Bezbednost na kruzerima

Објави putovanjeonline

Uglavnom se nakon nekog tragičnog događaja koji se proširi svetskim medijima, bezbednost krstarenja se dovodi u pitanje. Međutim, istina je da je putovanje kruzerom forma putovanja koja je veoma bezbedna. Samo u malom broju slučejeva dešavaju se incidenti.
Bilo bi dobro da pre nego što krenete na putovanje kruzerom pročitajte sve informacije koje su vam potrebne, kako biste bili sigurni da je vaše putovanje kruzerom bezbedno. Isto kao što je važno da se upoznate sa informacijama šta treba da uradite u vanrednim situacijama.

Svaki kruzer pre putovanja podleže pravilima pregleda određene zemlje. Ipak, postoji i internacionalna konvencija (SOLAS) o bezbednosti na otvorenom moru, koju svi moraju da poštuju. Između ostalog, odredbe ove konvencije regulišu pitanja obezbeđivanja od požara, opreme za preživljavanje, integriteta plovila i njegove stabilnosti, kontrole praćenja određenih pravila, sigurnosne navigacije, kompetentnosti posade i zaštite okoline.

Konstantno praćenje bezbednosti na kruzeru

Nesreće na brodu su moguće, kao i u svakom drugom saobraćaju. Dešavaju se svremena na vreme, ali su krajnje neuobičajena i retka pojava. Najčešći problemi koji se događaju na brodu su manji požari, pucanje električnih žica i pogonski problemi. Sve se to može brzo i efikasno sanirati brzom i pravovremenom reakcijom posade. Uglavnom, putnici nikad ni ne primete ove probleme, jer se oni uoče veoma brzo, i efikasno se reše.

Bezbednost od kriminala na brodu

Svi kruzeri moraju imati sigurnosno uputstvo za putnike. U njemu moraju postojati informacije o medicinskom osoblju i obezbeđenju na brodu. Oni su zaduženi da zaustave kriminalne radnje i reaguju u određenim medicinskim situacijama. Takođe, svaki brod mora imati uređene procese za sprovođenje zakona u vezi sa kriminalnim aktivnostima.

Svaku kriminalnu radnju koja se događa na brodu, a vi je primetite, u obavezi ste da o tome obavestite posadu i kapetana. Ukoliko ne obavestite posadu, vrlo je moguće da je oni neće uočiti na vreme.

Pratite bezbednosna uputsva u slučaju opasnosti

Putnici su u obavezi odmah nakon ukrcavanja da zajedno sa posadom prođu bezbednosnu vežbu i da nauče kako da reaguju u slučaju opasnosti. Bezbednosna uputstva se po pravilu moraju preneti putnicima u prva 24h nakon ukrcavanja. Na ovoj vežbi saznaćete koja je sigurnosna lokacija na kojoj svi morate da se pojavite u slučaju opasnosti. Ona uglavnom stoji i na privesku ključa od sobe, koji svaki gost dobija.
Saznaćete gde da nađete rezervne prsluke za spasavanje, kada glavne zalihe nestanu. Posada će vam u ovom trenutku pokazati i kako se prsulci pravilno stavljaju.
Prsluci za spasavanje se na većini kruzera nalaze na sigurnosnoj lokaciji na kojoj svi putnici treba da se skupe u slučaju opasnosti. Razlog što se oni ne nalaze više u kabinama je što nije praktično da u slučaju opasnosti ili nesreće svi putnici prvo odu do svoje kabine pa do sigurnosne lokacije.
Osim toga, na vežbi ćete naučiti šta koji alarm znači, i kako na njega treba da reagujete. Posada će na sigurnosnoj vežbi pokazati i kako da se bezbedno ukrcate u čamac za spasavanje. Veoma je važno da svakog trenutka znate gde se nalazite na brodu. Obratite posebnu pažnju na požarne alarme.

Shvatite sigurnosnu vežbu ozbiljno. Pažljivo pratite posadu, jer je vatra najčešći uzročnik velikih nesreća na brodu. Zbog toga je veoma važno da znate kako treba da reagujete da ne biste doprineli širenju panike.

Poseban oprez od padanja preko ograde

Brod nije mesto na kom ne treba da vodite računa o sebi i onome šta se dešava u vašoj okolini. Vodite računa o količini alkohola koju uzimate, vodite računa o sebi i svojim bliskim prijateljima, i bićete bezbedni.
Ukoliko vidite da je neko pao preko ograde, u obavezi ste da to odmah prijavite posadi, jer oni to neće uočiti sami, već će videti tek kasnije kada budu pregledali snimke.

Prema sporazumu koji je potpisan svako vozilo na otvorenom moru mora imati tehnologiju koja je sposobna da uslika ili detektuje padanja preko ograde.
Sporazum predviđa i nekoliko mera predostrožnosti kako bi se ova vrsta nezgode smanjila.  Jedna od njih je da visina ograde mora biti 42 inča iznad kabine. Ovo je sprečilo slučajne nezgode, ali i ne neodgovornost samih putnika, koji se penju na ogradu u alkoholisanom stanju.

Budite oprezni na bazenu

Davljenje na bazenu je potencijalna opasnost, jer na kruzerima uglavnom ne postoje spasioci na bazenu. Putnici su obavezni da čuvaju svoju decu na bazenu ili svoje prijatelje neplivače. Svaki bazen na kruzeru ima uputstvo za korišćenje koje putnici treba da shvate ozbiljno i da se tih uputstava drže.
Deca nisu jedina koja su u potencijalnoj opasnosti, jer se na bazenima često održavaju žurke sa puno koktela i alkohola, pa se lako može desiti i da plivači zaborave kako da plivaju.

Da li treba da se plašite napada od pirata?

Mnogi putnici se plaše napada od strane pirata, ali činjenica je da nijedan kruzer nije napadnut od strane pirata već pet godina. Ipak, kruzeri nisu odustali od mera predostrožnosti kada je ova opasnost u pitanju. Na primer, kada se brod nalazi u području u kom žive pirate, iz mera predostrožnosti sva spoljna svetla na brodu se smanjuju, a putnici su zamoljeni da jačinu svetla u svojim kabinama postave na minimum.
Tako će brod biti manje primetan potencijalnom napadu. Ipak, šanse da se napad pirata zapravo i dogodi su veoma niske, tako da o tome ne treba da brinete.
Veoma je važno da pratite uputstva posade i da na samom ukrcavanju znate kako da reagujete ukoliko dođe do vanredne situacije. Zbog toga je od ključne važnosti da prisustvujete sigurnosnoj vežbi i pratite šta vam posada pokazuje i govori. Na taj način ćete vi i vaši najbliži biti sigurni na brodu i uživati u svojoj plovidbi.
Nemojte nositi previše stvari, ni previše novca sa sobom (plaćanje možete vršiti karticama), opustite se i uživajte u druženju. Profesionalna posada je tu za vas kako ne biste morali da brinete oko sitnica, i kako bi vaše krstarenje prošlo perfektno.

Категорије: krstarenje

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.