Bratislava – Prag

Објави putovanjeonline

Preporučeni transfer
Bratislava, Slovačka ————–   ———– Prag, Češka 
Udaljenost : 328 km. Vreme putovanja: 4h 10 min. Cena karte : 13 – 20 €

Preporučeni transfer odnosi se na način transfera kao moguće opcije da se prebacite sa jedne destinacije do druge uz najpovoljniji odnos cena /usluga/doživljaj. Na vama je da se odlučite za najprihvatljiviju opciju.

Iz Bratislave možete posetiti još jedan evropski  grad, još jednu evropsku prestonicu ,  to je Prag. Kroz istoriju grad su nazivali gospodarem Češke  i majkom svih gradova. Karlo IV nazvao ga je zlatni grad, a od XIX veka zovu ga  i gradom stotine tornjeva iako ih u gradu ima preko pet stotina. Unesko je  uvrstio istorijsko jezgro Praga u spisak svetske baštine. Kad koračate ulicama  teško je odupreti se osećaju da ste zalutali u XV vek. Svoj epitet „zlatni“  Prag je dobio po pozlaćenim kupolama. Naime, kako legenda kaže, Karlo IV je u  XIV veku naložio da se tornjevi optoče zlatom da bi se presijavali na suncu i  videli iz velike daljine.  Po gradu je  najbolje kretati se autobusima, metroom i tramvajima. Veliki deo grada je popločan  i pravi je raj čak i za one koji ne vole da pešače.

Kroz Prag protiče Vltava, i  to u dužini od skoro 30 kilometara. Čak osamnaest mostova koji se pružaju preko  reke daju poseban šarm ovom gradu. Krstarenje Vltavom i posmatranje grada iz te  perspektive je uživanje koje ne treba propustiti. Prag se sastoji od Starog grada,  Novog grada i Malog grada, a svaki od njih je celina za sebe. Stari grad nastao  je u XIII veku na desnoj obali Vltave i predstavlja najstariji i istorijski  najvredniji deo grada. Ovde se nalazi Kuća kamenog zvona u kojoj je svetski  poznat Dvoržakov koncertni hol, Gradska većnica sa Astronomskom kulom i  spomenik češkom nacionalnom heroju Janu Husu.

Najstariji most u gradu je Karlov most sagrađen 1357. godine i njime se kreću  samo pešaci. Na jednom njegovom kraju je velika Kula starog grada, a na drugom  su dve kule malog grada. Stari grad spojen je Karlovim mostom sa Malim gradom,  karakterističnom po aristokratskim kućama i raskošnim palatama.
U okviru Malog grada, kao posebna znamenitost, izdvaja se Praški zamak. To je  jedan od najvećih dvorskih kompleksa na svetu. U njegovom sastavu se osim  bazilika i palata nalaze i brojni vrtovi, Rudolfova galerija i Katedrala svetog  Vita. Smatra se da je Praški zamak osnovao princ Borivoj 880. godine. Od X  veka, osim sedišta državnih vlasti, prinčeva i kraljeva postaje i sedište  crkvenih vlasti jer je na ovom prostoru osnovan i prvi češki manastir.

Novi grad je najmlađi deo Praga i glavni  komercijalni centar. Upravo Karlo IV je zaslužan za spajanje Starog i Novog grada. Centralni deo nosi naziv Zlatni krst i predstavlja elitnu stambenu  četvrt Praga. U središtu je i Venceslavov trg, na kome se nalazi spomenik  princu Venceslavu I, koji je bio unuk osnivača praškog zamka Borivoja. U Novom  gradu nalazi se i kompleks Višehrad, za koji se vezuju brojne legende, u kome  se nalazi zamak, groblje Sloven i rotonda Svetog Martina.

 

U Pragu možete mnogo  toga videti, zato ukoliko imate vremena i mogućnosti svakako bi trebalo otići  do ovog grada i u njemu provesti bar jedan izuzetno zanimljiv dan.

Iz Bratislave do Praga možete stići na više  načina, najbrži i najskuplji je avion. Let od Bratislave do Praga traje oko 1h, a karta u jednom pravcu za jednu osobu vas može koštati od 55€ do 240€, u zavisnosti od perioda kupovine. Ukoliko je avion  vaša jedina ili najdraža opcija, možda bi trebalo razmisliti o odlasku do Beča,  pa odatle avionom za Prag. Avio karte su nešto povoljnije iz Beča i kreću se od  85 do 190€, u zavisnosti od vremena kupovine. Let iz Beča traje oko 50minuta. 

PONUDA SMEŠTAJA U PRAGU
Pogledajte ponudu smeštaja u Pragu i izaberite smeštaj koji najviše odgovara vašim potrebama. Obezbedili smo vam da na jednom mestu imate sve što vam je potrebno, na vama je samo da se prepustite uživanju.Booking.com

Do Praga možete doći i iznajmljenim automobilom,  koji možete uzeti u nekoj renta-car agenciji, a u zavisnosti od vrste vozila  koju izaberete, ova opcija vas može koštati isto ili približno isto kao i putovanje avionom.

Za putovanje možete izabrati i autobus Euriline CZ,  koji ide na svaka četiri sata, sa Bratislava – Autobusová stanica do Prague – Florenc station,  i koji je najpovoljnini sa cenom u odnosu na druge autobuske kompanije koje voze na ovoj relaciji. Cena karte u  jednom pravcu, za jednu osobu sa ovom kompanijom je 12€ (318 CZK). Putovanje traje 4h i 20 minuta.

Svakako tu je i voz kao jedna od opcija transfera  između ova dva grada. Sa stanice Bratislava  hl.st. do Praha hl.n. voz ide na svaka 4 sata. Putovanje traje oko 4h i 10  minuta. Cena karte u jednom pravcu za jednu osobu je izmešu 13 – 20  (350CZK – 550CZK). Putuje se veoma udobnim I čistim vozovima, pa su možda bolja opcija od autobusa budući da u toku vožnje  možete malo da prošetate. Koja opcija je najbolja prosudite sami….izaberite opciju koja vam najviše odgovara. Uživajte u putovanju….

Категорије: kratka putovanja

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.