Budapest Ferenc Liszt (BUD)

Објави putovanjeonline

Budimpešta Ferenc Liszt međunarodni aerodrom (IATA: BUD, ICAO: LHBP), ranije poznat kao međunarodni aerodrom Budimpešta Ferihegi i još uvek obično nazvan samo Ferihegi. Ovaj  međunarodni aerodrom opslužije glavni grad Mađarske, Budimpeštu. To je daleko najveći od četiri komercijalna aerodroma u zemlji. Aerodrom se nalazi 16 kilometara (9,9 mi) jugoistočno od centra Budimpešte (na granici sa okrugom Pest) a preimenovan je 2011. godine u čast najpoznatijeg mađarskog kompozitora Franza Lista (Mađarski Liszt Ferenc) povodom 200 godina od njegovog  rođenja. Aerodrom je tri puta zaredom osvojio nagradu Aerodrom Skytrak Best Eastern European Airport (2014-2016).

Aerodrom nudi međunarodne veze prvenstveno u Evropi, ali i Africi, na Bliskom Istoku, za Severnu Ameriku i na Daleki Istok.

Terminali

Aerodrom Ferihegy ima dva fizički odvojena i udaljena terminala. Za kretanje između dva terminala se može koristiti redovan autobuski prevoz ka centru grada ili taksi prevoz koji košta 8 evra.

Terminal 1

je stariji i trenutno je peuređen i koristi se za letove low cost aviokompanija. Aerodrom Ferihegy je čvorište (hub) za mnoge lowcost aviokompanije: Easyjet, Ryanair, Germanwings, Norwegian Air Shuttle, Wizz Air i sve one za svoje letove koriste terminal 1.

Terminal 1 osim osnovnih aerodromskih sadržaja poseduje i zonu za internet, poštu, nekoliko kafića, turističku agenciju, rent a car servis. Na drugom spratu se nalazi i interesantna terasa sa koje se mogu posmatrati avioni i njihovo kretanje. Terminal 1 je podeljen na šengensku i ne-šengensku zonu.

Terminal 1 nudi brže vreme javnog prevoza do centra grada, u poređenju sa Terminalom 2 koji je oko 7 kilometara dalje. Terminal 1 nudi  direktno putovanje vozom do centra grada Budimpešte oko 20 minuta, dok terminal 2 zahteva vožnju autobusom do željezničke stanice oko 8 minuta.

Od 30. maja 2012. godine sve aviokompanije su premeštene u Terminal 2, niskotarifne aviokompanije koje sada koriste štandove za prijavu u hali 2B.

Terminal 2

je glavni Budimpeštanski terminal. Pre pojave i dolaska lowcost aviokompanija ovaj je terminal bio jedini dok je prvi terminal bio napušten. Danas sa ovog terminala saobraćaju klasične nacionalne aviokompanije. Terminal je podeljen na dve zone A i B.

za uvećanje klikni na sliku

za uvećanje klikni na sliku

za uvećanje klikni na sliku

Terminal 2A je sa leve strane i on se koristi za obavljanje letova ka šengenskim destinacijama. Ovo je, na neki način terminal za „domaći“ saobraćaj i ovde ne postoji carinska i pasoška kontrole za odlazeće i dolazeće putnike. Ovaj hol trenutno služi svim članovima aviokompanija Skyteam i Star Alliance. U okviru ovog hola (Gates A1-A19) i nivo dolazaka, koristi se za sve letove do odredišta šengenskih zona bilo koje avio kompanije.

Terminal 2B je desni deo zajedničke zgrade. Ovde se obavlja saobraćaj ka destinacijama van Šengenske zone i na ovom sektoru postoj klasična carinska i pasoška kontrola putnika.

Pier 2B
Projekat „Pier B“ je započeo 9. januara 2017. Nova najsavremenija zgrada biće direktno priključena na Terminal 2B. Biće dugačak 220 metara i uključit će 27 ulaznih kapija i 10 mostova, koji će istovremeno moći da posluže više  aviona. Pristan je planiran da ponudi fleksibilnost za tradicionalne i low cost aviokompanije, uz mogućnost ukrcavanja preko mostova, autobusa ili direktnog hodanja do aviona. Projekat treba da bude spreman do proleća 2018. godine.

Putnici koji su u tranzitu i moraju da promene terminal (iz 2A ili 2B ili obrnuto) prolaze obaveznu pasošku i carinsku kontrolu. Na oba terminala se nalaze transferni (tranzitni) šalteri gde se putnici koji su u tranzitu moraju registrovati.

Trenutno je u toku rekonstrukcija centralnog prostora između 2A i 2B tako da je utvrđen privremeni transferni koridor izvan zgrade terminala sa avio strane.

Transfer od / do aerodroma:

AUTOMOBILTAKSIMINIBUSVOZAUTOBUS

Aerodrom Feriheđ je odlično povezan sa okolnim saobraćajnim koridorima. Od centra grada do njegova dva terminala postoji brzi rezervisani put kojim bez ikakavih smetnji svi putnici iz centra Budimpešte mogu doći u roku od 20 minuta do aerodroma. Da biste došli do ovog puta potrebno je da pratite putokaze i da se krećete Ulloi putem koji čini pravu liniju od centra grada do aerodroma. Duž ovog pravca se nalazi i plava linija metroa (M3).

Ukoliko dolazite iz Srbije vaš put ima oznaku E75 i potrebno je da pre ulaska u Budimpeštu skrenete sa njega desno na obilaznicu oko grada koja nosi oznaku M0. Na ovom mestu ako skrenete levo nastavljate obilaznicom oko Budimpešte ka Austriji. Sa M0 puta treba da skrenete levo na državni put broj 4 koji će vas prvo dovesti do terminala 2 a zatim u nastavku preko aerodromskog brzog puta i do terminala 1.

Ukoliko posedujete gps uređaj u automobilu možete iskoristiti GPS koordinate aerodroma:

  • Ferihegy Terminal 1: 47° 26´ 23.21´´ North, 19° 13´ 23.90´´ East, height: 132 m
  • Ferihegy Terminal 2: 47° 25´ 57.75´´ North, 19° 15´ 41.03´´ East, height: 147 m

Parking

Oba terminala imaju nekoliko različitih parkirališta: za kraće zadržavanje (do 1h), za zadržavanje do 1 dana i za duži boravak (minimu 1 dan). Cena parkinga je od 900 forinti za sat (oko 3,3 evra) ili na parkingu za duži boravak od 2900 forinti na dan (oko 11 evra). Na zvaničnom sajtu aerodroma (www.bud.hu) postoje detaljne informacije o parkiralištima kao i kalkulator za izračunavanje cene.

Menadžment aerodroma izabrao je na tenderu jedno taksi udruženje koje jedino ima pravo da prevozi putnike sa i do aerodroma. U pitanju je udruženje Zonataxi koje poseduje 150 novijih vozila. Ovo udruženje putnicima nudi najpovoljnije cene taksi prevoza do i od aerodroma. Grad je u odnosu na aerodrom podeljen u četiri zone i u odnosu na njih određene su cene taksi prevoza. Maksimalne cene koje možete da platite ako izaberete taksi su: 16 evra u prvoj zoni, 22 evra u drugoj, 24 u trećoj i 25 u četvrtoj. Ovo zvanično taksi udruženje možete pozvati telefonom: 365-5555.

Na aerodromu Ferihegy postoji zvaničan minibus prevoznik koji posluje po principu šatl prevoza (shuttle service). Kapacitet vozila je od 8 do 10 putnika. Usluga nije individualna i više putnika koji putuju u isti deo grada prevoze se zajedno. Cena prevoza je 11 evra po pravcu (18 evra za povratnu kartu). Cena po putniku može biti i niža ako putuje u grupi.

Od 2007. aerodrom u Budimpešti je povezan vozom sa centrom grada, odnosno sa zapadnom železničkom stanicom (Nygati palyaudvar). Železnička stanica se nalazi na 200 m od terminala 1 sa kojim je povezana pešačkom pasarelom. Putnici po ceni od 1 evra po pravcu mogu veoma jednostavno stići do centra grada za manje od pola sata. Vozovi saobraćaju u razmaku od pola sata.

Terminal 2 nije povezan železnicom sa centrom grada.

Oba terminala su povazana redovnom direktnom autobuskom linijom br. 200E koja saobraća do početne stanice plavog metroa (M3) – Kobanya Kispest. Do iste stanice saobraća i gradska linija broj 93. Cena karte je 350 forinti (oko 1,3 evra) dok je u autobusu 450 forinti (oko 1,5 evro).

Uvedena je direktna autobuska linija 100E koja povezuje aerodrom sa centrom grada. Autobus kupi putnike na Deák tér.  Od Deák tér autobusi polaze na svakih trideset minuta od 04:00 do 23:30. Prvi autobus polazi sa aerodroma svakog jutra u 05:00, a zadnji u 0:30. Autobus 100E zaustavlja na autobuskoj stanici BKK na aerodromu između dva terminala na nivou dolaska.

Putnici mogu otići iz autobusa koji voze Deák tér na Kálvin tér i u Astoria. Autobus 100E koji odlazi na aerodrom zaustavlja samo u Kálvin tér, ali prva dva ujutro će se zaustaviti i na autobuskoj stanici Astoria M.

za uvećanje klikni na sliku

za uvećanje klikni na sliku

Destinacije do kojih postoje direktne redovne linije sa ovog aerodroma:
Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.