Croatia airlines

Објави putovanjeonline


KRATKO PREDSTAVLJANJE
IATAICAOCallsign
OUCTNCROATIA
Osnovan1989
Počela sa radom1989
ČvorištaZagreb, Hrvatska
Frequent-flyer programMiles & More
SavezStar Alliance
Flota veličina12
Destinacije 38
Slogan kompanijeViše od udobnog leta.
ŠtabZagreb, Hrvatska
Websitecroatiaarlines.hr

Croatia Airlines je hrvatska nacionalna aviokompanija. Nastala je 1989. kao mala čarter kompanija pod imenom Zagal – Zagreb Airlines. Godišnje preveze preko milion putnika. Povezuje brojne hrvatske primorske aerodrome sa Zagrebom i inostranstvom a iz Zagreba leti do dvadesetak evropskih destinacija. Članica je Star Alijanse od 2004. godine prvo kao regionalan partner a ubrzo kao punopravan član.

Croatia Airlines povezuje sve značajne hrvatske gradove. Sa svog matičnog aerodroma u Zagrebu avioni ove kompanije lete do Dubrovnika, Splita, Pule, Zadra i Bola na Braču. Iz Dubrovnika Croatia leti još i do Splita. Iz Zadra postoje letovi do Pule a tokom letnje sezone Osijek je povezan direktnim linijama sa Splitom i Dubrovnikom.

Glavni hab Croatia Airlines-a za letove ka Evropi je Zagrebački aerodrom ali međunarodne linije ove kompanije postoje i sa drugih hrvatskih aerodroma. Najveći broj linija ima Zagreb (Amsterdam, Brisel, Kopenhagen, Frankfurt, Istanbul-Ataturk, London-Gatwick, London-Heathrow, Minehn, Pariz -CDG, Podgorica, Priština, Rim, Sarajevo, Skoplje, Beč, Cirih). Iz Dubrovnika tokom cele godine postoje linije ka Frankfurtu i Rimu a iz Splita ka Frankfurtu, Minhenu i Rimu.

FLOTACODESHARESFrequent flyerPRTLJAGKETERINGZABAVADESTINACIJE
kompanija raspolaže flotom od 12 aviona i to:

Airbus A319-1004
Airbus A320-2002
Bombardier Dash 8 Q4006

kompanija je naručila i 4 aviona Airbus A320neo koje bi trebala do preuzima sukcesivno od 2021. godine.

Kompanija ima potpisane codeshares ugovore sa kompanijama:

Air CanadaAustrian AirlinesLufthansaTAP Air Portugal
Air FranceBrussels AirlinesScandinavian AirlinesTurkish Airlines
Air IndiaKLM Royal Dutch AirlinesSingapore AirlinesUnited Airlines
AlitaliaLOT Polish AirlinesSwiss International Air Lines

Miles and More

Hrvatska aviokompanija učestvuje u globalnom frequent flyer programu Miles and More koji je osnovala Lufthansa i koji koriste ili u njemu na određeni način učestvuju sve aviokompanije članice Star Alijanse. Putnici Croatia Airlines-a mogu postati članovi ovog programa i tako ostvariti pravo na nagradne milje sa svakim letom kako Croatia Airlines-a tako i drugih kompanija koje su u programu. Milje se dobijaju i najmom automobila, smeštajem u izabranim hotelima kao i potrošnjom preko kreditnih kartica brendiranih kao Miles and More.

FlyOnLine Club

Croatia Airlines pored članstva u velikom Miles and More svojim putnicima nudi i sopstveni mali nagradni program pod nazivom FlyOnLine Club. Članstvo u ovom klubu je besplatno i stiče se automatski nakon svake online rezervacije i uplate.

Putnici nakon pet ostvarenih online rezervacija i nakon plaćanja kreditnom karticom u periodu od godinu dana ostvaruju pravo na jednu nagradnu kartu na letovima ove kompanije.

Za rezervaciju nagradne karte potrebno je popuniti online formular koji se prosleđuje službi prodaje. Detaljne informacije o programu možete dobiti na telefon +385 1 616 02 36 ili na email: flyonline@croatiaairlines.hr

Ručni prtljag

Prtljag koji se unosi u putničku kabinu (ručni prtljag) može težiti makismalno 8kg i njegove dimenzije mogu biti do: 55x40x23kg. Može se uneti samo jedna torba. Osim nje u putničku kabinu putnici mogu uneti i lične stvari koji se ne uzimaju u obzir kao ručni prtljag: ogrtač, kišobran, štap, manja kamera, dvogled, ženska ručna torbica, poslovna torba ili prenosni računar, knjiga, novine, dečja korpa, hrana za decu potrebna tokom putovanja, sklopiva invalidska kolica i štake.

Predati prtljag

Croatia Airlines generalno primenjuje težinski koncept za predati prtljag. Po ovom konceptu putnici mogu predati 20 kg sa kartom ekonomske klase ili 30 kg sa kartom za biznis klasu. U domaćem saobraćaju (unutar Hrvatske) ova ograničenja iznose 15 kg za ekonomsku i 20 kg za biznis klasu. Po težinskom konceptu nema ograničenja u broju torbi.

Višak prtljaga

Prekoračenje propisane težine se dodatno naplaćuje. U domaćem saobraćaju doplata iznosi 8 hrvatskih kuna po kg. Na ovu cenu se zbog domaće poreske politike dodaje i PDV. U međunarodnom saobraćaju je doplata 10 evra po kg. Za letove unutar Hrvatske koji su deo međunarodnog putovanja primenjuju se međunarodna pravila.

Pravo na besplatan višak prtljaga imaju članovi Miles and More programa koji imaju Gold, Senator ili HON Circle status. Oni imaju pravo na dodatnih 20 kg prtljaga u obe putne klase. Oni sa statusom Frequent Traveler imaju pravo na ukupno 40 kg nezavisno od klase kojom putuju.

Specijalni prtljag

Prevoz sportske opreme i muzičkih instrumenata koji imaju nestandardne dimenzije prevozi se u skladu sa posebnim pravilima kompanije. Prevoz ovakvog prtljaga je potrebno najaviti prilikom rezervacije. Putnicima se savetuje da za vredne instrumente i opremeu zakupe dodatno sedište. Ako je težina specijalnog prtljaga preko 75kg onda se on mora predati po pravilima robnog (kargo) prevoza.

  • bicikl se uvek naplaćuje u iznosu od 50 evra po pravcu unutar Evrope i 100 evra van Evrope
  • ronilačka oprema se prevozi kao predati prtljag dok se u slučaju da prelazi propisanu težinu naplaćuje posebna tarifa od 50 evra po pravcu (u Evropi) i 100 evra po pravcu (van Evrope)
  • golf i ski oprema se prevoze kao predati prtljag. Ukoliko njihova težina premašuje propisanu težinu onda se dodatno naplaćuje po tarifi za višak prtljaga.

Za prevoz ostalih vrsta specijalnog prtljaga potrebno je kontaktirati Croatia Airlines.

U zavisnosti od trajanja leta Croatia Airlines putnicima nudi različito posluženje tokom leta. Posluženje (ketering) zavisi i od toga da li se radi o međunarodnom ili domaćem letu.

U domaćem saobraćaju (unutar Hrvatske) putnici dobijaju tradicionalni hrvatski kolač kao i kafu ili čaj ako se radi o jutarnjem letu (o 9 časova). Ako se radi o kasnijem letu putnicima je na raspolaganju gazirana ili negazirana voda uz obavezni kolač. Putnici u biznis klasi imaju na raspolaganju i snek u zavisnosti od doba dana, vodu, kafu ili čaj kao i uobičajeni izbor alkoholnih i bezalkoholnih pića.

U međunarodnom saobraćaju putnicima je na raspolaganju znatno veći izbor hrane i pića. U ekonomskoj klasi na letovima koji traju do 1 sata i 35 minuta putnicima se služi sendvič. Na letovima koji su duži od jednog sata i 35 minuta služi se hladan doručak (do 11h) ili hladan ručak (posle 11h). Pored hrane putnicima se nui i servis alkoholnih ili bezalkoholnih pića kao i topli napici (kafa ili čaj).

U biznis klasi na međunarodnim linijama putnici imaju snek doručak o 11h ili snek ručak posle 11h ako je let u trajanju do jednog sata i pet minuta. Na letovima koji su duži od tog vremena a kraći od jednog sata i 35 minuta služi se topli doručak (do 11h) ili hladni ručak (posle 11h). Na najdužim letovima (preko 1 sata i 35 minuta) putnici u biznis klasi dobijaju topli obrok; doručak ako je let pre 11h ili ručak ako je let posle 11h.

Pored hrane posluženje alkoholnih i bezalkoholnih pića kao i toplih obroka je takođe predviđeno.

Specijalni obroci se mogu naručiti prilikom kupovine karte a najkasnije 24h pre leta. Ovi se obroci moraju odobriti od strane aviokompanije. Pored uobičajenih vrsta specijalnih obroka (vegetarijanski, košer, halal i sl.) putnici mogu naglasiti i ukoliko imaju alergiju na pojedine namirnice.

„Croatia“

Croatia Airlines izdaje sopstveni inflight časopis nazvan „CROATIA“. Časopis predstavlja kulturne, istorijske i prirodne znamenitosti Hrvatske a izlazi četiri puta godišnje na početku svakog goišnjeg doba (21. marta, 21. juna, 23. septembra i 21. decembra). Časopis se nalazi na svim letovima Croatia Airlines-a.

„Supi“

Na međunarodnim letovima deci se besplatno deli knjižica „Supi“ štampana na hrvatskom i engleskom jeziku. Knjižica je prilično popularna ko dece. Knjižica se deli svoj deci na letu bez obzira na njihovu putnu klasu. To je specijalna knjižica namenjena deci od 3 do 13 godina koja sadrži obrazovni strip i bojanku kao i razne mozgalice i zadatke primerene uzrastu. Uz knjižicu deca dobijaju i bojice.

Destinacije do kojih kompanija obavlja redovne letove:

Категорије: aviokompanije

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.