Bratislava, gradski prevoz

Објави putovanjeonline

Javni prevoz u Bratislavi sastoji se od autobusa, trolejbusa i tramvaja, kompanija Dopravný podnik Bratislava (DPB), koji su  dostupni 24časa/7dana u nedelji /365 dana. DPB mreža je obimna i pokriva ceo grad.

Javni prevoz je dobar izbor ako želite da posetite druge delove grada, želite da idete u kupovinu ili treba da se od aerodroma prevezete do hotela. Postoji zajednička karta za sve DPB linije u Bratislavi, tako da možete da kombinujete sva tri načina prevoza sa jednom kartom. Ne zaboravite, da morate da kupite kartu unapred – ne mogu se kupiti pri ulasku u vozilo.
Regionalni autobusi i vozovi su takođe na raspolaganju ako odlučite da putujete po obližnjim gradovima, ali usluge su mnogo ređe i red vožnje regionalnih autobusa ponekad može da zbuni putnike.

U Bratislavi se primenjuje vremenska tarifa u gradskom javnom prevozu. Vremenska tarifa je podeljena na vreme (karte u jednom pravcu, sa rokom važenja od 15, 30 i 60 minuta, SMS Ticket 70 minuta, noćni  prevoz- 90 minuta i turističkih karata) i zonske (prepaid karte) tarifne karte.

Prepaid karte se mogu kupiti za 7, 30, 90 i 365 dana za sve zone i prvenstveno su namenjene stanovnicima Bratislave.

 Karte i propusnice:

Sledeće karte su najpogodnije za turiste koji putuju u Bratislavi (sve karte omogućavaju prelaz):
karta za 15 minuta košta 0,70 €
karta za 30 minuta košta 0,90 €
karta za 60 minuta košta 1,20 €; ovo karta je dobra za skoro sva putovanja u Bratislavi
karta za 24 sata košta 3,50 €
karta za 72 sata košta 8,00 €
karta za 168 sati košta 11,40 €

Putnik je dužan da kupi kartu u jednom pravcu, kombinovanu kartu, kartu za definisan broj ulazaka u vozilo i odmah nakon ulaska kartu moraju overiti u najbližem aparatu za overu karata. Vreme važenja vozne karte obuhvata i vreme čekanja na stanici naredne veze u slučajevima promena linija. Ako u toku vožnje vreme važnosti karte istekne, putnik mora overiti još jednu kartu.
Ne overena karta ili karta overena na pogrešnom mestu je ne važeća.
Red vožnje postavljene na stajalištima javnog prevoza sadrži vreme transporta od početne do ciljne stanice, kao i tarifnu zonu. Ovaj podatak je obavezujući za proveru validnosti karate od strane inspektora karata.
Plaćanje i / ili doplata za ne pokazivanje važeće putne isprave na uvid je 70 evra Ukoliko putnik plati novčanu kaznu direktno u vozilu javnog prevoza inspektoru u novcu ili u narednih 5 radnih dana na blagajni DPB, iznos se umanjuje na 50 evra.
Inspektori karata poseduju legitimaciju DPB, koje im obezbeđuju isključivo pravo za proveru karata putnika. Na zahtev putnika inspektor karata je dužan da pokaže svoju legitimaciju DPB, koji sadrži pečat okruglog oblika i originalni potpis zaposlenog ovlašćenog lica iz preduzeća.
Nakon naplate 50 evra u gotovini, inspektor karata je obavezan da izda potvrda o uplati.
Категорије: gradski prevoz

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.