British Airways

Објави putovanjeonline


KRATKO PREDSTAVLJANJE
IATACallsign
BASPEEDBIRD
Osnovan1974
ČvorištaGetvik   London    Hitrou London
Frequent-flyer programExecutive Club
SavezOneworld
Flota veličina273
Destinacije183
Matična kompanijaInternational Airlines group
Slogan kompanije
ŠtabHarmsvord, UK
Website britishairways.com

British Airways (IATA: BA, ICAO: BAW, SHT, XMS) je nacionalna aviokompanija Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske (UK) nastala je 1974. godine spajanjem dve tadašnje britanske aviokompanije: BOAC (British Overseas Airline Corporation) i BEA (British European Airways). Sadašnji koreni modernog British Airways-a (Britiš Ervejza) sežu na početak prošlog veka. Kompanija ima tradiciju dugu više od 90 godina zato što predstavlja naslednika predratnih čuvenih kompanija Imperial Airways i British Airways čije ime kasnije i vraća.

                        

Čvorišta British Airways-a su na londonskim aerodromima Heathrow (Hitrou) i Gatwick (Getvik) odakle saobraćaju do svih kontinenata. Aerodrom Heatrow je jedan od najvećih tranzitnih aerodroma na svetu zahvaljujući British Airways-u gde se ukrštaju putnici sa 165 različitih destinacija iz celog sveta.

FLOTACODESHARESPUTNE KLASEFrequent FlyerPRTLJAGKETERINGZABAVADESTINACIJE
Komapanija raspolaže flotom od 273 avioan i to:

Avioniu upotrebiporučenoAvioniu upotrebiporučeno
Airbus A318-1001Boeing 747-40041
Airbus A319-10044Boeing 767-300ER7
Airbus A320-20067Boeing 777-2003
Airbus A320neo25Boeing 777-200ER43
Airbus A321-20018Boeing 777-300ER12
Airbus A321neo10Boeing 787-893
Airbus A350-100018Boeing 787-9162
Airbus A380-80012Boeing 787-1012
Total27370
Komapnija ima potpisane codeshare ugovore sa kompanijama:

Aer LingusChina EasternLATAM BrasilRoyal Jordanian
airBalticFinnairLATAM ChileS7 Airlines
American AirlinesFlybeLoganairTAAG Angola Airlines
Bangkok AirwaysIberiaQantasVueling
Cathay PacificJapan AirlinesQatar Airways

British Airways je izvršio dvostruku podelu putnih klasa. Pored standardne ekonomske, biznis i prve klase u kompaniji razlikuju i podklase: Euro i World u zavisnosti od zone u kojoj se obavlja let. Tako u ekonomskoj klasi imamo Euro Traveller i World Traveller klase. Prva važi za kratko i srednjelinijski saobraćaj unutar Evrope dok se druga primenjuje na interkontinentalnim letovima. Isto je i sa biznis klasom gde se razlikuju dve klase nazvane Club Europe i Club World. First class (prva klasa) je jedinstvena i ona postoji samo na letovima u interkontinentalnom saobraćaju. Osim ovih osnovnih postoje i neke specijalne klase. World Traveller Plus je nova klasa koja je između ekonomske i biznis klase kao i Club World London City klasa koja je posebno dizajnirana specijalno za biznis letove sa londonskog aerodroma City ka Njujorku.

World Traveller Plus

je najnovija klasa koju British Airways nudi putnicima. Kabina za ovu klasu je posebna. Putnici imaju više ličnog prostora a postoje i brojne druge prednosti. Dozvoljeno je nošenje dve torbe prtljaga od po 23 kg maksimalno kao i dve torbe ručnog prtljaga. Sedišta u ovoj klasi su opremljena priključkom za laptop kao i telefonom. Udobnija su i imaju više prostora za putnika a tokom leta putnici imaju na raspolaganju bogat meni i veliki izbor kvalitetnog pića. Koristeći World Traveller Plus klasu putnici koji su članovi Executive Club-a ostvaruju 25% više nagradnih milja u odnosu na standardnu ekonomsku klasu.

Club Europe

Standardna biznis klasa za putnike u evropskom saobraćaju nudi uobičajene prednosti. Brzo čekiranje na posebnim šalterima, više dozvoljenog prtljaga (2 torbe po 32 kg maksimalno), pristup luksuznim salonima aerodromima, veći komfor i više ličnog prostora, standardan doručak pre podne ill toplo jelo za ručak posle podne. Sedišta su raspoređena u konfiguraciji dva plus dva (A – C / D – (E) – F) gde je E srednje sedište koje uvek ostaje prazno.

Club World

Biznis klasa za putnike u dugolinijskom saobraćaju se naziva Club World klasom. Osnovna karakteristika ove klase su sedišta sa četiri različita položaja od kojih je jedan pod uglom od 180 stepeni čime se putnicima omogućava uživanje u pravom ergonomski oblikovanom krevetu. Putnicima je na raspolaganju veoma komforan prostor sa visokim stepenom privatnosti. Iznad sedišta se nalazi zasebna lampa za čitanje i rad, ispred je podmetač za noge koji je možda i najkorisnija stvar na veoma dugim letovima. Svako sedište poseduje i sopstveno napajanje za prenosne računare kao i monitor (10,4 „) koji se koristi za zabavu tokom leta. Sistem zabave sadrži brojne filmove, muziku, praćenje leta, igrice. Izbor hrane i pića u biznis klasi British Airways-a je vrhunski.

Club Kitchen

je usluga koja je na raspolaganju putnicima Club World klase. Ukoliko se između obroka osete gladnima imaju mogućnost da se zavire u frižider čiji sadržaj im stoji na raspolaganju.

Sleeping service

je usluga koja postoji na izabranim letovima British Airways-a između Londona (Heathrow) i Bliskog istoka i Severne Amerike koji se obavljaju preko noći. Putnici koji žele ovu uslugu mogu da dobiju luksuznu večeru pre samog poletanja u salonu na aerodromu kako bi tokom leta mogli da spavaju i da ne budu ometani.

On Arrival service

podrazumeva relaksaciju nakon leta na pojedinim aerodromima. Putnicima koji to žele na aerodromskim salonima se nudi udobna i luksuzna kupaonica. Dok se oni relaksiraju pod mlazom tople vode njihova garderoba će biti popeglana i pripremljena za novi radni dan.

Club World London City

je posebna putnička klasa koja postoji samo na pojedinim specijalnim biznis letovima sa aerodroma London City ka Njujorku (JFK). Posebno uređen avion Airbus A318 sa samo 32 putnička mesta leti na ovoj ruti redovno svakog dana sa tehničkim sletanjem u Šenonu u Irskoj. Putnička kabina je u potpunosti opremljena u biznis klasi koja se za ovu posebnu uslugu naziva Club World London City. Registracija za let je moguća do 15 minuta pred polazak odnosno 20 minuta ukoliko posedujete prtljag. U aerodromskom terminalu postoji besplatan bežični internet. Salon na ovom aerodromu je urađen po uzoru na Galleries salone na aerodromu Heathrow. Sedišta koja se koriste u ovom avionu i na ovoj klasi su potpuno drugačija i predstavljaju novitet u celokupnoj floti British Airways-a. Napravljena su tako da zadovolje putnika bilo da radi, ruča, spava ili se opušta iz finu muziku. Svaki putnik dobija poklon torbicu (wash bag) sa putnom kozmetikom i sredstvima za ličnu higijenu.

First Class

Najbolja putna klasa British Airwaysa je „prva klasa“ (First Class). Servis je potpuno personalizovan odnosno aviokompanija svakom putniku prilazi sa posebnom pažnjom. Pored standardnih usluga čekiranja putnici mogu i da koriste „brze trake“ (fast tracks) za prolazak aerodromskih procedura. Što se prtljaga tiče dozvoljeno je nošenje tri torbe po 23 kg maksimalno. Na aerodromima su ovim putnicima na raspolaganju svi mogući luksuzni saloni.

Putnička kabina prve klase je veoma luksuzno opremljena. Sedišta imaju 60% šire naslone i rasklopiva su u krevet. Nalaze se u malim privatnim kabinama u kojima postoji i lična garderoba i poseban sistem osvetljenja. Hrana je pripremljena u saradnji sa nekolicinom najpoznatijih svetskih kuvara a što se zabave tokom leta tiče na raspolaganju su brojni najnoviji filmski i muzički sadržaji koji se mogu pratiti na 15-inčnom monitoru. Po dolasku putnicima na aerodromu se nude usluge Eramis spa centra.

Private Connect

je usluga aviotaksija namenjena stalnim putnicima British Airways-a, članovima Executive Club-a, ili zaposlenima u kompanijama koje imaju sa British Airwaysom potpisane korporativne sporazume. Aviotaksi usluga omogućava putniku da stigne što bliže svojoj krajnjoj destinaciji. Može se koristiti u Severnoj Americi i Karibima. Putnika na aerodromu do koga dođe nekim od letova British Airways-a čeka lični vozač koji ga prebacuje do najbližeg terminala generalne avijacije gde se ukrcava u privatni avion uz dobrodošlicu pilota. Tokom leta putnik na raspolaganju ima luksuzno posluženje. Ovu uslugu putnik plaća oko 5000 evra po satu letenja.

Executive Club je frequent flyer program British Airways-a sa kojim se nagrađuju verni putnici. Program je klasičnog tipa i sastoji se od skupljanja milja korišćenjem usluga British Airways-a i njegovih partnera. Program je u potpunosti primenjiv na celu Oneworld alijansu i njegovi članovi mogu skupljati milje na letovima bilo koje od članica alijanse.

Članovi programa letenjem sa British Airwaysom skupljaju Avios poene i „Tier poene“. Sa skupljenim poenima ostvaruju pravo na nagrade, beneficije, besplatne letove, dok sa Tier poenima ostvaruju vertikalno napredovanje u samom programu u kome postoje četiri nivoa (Blue – osnovni, Bronze, Silver i Gold).

Članovi srebrnog i zlatnog nivoa imaju mogućnost korišćenja nekog od 550 salona Oneworld alijanse na aerodromima širom sveta, kao i prioritetnu registraciju za let, više dozvoljenog prtljaga i dodatne milje i poene.

Predati prtljag

Za predati prtljag British Airways primenjuje oba prtljažna koncepta: težinski i komadni. Besplatan prtljag zavisi od putne klase. U ekonomskoj putnoj klasi (World Traveller, Euro Traveller) dozvoljena je jedna torba maksimalne težine 23 kg. Ekonomska plus klasa  (World Traveller Plus) dozvoljava dve torbe od kojih svaka može imati maksimalno po 23 kg. U biznis klasi (Club Europe, Club World) putnicima se besplatno prevozi dve torbe sa po maksimalnih 32 kg a u Prvoj putnoj klasi (First World Class) putnici mogu poneti tri torbe od kojih svaka može imati po 32 kg. Dozvoljene dimenzije torbe su: 90x75x43 cm

Dodatne torbe i višak prtljaga

Za prekomernu težinu torbe (23kg u ekonomskoj i 32 u biznis klasi) putnici moraju na aerodromu da doplate 30 funti odnosno 40 dolara  u SAD. Maksimalna težina torbe ne može da pređe 32 kg. Ukoliko iznosi više od toga mora se predati kao kargo.

Putnici koji znaju da će imati više prtljaga mogu predati više torbi od kojih svaka mora zadovoljiti propisane dimenzije i ne sme težinom preći 23 kg. Ekstra torbe se plaćaju po cenovniku koju zavisi od mesta prodaje (odlazne destinacije) i mesta putovanja (dolazne destinacije). Takođe postoje i dva nivoa cena za ovu uslugu: niža cena je ukoliko se usluga plaća online a viša cena ako se plaćanje vrši na aerodromu prilikom registracije za let.

Interkontinentalne linijeEvropske i domaće (UK) linije
Broj torbiNa aerodromuOnlineNa aerodromuOnline
Prva dodatna torba£40£32£35£28
Ostale dodatne torbe£90£72£35£28
Za polaske iz SAD
Prva dodatna torba£60£48£50£40
Ostale dodatne torbe£140£112£50£40

Sportska oprema

U okviru predatog prtljaga može biti i određena sportska oprema (bicikli, golf i ronilačka oprema). Sve ove stvari moraju biti propisno spakovane a detalji oko pakovanja se nalaze na sajtu British Airways-a.

Ručni prtljag

British Airways dozvoljava unošenje jednog komada ručnog prtljaga maksimalnih dimenzija: 56x45x25 kao i manje lične torbe ili laptop računara maksimalnih dimenzija: 36x45x25 cm.

U zavisnosti od putne klase i od udaljenosti destinacije kao i od doba dana kada je let British Airways ima više različitih ketering šema. U standardnoj ekonomskoj klasi na jutarnjim evropskim letovima koji traju preko 90 minuta putnici će dobiti engleski ili kontinentalni doručak uz kafu ili čaj. Na kasnijim letovima tokom dana putnici imaju jedno piće i snek. Na višim klasama moguće je naručiti topla jela.

Putnici kojima je potreban neki specijalan ili dijetalan obrok mogu ga zatražiti još tokom rezervacije. Ovakvi obroci moraju biti odobreni od strane kompanije u zavisnosti od polazne destinacije i mogućnosti ketering službe u datim okolnostima. Specijalni obrok se može naručiti i preko online aplikacije British Airways-a i sekcije „Manage my booking“.

Putnicima se nudi veoma veliki izbor specijalnih obroka tokom leta: razne vrste vegetarijanskih obroka, hindu, košer, bebi, dečji, muslimanski. Od medicinskih obroka British Airways putnicima nudi dijetalne obroke za dijabetičare zatim obroke bez glutena, bez masti, bez soli, niskokalorične obroke.

Highlife

je sistem zabave koji je putnicima na raspolaganju tokom leta. Putničke kabine koje su opremeljene elektronskim uređajima i monitorima nude putnicima brojne zabavne sadržaje (filmove, serije, dokumentarce, muziku…).

Highlife Magazine

U avionima se nalazi i besplatno štampano izdanje High Life magazina. Ovaj magazin ima fantastično online izdanje. (www.bahighlife.com)

Paddington Bear

je program za decu na letovima British Airways-a. Program podrazumeva razne pakete sa bojankama, olovkama i bojicama, dečjim kartama.(www.paddingtonbear.com)

Highlife Shop

je veoma velika online i onboard prodavnica British Airways-a. To je klasična bescarinska prodaja tokom leta. Putnici mogu kupovati i online sa isporukom tokom leta ili jednostavno izborom robe iz kataloga koji mogu naći u avionu. Prilikom pregleda online kataloga može se proveriti na kojim letovima je moguće pronaći željene artikle. Međutim to ne znaći da će tih artikala i biti baš na određenom letu. Putnicima se pored jeftinih suvenira (plastični modeli aviona u bojama British Airways-a) nude i skupoceni nakit (Swarovsky), satovi (Hugo Boss), kožna galanterija i parfemi. (www.highlifeshop.com)

Destinacija do kojih kompanija obavlja direktne redovne letove:

Категорије: aviokompanije

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.