Crna Gora je država u jugoistočnoj Evropi koja leži na obali Jadranskog mora. Graniči na istoku i sjeveroistoku sa Srbijom, na zapadu i sjeverozapadu sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom i na jugoistoku sa Albanijom. Na jugozapadu je Jadransko more koje je deli od Italije. Glavni, a ujedno i najveći grad je Podgorica, dok Cetinje ima status prestonice.

Coat of arms of Montenegro Glavni grad: Podgorica Vremenska zona: CET (UTC+1)
Populacija: 678,931 Strana saobraćaja:  Desna
Površina: 13,812 km2 Pozivni kod: +382
Zvanični jezik: Srpski ISO 3166 code ME
Internet oznaka: .me
NOVAC
Valuta: Evro Inflacija:
Kod: EUR Kovanice: 1c, 2c, 5c, 10c, 20c, 50c, €1, €2
Mala jedinica: 1/100 cent Novčanice: €5, €10, €20, €50, €100, €200, €500

Crne Gora se ne nalazi u euro zoni ali koristi valutu evro.

BEZBEDNOST

Crna Gora nema zona koje bi trebalo izbegavati, a bezbednosnu situaciju u zemlji u smislu turističkih poseta, ocenjujemo kao dobru. Za svaku vrstu pomoći, moguće je obratiti se pripadnicima policije, koji se nalaze u svim većim ulicama i na značajnijim raskrsnicama. Ujedino se može sugerisati da se prilikom boravka u Crnoj Gori treba uzdržavati od napadnog isticanja verske i nacionalne pripadnosti, kao i od javnog tumačenja događaja iz bliske prošlosti.

Index opšta ocena
Stepen kriminala: 37.32
Stepen bezbednosti: 62.68 BEZBEDNO

Izvor: Numbeo

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Poželjno je da posedujete polisu putnog zdravstvenog osiguranja. Uvеritе sе dа imаtе аdеkvаtnо zdrаvstvеnо оsigurаnjе i dоstupnа srеdstvа zа pоkrivаnjе trоškоvа mеdicinskоg lеčеnjа u inоstrаnstvu i rеpаtriјаciје.

Аkо vаm је pоtrеbnа hitnа mеdicinskа pоmоć tоkоm putоvаnjа, оbrаtitе sе 124 dа bistе dirеktnо kоntаktirаli službu hitnе pоmоći. Тrеbаlо bi оdmаh kоntаktirаti vаšu kоmpаniјu zа оsigurаnjе / mеdicinsku pоmоć аkо stе upućеni u zdrаvstvеni оbјеkаt zа lеčеnjе.

TRANSPORT

Crna Gora ima solidno razvijen drumski, železnički, vazdušni i vodni saobraćaj, a glavni grad Podgorica je centralni saobraćajni čvor u zemlji.
Aerodromi u Crnoj Gori se nalaze u Podgorici i u Tivtu.
Glavne luke u Crnoj Gori su Bar, Kotor, Risan, Zelenika i Budva. Postoji redovna brodska veza između morske luke Bar i italijanskih luka Bari, Barleta i Ankona. Na relaciji Kamenari – Lepetani organizovan je redovan prevoz putnika i vozila.

Železnica

Ukupna dužina železničke mreže u Crnoj Gori iznosi 250 km. Postoje dve železničke linije od kojih je važnija Bar-Podgorica-Bijelo Polje (ka Srbiji) i deo je pruge Beograd-Bar. To je i jedina elektrificirana železnička linija u zemlji. Druga pruga je Nikšić-Podgorica-Božaj (Albanija). Jedini železnički čvor nalazi se u Podgorici.

Drumski saobraćaj

Ukupna dužina puteva u Crnoj Gori iznosi 5.277 km, od čega 1.729 km čine magistralni i regionalni putevi, dok su ostalo lokalni putevi. U zemlji nema autoputeva, mada postoje deonice puteva sa tri trake. Specifičnost Crne Gore je veliki broj tunela i mostova. Glavni kontinentalni pravac je na relaciji Budva – Podgorica – Bijelo Polje i dalje prema R.Srbiji, dok jadranska magistrala povezuje primorska naselja.
Na mestima izvođenja radova saobraćaj se mimo ovih termina obavlja jednom trakom uz naizmenično propuštanje vozila. Učesnici u saobraćaju mogu koristiti alternativne putne pravce Podgorica-Nikšić-Šavnik-Žabljak-Pljevlja-GP Ranče i Bioče-Mateševo-Kolašin.
Za počinjeni saobraćajni prekršaj izdaje se prekršajni nalog u kojem je navedeno uputstvo za uplatu novčane kazne. Policijskom službeniku se, na licu mesta, ne može platiti novčana kazna, već učesnik u saobraćaju to mora učiniti preko pošte ili banke u roku od 8 dana od dana izdavanja kazne.

HRANA I PIĆE

Na primorju su, uglavnom, zastupljena mediteranska jela, plodovi mora, koja se spremaju na domaćem maslinovom ulju. Najpoznatije su ribe na gradele, brodeti od škarpina, murina, sipa i druge riba. Kao dodatak svemu tome može biti blitva, palenta, salata. Uz tradicionalna jela planinskog i kontinentalnog dela – kačamak i cicvaru, neće se pogrešiti ako se poruči jagnjetina i krompir ispod sača. U selu Njeguši iznad Cetinja, može se jesti najbolja pršuta, sir, kastradina (suvo ovčje meso) i kobasice – zahvaljujući morskom i planinskom vazduhu i drvima koja se koriste za sušenje.

U Crnoj Gori se uz jela po običaju piju žestoka domaća pića – rakija lozovača, kruška i kvalitetna vina – Vranac, krstač, Chardonnayi brojna druga. Neizostavno je i Nikšićko pivo u svojoj svetloj i tamnoj varijanti i može se naći u ponudi svakog lokala u zemlji.

Категорије: države evrope