Češka je neobalna država u Srednjoj Evropi koja se graniči sa Nemačkom na zapadu, Austrijom na jugu, Slovačkom na jugoistoku i Poljskom na severoistoku. Glavni i najveći grad je Prag, koji broji preko 1.2 milion stanovnika.

Greater coat of arms of the Czech Republic Glavni grad: Prag Vremenska zona: CET (UTC+1)
Populacija: 10,610,947 Strana saobraćaja:  Desna
Površina: 78,866 km2 Pozivni kod: +420
Zvanični jezik: Češki ISO 3166 code CZ
EU Internet oznaka: .cz
NOVAC
Valuta: Češka kruna Inflacija:
Kod: CZK Kovanice: 1kč, 2kč, 5kč, 10kč, 20kč, 50kč
Mala jedinica: Novčanice: 100, 200,  500, 1000, 2000kč

Mogu se koristiti kartice kao što su Visa, American Express, Master Card/Eurocard, Diners Club.
Cena karte za gradski prevoz: karta od 32 Kč (oko 1,30 evra) važi ukupno 75 minuta (mogu se kombinovati različiti vidovi prevoza), karta od 24 Kč (oko 1 evra) važi 30 minuta (pet stanica bilo kojim vidom prevoza bez presedanja), celodnevna karta (važi 24 sata, računa se od momenta prvog otkucavanja) košta 110 Kč (oko 4,10 evra). Cena taksi prevoza od aerodroma do centra je oko 600 Kč (oko 25 evra). AA taksi, telefon 222 333 222 ili 14 0 14.
U restoranu (u zavisnosti od lokacije, restorani u strogom centru su po pravilu znatno skuplji) može se ručati (komplet ručak sa jednim pićem) po ceni od 10 do 25 evra. Prenoćište – u širem centru grada noćenje sa doručkom u hotelu kategorizovanom sa tri zvezdice može se naći po ceni od 30 do 40 evra, odnosno, u hotelu kategorizovanom sa četiri zvezdice od 60 do 100 evra. U centru grada cene za noćenje sa doručkom u hotelima pomenute kategorizacije se kreću od 90 do 140 evra, dok su cene u hotelima sa pet zvezdica od 150 evra naviše.
Rutinski pregled kod lekara je oko 35 eura.

BEZBEDNOST

Na teritoriji Češke, a naročito u Pragu su dosta česti slučajevi dzeparenja i sitnih krađa (posebno kada su u pitanju turisti). Savet ja da se posebna pažnja obrati na čuvanje ličnih dokumenata i novca. U slučaju krađe, potrebno je obratiti se najbližoj policijskoj stanici.

Index opšta ocena
Stepen kriminala: 28.68
Stepen bezbednosti: 71.32 BEZBEDNO

Izvor: Numbeo

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Poželjno je da posedujete polisu putnog zdravstvenog osiguranja. Uvеritе sе dа imаtе аdеkvаtnо zdrаvstvеnо оsigurаnjе i dоstupnа srеdstvа zа pоkrivаnjе trоškоvа mеdicinskоg lеčеnjа u inоstrаnstvu i rеpаtriјаciје.

U slučaju potrebe, mogu se koristiti usluge opšta bolnica „Nemocnica NaHomolce“, Rontgenova 2, 150 30 Praha 5, telefon: +420 257 271 111, +420 257 272 191.
Univerzitetska bolnica „Fakultni nemocnice v Motole s poliklinikou“, U Uvalu 84, 150 06 Praha 5, telefon: +420 224 431 111.

TRANSPORT

Najvažniji je aerodrom u Pragu (Letište Vaclav Havel), koji je i najveći granični punkt.
Kontakt telefoni na aerodromu: informacije +420 220 113 321, policija za strance +420 974 883 700.

Železnica

Češka ima dobru i veoma razuđenu železničku mrežu. Vozovi (prva, druga klasa, spavaća kola) koji povezuju Prag sa većinom evropskih gradova saobraćaju svakodnevno. Tako, na primer voz na relaciji Prag – Pariz putuje oko 15 sati i 30 minuta, Prag – Berlin oko 4 sata i 40 minuta, Prag – Beč oko 5 sati i 30 minuta, Prag – Varšava oko 9 sati i 30 minuta.

Drumski saobraćaj

Češka putna mreža je razuđena. Najvažniji je auto-put na relaciji Prag-Brno-Bratislava-Budimpešta. Za putovanje auto-putem potrebno je kupiti tzv. vinjetu (najmanji period važenja vinjete je nedelju dana, a može se kupiti na svim većim benzinskim pumpama). Gradski prevoz odlično funkcioniše (tri linije metroa, tamvajski i autobuski saobraćaj).
Za upravljanjem motornim vozilom je potrebno posedovanje međunarodne vozačke i saobraćajne dozvole. Propisana ograničenja brzine na češkim putevima su 130 km na auto-putu, 90 km na ostalim putevima izvan grada, 50 km na putevima u gradu. Sankcije za najučestalije saobraćajne prekršaje su sledeće: prekoračenje brzine – od 100 do 300 evra, preticanje na nedozvoljenom mestu – oko 40 evra, kazna za vožnju bez vezanog pojasa iznosi oko 35 evra, vožnja u alkoholisanom stanju – od 400 do 600 evra.

HRANA I PIĆE

Češka kuhinja odnosi na kulinarske stilove i jela koja poteču od naroda Češke i pripremaju ih Česi širom sveta. Hrana se priprema po slavenskim receptima, ali je kroz istoriju bila pod raznim utecajima ponajviše iz Nemačke, Slovačke i Poljske.

Češka kuhinja bogata je s mesom, a najviše se konzumiraju odresci, piletina i svinjetina. U Češkoj je također popularan i gulaš koji se obično služi sa knedlama. Od ribe se najčešće jede šaran. Od deserta na stolu se najčešće mogu pronaći slatke knedle i palačinke.

Pića

Česi svakako vole svoje pivo, koje je naravno i najpopularnije piće u ovoj zemlji. Alkohol mogu naručiti oni stariji od 18, također ga možete piti na javnim mestima (ulicama, trgovima, parkovima) bez straha od kazne. Pivo u Češkoj ima dugu tradiciju, najpoznatije je svakako Pilsner UrquellBudweiss Budvar. Pilsner je najpopularnije lager pivo na svetu i brojna piva se proizvode prema uzoru na njega. Začetnih je svog stila i svoju popularnost duguje poznatoj zlatnoj i bistroj boji. U isto vreme su se pojavile i staklene prozirne čaše koje su još više istaknule prekrasnu boju ovog proizvoda.

Pivo možete kupiti u bocama, pasterizirano i nepasterizirano (npr Bernard), možete isprobati brojne stilove (lagere, stoute, svetle i tamne) i, prema mnogima najbolje iskustvo degustiranja piva u Češkoj je da isprobate ona točena koja se nude u brojnim pubovima. Neka od najpoznatijih piva koja ćete pronaći u ponudi su Pilsner Urqell, Krusovice, Bernard, Staropramen, Budweiser Budvar, Velvet itd.

Češka vina uglavnom se proizvode u Moraviji, jugoistočnom delu ove zemlje. Iako nisu poznata kao neka druga Europska vina, izvrsni predstavnici koje možete isprobati i koji su omiljeni među Česima su Frankovka i Modry od crnih vina i Muller – Thurgau i Riesling od belih.

Kada se temperature približe nuli, Česi svoje vino počnu ispijati toplo i nazivaju ga Svarak. Može ga se popiti na svim događanjima i okupljanjima u vreme praznika.

Becherovka – biljni liker poreklom iz lečilišta Karlovy Vary. Tradicionalno se pravi od nekoliko biljaka, ali tačan sastav i procedura su do današnjeg dana tajna. Radi svojih biljnih komponenti ovaj liker je izvrstan za probavu te (navodno) ima medicinska svojstva. Becherovka je jedno od onih pića koje ili obožavate ili mrzite, ali Becherovka je vrhunsko piće koje svakako zaslužuje drugu priliku u slučaju da vam se nije doplala prvom prilikom.

KLIMA

Čеškа imа umеrеnu kоntinеntаlnu klimu , sа tоplim lеtimа i hlаdnim, оblаčnim i snеžnim zimаmа. Rаzlikа u tеmpеrаturi izmеđu lеtа i zimе је rеlаtivnо visоkа, zbоg gеоgrаfskоg pоlоžаја nа kоpnu.

U Čеškој, tеmpеrаturе vаrirајu znаtnо u zаvisnоsti оd visinе. Gеnеrаlnо, nа vеćim nаdmоrskim visinаmа, tеmpеrаturе sе smаnjuјu i pаdаvinа sе pоvеćаvа. Glаvni grаd u Prаgu imа sličnu prоsеčnu tеmpеrаturu, I аkо nа tо utiču urbаni fаktоri.

Nајhlаdniјi  mеsеc је оbičnо  јаnuаr, а zаtim fеbruаru i dеcеmbar. Тоkоm оvih meеsеci оbičnо је snеg na plаninаmа, а pоnеkаd I u vеćim grаdоvimа i nizinаmа. Тоkоm mаrtа, аprilа i mаја tеmpеrаturа оbičnо rаstе brzо, pоgоtоvо tоkоm аprilа, kаdа tеmpеrаturа i vrеmеnski uslоvi čеstо vаrirајu tоkоm dаnа. Prоlеće kаrаktеrišе i visоk vоdоstај na rеkаmа, zbоg tаlоžеnjа snеgа uz pоvrеmеnе pоplаvе.

Nајtоpliјi mеsеc u gоdini је јul, а pоtоm аvgust  i јun. U prоsеku, lеtnjе tеmpеrаturе su оkо 20 ° C (30 ° F) – 30 ° C (54 ° F) višе nеgо tоkоm zimе. Lеtо kаrаktеrišu i kišа i оluје.

Јеsеn nајčеšćе pоčinjе u sеptеmbru, kојi је i dаlје rеlаtivnо tоpao i suv. Тоkоm оktоbrа, tеmpеrаturе оbičnо pаdаju  ispоd 15 ° C (59 ° F) ili 10 ° C (50 ° F), а listоpаdnа stаblа pоčinju dа sipајu lišćе. Dо krаја nоvеmbrа tеmpеrаturе sе оbičnо krеću оkо tаčkе smrzаvаnjа.

Vеćinа kišе pаdа tоkоm lеtа. Spоrаdičnе kišе rеlаtivnо su kоnstаntnе tоkоm cеlе gоdinе (u Prаgu prоsеčаn brој dаnа u mеsеcu kојi dоživlјаvа nајmаnjе 0,1 mm kišе vаrirа оd 12 u sеptеmbru i оktоbru dо 16 u nоvеmbru), аli kоncеntrišu vеlikе pаdаvinе (dаni sа višе оd 10 mm pо dаn) čеšćе su u pеriоdu оd mаја dо аvgustа (prоsеčnо оkо dvа tаkvа dаnа mеsеčnо).

Категорије: države evrope