Carinska kontrola na aerodromu

Објави putovanjeonline

Carinska kontrola na aerodromu je kontrolni punkt kroz koji prolazite kada ste preuzeli svoj prtljag. Mesto gde ste dužni da prijavite vredne stvari koje unosite u zemlju. Pre polaska na put potrebno je da se detaljno raspitate o carinskim propisima zemlje u koju putujete. Na taj način ćete znati šta možete da unesete slobodno, za šta vam je potrebna dozvola, a šta je nemoguće uneti.

Uobičajena carinska pravila koja uz manje izuzetke važe u većini zemalja dozvoljavaju unošenje do 200 cigareta (jedan boks), 1l žestokog alkoholnog pića, 2l blaže alkoholnog pića, 4l običnog vina kao i drugu robu (parfeme i kozmetiku, garderobu, belu tehniku, električne uređaje…) do određene vrednosti, koja zavisi od svake zemlje posebno.

Putnici treba da obrate pažnju ukoliko nose novac sa sobom. Treba da provere koji iznos bankovnih novčanica, kovanica i putničkih čekova je dozvoljen da se unosi u zemlju u koju putuju. To je neophodno kako bi izbegli eventualni problem ili čak došli u situaciju da im taj novac bude oduzet. Obično je dozvoljen unos novca u vrednosti do 10.ooo dolara. To svakako treba proveriti budući da svaka država ima svoje propise kojima je regulisala tu oblast.

Na svim aerodromima u svetu postoje dva odvojena carinska prolaza:

  • ZELENI PROLAZ (Nothing to declare) je za putnike koji ne poseduju robu koja podleže plaćanju uvoznih dažbina. Ukoliko sa stvarima koje je potrebno prijaviti pokušate da prođete na prolazu “bez prijave” možete imati velikih problema ako vas carinski službenik zasutavi i zatraži da proveri vaš prtljag. Osim carine platićete i kaznu zato što ste prekršili carinske propise i niste prijavili robu.
  • CRVENI PROLAZ (Goods to declare) je za putnike koji imaju robu koja podleže plaćanju uvoznih dažbina.

Podatke o carinskoj proceduri možete naći i na zvaničnim sajtovima aerodroma na koje letite, te je predlog da ih pogledate kako bi ste izbegli eventualne neprijatnosti oko stvari koje nosite sa sobom.

Категорије: Info

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.