uz manje doplate ili čak besplatno.

Pristup poslovnim salonima je besplatan ili se plaća izvesna umanjena nadoknada. Mogućnosti i povlastice se uvećavaju ukoliko je putnik član OK Plus frequent flyer programa sa višim statusom.

Češka aviokompanija ima tri frequent flyer programa a kao partenerska aviokompanija preko Sky Team alijanse učestvuje i u mnogim drugim programima koje su pokrenule Air France (Flying Blue), Alitalia (Mille Miglia), Aeroflot (Bonus), Delta Air Lines (Sky Miles), Aeromexico (Club Partner), China Southern Airlines (Sky Pearl Club).

OK Plus

je glavni program ČSA. On je namenjen redovnim putnicima. Na svim letovima ČSA ili partnerskih kompanija Sky Team alijanse putnici koji su članovi OK Plus programa zarađuju milje koje kasnije mogu iskoristiti za neke od beneficija ili za besplatnu kartu ili za neki poklon. Milje se mogu iskoristiti za upgrade karte do biznis tarife ili za plaćanje prekomernog prtljaga. Na aerodromu u Pragu putnik može iskoristiti milje za posetu eksluzivnom salonu Crystal Lounge. Takođe je moguće platiti noćenje u hotelima koji su uključeni u program. Posebno zanimljive mogućnosti koje se pružaju putnicima koji poseduju milje na svom računu su letenje balonom ili časovi na simulatorima za Airbus 320, Boeing 737 ili ATR.

OK Plus Corporate

je program namenjen korporativnim klijentima. Velike firme čiji zaposleni često putuju mogu postati članice ovog programa i na taj način skupljati nagradne milje sa svakim letom nekog od svojih zaposlenih. Program funkcioniše po istom principu kao i osnovni program namenjen individualnim putnicima. Jedine razlike su u beneficijama kojih ima znatno više kod korporativnih programa zato što se sva firmina putovanja sabiraju pa se onda i stvori više milja. Posebna pogodnost ovog programa je što on ne isključuje nagrađivanje po osnovu članstva u individualnom OK Plus programu. Ako zaposleni u nekoj firmi koja je član korporativnog programa putuje sa ČSA on ostvaruje nagradne milje i za firmin korporativni program ali i za svoj indivudualni ako ga poseduje. Upravljanje računom je veoma jednostavno i pristupa mu se preko inteneta a ovlašćena osoba u firmi članici ima uvek uvid na stanje na računu. Pristupanje programu je veoma jednostavno i besplatno je. Potrebno je samo popuniti pristupnicu koja se može naći u inflight magazinu, turističkoj agenciji ili predstavništvu aviokompanije.

OK Plus Partner

je program identičan svim OK Plus programima ali je namenjen avioagentima i turističkim agencijama koje prodaju karte ČSA. Uslov za učešće u programu je da je agencija član IATA. Proces učlanjenja je veoma jednostavan. Potrpebno je da predstavnik agencije popuni pristupnicu. Nadalje za svaku izdatu aviokartu na letovima ČSA agent unosi u rezervaciju broj koji mu je dodeljen od strane ČSA i tako ostvaruje nagradne milje. Nagrade koje agenti mogu dobiti su besplatne avionske karte u full flex režimu što znači da ih mogu iskoristiti za sopstveno putovanje kad god požele ili ih mogu ustupiti bilo kome po želji bez ograničenja.

JetstersClub

je frequent flyer program namenjen najmlađim putncima. Ovaj potpuno opriginalan i fantastičan koncept primenjuje se u Czech Airlines-u već godinama na opšte zadovoljstvo i dece i njihovih roditelja. Klinci koji pristupe Jetsters programu dobijaju poseban pasoš u koji im s eupisuju dostignuća tokom leta. Nakon ukrcavanja u avion deca će dobiti svoj primerak Jetsters magazina u kome se nalazi tajna misija u kojoj će učestvovati zajedno sa virtuelnim vršnjacima Tinom, Maksom i kucom Kozmom. Kada reše misteriozni zadatak i uspešno završe avanturu koja im je poverena deci se upisuju nagradni poeni. Skupljajući poene iz avantura i letova deca napreduju i od statusa kadeta mogu postati Junior, Tracker, Rider i na kraju vrhovni Jetster. Pored poena deca mogu u pasoš upisati i svoja iskustva sa leta ali u njima ima mesta i za potpis kapetana.

Ručni prtljag

ČSA dozvoljava unos jednog komada ručnog prtljaga plus lične stvari. Ovo je jedina aviokompanija koja jasno ralikuje te dve vrste prtljaga. U putničku kabinu se može uneti jedan kompad prtljaga makismalnih dimenzija 115 cm. U lične stvari koje se mogu uneti u kabinu nezavisno od ručnog prtljaga spadaju: ženske torbice, lap top računari, torbice sa malim foto i video kamerama, knjiga za čitanje, ćebe, kišobran, hrana za decu ili sklopiva dečja kolica. Maksimalna težina ručnog prtljaga zajedno sa ličnim stvarima ne može preći 12 kg.

Predati prtljag

Kod ručnog prtljaga važe standardna pravila. Svaki putnik ima pravo na besplatan prevoz jednog komada prtljaga težine do 23kg u ekonomskoj i dva komada prtljaga po 23 kg u biznis klasi. Ka severnoameričkim destinacijama dozvoljeno je poneti dva komada prtljaga do 23 kg i maksimalnih dimenzija 158cm. Putnici koji imaju karte u Y ili M klasi ili oni koji su članovi OK Plus programa sa Silver, Gold ili Platinum karticama mogu ka Severnoj Americi poneti dva komada prtljaga po istim pravilima. Putnici u biznis klasi na prekoatlantskim letovima imaju pravo na tri komada prtljaga do 23 kg svaki i dimenija 158 cm u zbiru. Za bebe do 2 godine predviđeno je do 10 kg prtljaga dok deca od 2 do 12 godina imaju pravo na istu količinu prtljaga kao i odrasle osobe.

Višak prtljaga

se može naručiti i platiti preko interneta što putniku donosi popust od oko 30% u odnosu na cenu koju bi platio na šalteru. Za višak prtljaga između 23 kg koliko je besplatno i 32 kg koliko je maksimalno dozvoljeno, doplata je 100 evra. Za dodatni kofer do 23kg doplata je 55 evra. Svet je da se u slučaju veće količine prtljaga on podeli u dva kofera. Jeftinije je nego da se plaća doplata za višak težine  jednog kofera.

Sportska oprema

se može prevoziti kao predati prtljag nezavisno od dimenzija ali uz poštovanje težinskog koncepta. U opremu koja ne podleže posebnim doplatama spadaju golf i ski oprema i bicikla, dok se nođenje opreme za surforvanje naplaćuje u skladu sa dimenzijama i težinom. Ukoliko posedujete specijalnu opremu to bi trebalo naglastiti prilikom rezervacije aviokarte zato što aviokompanija mora da se saglasi sa prevozom specijalnog tereta.

Prevoz kućnih ljubimaca

Ljubimci se mogu prevoziti na letovima ČSA uz poštovanje standardnih procedura. U prevoz životinja se ne računa prevoz pasa vodiča za slepe. Ove životinje putuju bez ograničenja i bez doplate. Kućni ljubimci pak moraju biti propisno pripremljeni. ČSA dozvoljava prevoz životinja samo ka destinacijama gde postoje zakonski okviri koji to dozvoljavaju. Životinje se mogu prevoziti unutar putničke kabine isključivo u kutiji dimenzija 48x32x29 gde ne mogu imati više od 8 kg (uključujući i kutiju). Drugi način je u prtljažnom delu gde životinje obavezno moraju biti u boksu maksimalnih dimenzija: 125x69x80 cm) Za transport životinja u kargo odeljku potrebno je uraditi poseban aranžman sa aviokompanijom.

Na letovima ČSA putnicima se nudi uobičajena hrana i osveženje. Na kraćim letovima u ponudi su hladni obroci i piće dok se na dužim letovima služe topla jela i piće. Izbor hrane i pića se razlikuje u ekonomskoj i u biznis klasi.

Destinacije do kojih kompania obavlja direktne redovne letove:

Категорије: aviokompanije

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.