Iz Beograda, Beča ili Zagreba – Budimpešta

Објави putovanjeonline

Od Beograda na 380 km., od Beča na 245 km., a od Zagreba 350km. nalazi se ješ jedna evropska prestonica, to je Budimpešta. Budimpešta, glavni grad Mađarske,  je grad širokih bulevara i uskih poprečnih ulica – podsetnik da je nekada bila deo Austrougarskog carstva. To je grad koji je stvoren za pešačenje, tako da je najbolje da krenete iz centra, a zatim tumarajte grandioznim bulevarima i divite se arhitekturi.

U centru grada se nalaze dva bitna muzeja – Mađarski nacionalni muzej (Magyar Nemzeti Múzeum; Múzeum krt. 14-1) smešten u zgradi neoklasičnog stila, i Memorijalni centar Holokausta (Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ; Páva utca 39). Ne propustite ni županijsku crkvu Belvárosi Plébániatemplom.

Váci utca je oduvek bila glavna pešačka i šoping ulica u Budimpešti. Oživela je odmah nakon promene režima 1989. i danas vrvi od međunarodnih, ali i mađarskih prodavnica. Za mađarske rukotvorine možete svratiti u radnju Vali Folklór, zatim obiđite VAM Design Gallery u Váci utca 64, kao i mnoštvo prodavnica za garderobu. Pokušajte da predah uz kafu ostavite za neki drugi deo grada, jer su kafei i pabovi ovde pravljeni pre svega za turiste i nedostaje im autentični šmek.

Od ulice Váci utca krenite peške na šetalište pored Dunava, i ako sledite tramvajsku liniju br. 2, stići ćete na trg Kossuth tér.

Na trgu Kossuth tér nalazi se Parlament, jedan od simbola Budimpešte i jedan od najvećih parlamenata u Evropi. Obavezno ga obiđite, nećete se pokajati. Glavna fasada gleda na Dunav, a građevinu je u neogotskom stilu sa neorenesansnom kupolom projektovao Imre Steindl. Gradnja je završena 1902. kada je kupola podignuta na tačno 96 metara visine, što je za Mađare važan broj – 1896. godine Mađarska je proslavila hiljadu godina postojanja. Kad se popnete grandiozno ornamentisanim stepenicama naići ćete na heksadekagonalno (16 stranica) centralno predvorje iz kojeg se ulazi u krajnje impresivnu prostoriju. U parlament se može ući samo sa vodičem, a tura traje 45 minuta.

Od Parlamenta krenite jugoistočno i posle 200 metara naići čete na trgi Szabadsag tér, što je u stvari predivan park u kojem se nalazi kolosalni spomenik Sovjetskom savezu i oslobođenju Mađarske krajem Drugog svetskog rata. To je jedini preostali spomenik Sovjetskom savezu u gradu, svi ostali su uklonjeni. U parku se možete odmoriti na klupi, ili popiti kafu u Farger’s Café u ulici Zoltán u. 18, na samom trgu, tačno preko puta američke ambasade.

Zatim krenite nazad ka Parlamentu, oko 400 metara južno, ka starom Lančanom mostu koji ćete lako opaziti i iz daljine.

Sečenijev lančani most (Széchenyi lánchíd) je prvi stalni most kojim je Budim povezan s Peštom. Ideju o izgradnji mosta je u 19.veku u delo sproveo i finansirao mađarski reformator, grof István Széchenyi. Prema legendi, grof jednom zbog oluje nije mogao da pređe Dunav dok mu je otac s druge strane reke bio na samrti. Széchenyi je čekao 8 dana da oluja stane kako bi mogao da se preveze preko Dunava, ali otac je u međuvremenu umro, a grof je propustio sahranu. Most je projektovao Englez William Tierney Clark, i kada je svečano otvoren 1849, bio je jedan od najvećih visećih mostova tog doba.

Kad pređete most, popnite se uspinjačom do istorijskog jezgra Budima – dvorca i spleta uskih uličica oko njega. Ceo ovaj kvart je pod zaštitom UNESCO, najveći deo je rekonstruisan i danas izgleda kao u srednjem veku. Originalni dvorac je uništen u Drugom svetskom ratu, a na njegovom mestu se nalazi sadašnja Kraljevska palata.

Ovaj deo grada je zanimljiv za tumaranje unaokolo, ali imajte u vidu da su mnoge ulice kaldrmisane tako da planirajte udobnu obuću. Ovde možete svratiti i u Mađarsku nacionalnu galeriju i Muzej istorije Budimpešte.

Posle celog dana hodanja i upijanja utisaka, možete se svratiti u restoran Rivalda Café & Restaurant, smešten u nekadašnji manastir katoličkog reda Karmelićana koji je raspušten 1786. Zgradu je te godine Jozef II pretvorio u pozorište, a 2000. je otvoren restoran Adresa: I. Szinház u. 5-9; tel. 1/489-0236.

Nakon večere vratite se u hotel i odmorite se kako biste se spremili za noćni život. Budimpešta ima dobru ponudu večernje zabave, od hardcore klabinga do pabova s turistima preko kafana u kojima se okupljaju lokalci.
(izvor B92)

PONUDA SMEŠTAJA U BUDIMPEŠTI
Pogledajte ponudu smeštaja u Budimpešti i izaberite smeštaj koji najviše odgovara vašim potrebama. Obezbedili smo vam da na jednom mestu imate sve što vam je potrebno, na vama je samo da se prepustite uživanju.Booking.com

Put od Beograda do Budimpešte možete preći na više načina. Možete to obaviti automobilom sopstvenim ili iznajmljenim, s tim što će troškovi biti manji ukoliko idete sopstvenim automobilom. Od Beograda do Budimpešte morate preci 381 km. Do Budimpešte možete autobusom kompanije Fudeks koji voze dva puta dnevno. Autobusi polaze sa glavne autobuske stanice Beograd i voze do Budapest – Népliget. Vožnja traje oko 6 sati. Cena karte za odraslu osobu u jednom pravcu je 18-28 €, u zavisnosti od termina putovanja.

Do Budimpešte možete i vozom. Sa glavne železničke stanice Beograd do Keleti stanice u Budimpešti. Putovanje traje 8h 40 min. Cena karte za odraslu osobu u jednom pravcu iznosi 12 -20€, u zavisnosti od termina putovanja.

Jedna od opcija koja vam stoji na raspolaganju je i avion, za one kojima je vreme važnije od novca. Imate direktan let iz Beograda do Budimpešte avio kompanijom Belavia. Let traje 40 minuta. Cena karte za odraslu osobu u jednom pravcu iznosi 80 -250€, u zavisnosti od termina putovanja.

Iz Beča – Wien Hbf  do Budimpešte – Kelenföld ( i obrnuto) možete doći vozom za svega 2h i 30 min. Vozovi idu na svakih 2 sata. Cena karte u jednom pravcu za odraslu osobu iznosi 20 – 30€, u zavisnosti od termina putovanja. Na raspolaganju su vam i autobusi kompanije RegioJet koji vam omogućavaju da ovu razdaljinu prođete za 2h i 45 min. Autopusi polaze iz Beča sa Vídeň, U2 Stadion, Busterminal Stadioncenter, Engerthstrasse do Budimpešte, Kelenföld vasútállomás M – Etele tér, na svaka 2 sata. Cena karte u jednom pravcu za odraslu osobu iznosi 5 – 8 €, u zavisnosti od termina putovanja. Za hedoniste na raspolaganju je avion sa kojim se stiže za 45 minuta. To će vas koštati od 80 – 250 €, u zavisnosti od termina putovanja.

Iz Zagreba sa Glavnog kolodvora do Budimpešte Déli stižete vozom za oko 6 h 30 min. Voz ide jednom dnevno. Cena karte u jednom pravcu za odraslu osobu iznosi 15 – 25 €, u zavisnosti od termina putovanja. Na raspolaganju vam je i autobus kompanije FlexBus koji ide dva puta dnevno na ovoj relaciji. Vožnja traje nepunih 5h. Cena karte u jednom pravcu za odraslu osobu iznosi 15 – 30 €, u zavisnosti od termina putovanja. Svakako opcija vam je i avion, uglavnom preko Beča, ako vam vožnja autobusom i vozom predstavlja preteran napor. Imajte na umu da će vas i putovanje avionom iscrpeti budući da ne postoji direktan let.

U svakom slučaju provedite jedan lep vikend u ovom zanimljivom gradu. Uživanje je zagarantovano…. krenite…

Категорије: kratka putovanja

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.