Bratislava MR Stefanika (BTS)

Објави putovanjeonline

MR Štefanik Aerodrom (slovački: Letisko MR Štefanika) (IATA: BTS ICAO: LZIB), koji se naziva na engleskom jeziku – Bratislava Airport (slovački: Letisko Bratislava) ili Bratislava-Ivanka, nalazi oko 9 km (5.6 mi) severoistočno od centar grada Bratislava na području tri opštine (Bratislava-Ružinov, Bratislava-Vrakuna i Ivanka pri Dunaji) je glavni međunarodni aerodrom Slovačke. Godine 1993. je dobio ime po Milan Rastislav Stefanik, čiji avion srušio u blizini Bratislave 1919. godine Od septembra 2014. godine kompanija je u potpunosti u vlasništvu Republike Slovačke preko Ministarstva saobraćaja, izgradnju i regionalnog razvoja.

Bratislava Letise se nalazi 9 km (5.6 mi) severo-istočno od centra grada, na površini od 4,77 km2 (1,84 sk mi). To je u okviru jednog sata vožnje od Beča (Austrija), Brno (Češka) i Gior (Mađarska), pokriva slivno područje četiri zemlje. Najbliži veliki međunarodni aerodrom je Međunarodni aerodrom Beč na oko 50 kilometara (31 mi) na zapadu.

Bratislava je baza za avione slovačke vlade Flying Service kao i Rianair, AirExplore, Go2Sky i Travel Service Slovakia. Tokom kratkog perioda u 2011. godini, aerodrom je bio i sekundarni centar za Czech Airlines. Aerodrom je kategorija 4E za avione, a kategorija 7 ili 8 na zahtev u pogledu potencijalnog spasavanja.

Prvi redovni let između Praga i Bratislave počeo je 1923. godine, od strane novoformirane avio-kompanije Čehoslovačka Airlines. U to vreme aerodrom Bratislava je u Vajnori, dalje od trenutne lokacije aerodroma za oko 3 km. Taj aerodrom je sada zatvoren. Priprema za tekuću aerodroma je počela 1947. godine i izgradnja počela 1948. Dve piste su izgrađene (04/22, 1900 m i 13/31, 1500 m) i aerodrom je otvoren 1951. godine.


Terminal

Aerodrom ima tri terminala. Jedan terminal koji služi dolaske i odlaske, završen u julu 2012. godine da zameni originalni Terminal A, izgrađena 1970. godine srušen u januaru 2011. godine. Terminal B izgrađen 1994. godine i određen da služi ne-šengenske dolaske i odlaske i Terminal C izgrađen 2006. godine, koji još nisu u  upotrebi.

Sadašnji terminal obuhvata 29 kontrolnih pultova koji se nalaze u prizemlju polaznog terminala, jedan od njih određen za preveliki prtljag. U ne-javnoj zoni čekaonice usmerene na putnke u odlasku, ima 13 vrata, 8 u Šengen i 5 u ne-šengen zoni.

Na aerodromu se nalazi Generalni avijacijski terminal (GAT), gde se opslužuju putnici na privatnim, poslovnim i VIP letovima, kao i putnicimi hitnih letova i članovi posada.

Novi kontrolni toranj je dodat u 1990-im. Na parkingu u blizini terminala ima 970 mesta i koristi se za kratkoročne i dugoročne parkinge. Sadašnji kapacitet aerodroma je preko 5 miliona putnika godišnje.

Sadašnje piste omogućuju sletanje skoro svih tipova aviona koji se koriste u svetu (osim Airbus A380, Antonov An-225 i Boing 747-8). Aerodrom ima dve upravne piste (04/22 i 13/31), a obe su podvrgnute potpunoj rekonstrukciji u 1980. Pista 13/31 je opremljen za IKAO kategorije IIIA pristupa i sletanja, dok 04/22 je kategorija I.


Transfer

Резултат слика за bus     Autobus

Autobus br 61 povezuje Aeroport Bratislava sa centrom grada u smeru od Glavne železničke stanice (Hlavna Železnična Stanica) i autobus broj 96, u smeru od Petržalka, Prokofievova. Autobuski terminal se nalazi na prilazu ispred terminala za odlaske.

Airport Bratislava - Transport by train

Резултат слика за taksi   Taksi

Taksijem se od aerodroma možete prevesti do bilo kog dela Bratislave po principu od vrata do vrata uz adekvatnu naknadu koju morate platiti vozaču.


DESTINACIJE
Destinacije do kojih postoje direktne redovne linije

Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.