Belorusija

Објави putovanjeonline

Belorusija je kontinentalna država u istočnoj Evropi. Graniči se sa Rusijom na severoistoku, Ukrajinom na jugu, Poljskom i Litvanijom na zapadu, te Letonijom na severozapadu. Glavni i najveći grad je Minsk, a ostali veći gradovi su Gomelj, Mogiljov, Vitebsk, Grodno i Brest. Preko 25% teritorije od ukupno 207.000 km² je pod šumom, dok su najvažniji izvori prihoda poljoprivreda i industrija.

{{{coat_alt}}}Glavni grad:MinskVremenska zona:FET (UTC+3)
Populacija:9,498,700Strana saobraćaja: Desna
Površina:207,595 km2Pozivni kod:+375
Zvanični jezik:BeloruskiISO 3166 codeBY
Internet oznaka:.by
NOVAC
Valuta:Beloruska rubljaInflacija: 12,00 %
Kod:BYNKovanice:1, 2, 5, 10, 20, 50 kopiejka 1, 2 rublje
Mala jedinica:1/100 kapiejkaNovčanice:5, 10, 20, 50, 100 rubles

Devize se menjaju u rublje u bankama i menjačnicama, a aktuelni kurs može se naći na sajtu www.infobank.by, ili na sajtu Narodne banke Belorusije www.nbrb.by.

Platne kartice se mogu koristiti, ali se zbog značajnih troškova konverzije preporučuje plaćanje gotovinom, dobijenom razmenom deviza u menjačnicama.

Cena autobuske karte u javnom gradskom prevozu je 0,55 kopejki, a karte za metro 0,60 kopejki. Cena benzina iznosi 1,19 rubalja (0,57 evro-centi) i nije se menjala poslednje dve godine. Prehrambeni proizvodi i restoranske usluge u proseku su skuplji nego što su u Beogradu. Prenoćište u jednokrevetnoj hotelskoj sobi košta između 40 i 150 evra, ali postoji i veliki broj luksuznih hotela sa znatno višim cenama.

BEZBEDNOST

U Bеlоrusiјi pоstојi umeren nivo kriminala, аli bi trеbаlо dа budеtе oprezni u svаkоm trеnutku nа mоgućnоst napada, pljačke i džeparenja u  vоzilima ili hоtеlskim sоbаma. Buditе pоsеbnо pаzlјivi kаdа putuјеtе vоzоm, bilо је slučајеvа krаđе putnikа, pоgоtоvо u vоzоvimа zа spаvаnjе za Vаršаvu i Моskvu.

Indexopšta ocena
Stepen kriminala: 25,16
Stepen bezbednosti: 74,84BEZBEDNO

Izvor: Numbeo Izvor: Foreign and Commonwealth Office UK

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Belorusija raspolaže sa odličnom mrežom zdravstvenih ustanova, koje obezbeđuju dobru zdravstvenu zaštitu. U slučaju potrebe, obratiti se najbližoj opštoj bolnici.

Savetujemo posedovanje putnog zdravstvenog osiguranja.

TRANSPORT

Međunarodni nacionalni aerodrom „Minsk-2″ (www.airport.by) udaljen oko 45 km od Minska, a postoji i nekoliko lokalnih aerodroma. Nacionalna avio kompanija je „Belavija“.
Od aerodroma do Minska vozi autobus (polasci na sat vremena), taksijem (oko 30 evra) ili iznajmiti na licu mesta rent-a-kar.

Belorusija ima razvijen železnički saobraćaj (www.rw.by), vozovi su brzi i tačni, postoji veza gotovo sa svim velikim gradovima Evrope i ZND.

Drumski saobraćaj

Belorusija ima suvozemne drumske saobraćajnice na dosta dobrom nivou, a postoji i autoput od Bresta do Smolenska u Rusiji.Od 1. avgusta 2013. godine uveden je sistem elektronske naplate drumarina za korišćenje većine autostrada, tzv. „Beltoll“. O tome postoje i pismena obaveštenja na graničnim prelazima, na šta treba obratiti pažnju. Cena drumarine zavisi od mase i broja osovina. Za svaki pređeni km putnički auto i vozila do 3,5 tona plaćaju 0,04 evra (plaća se u rubljama prema zvaničnom dnevnom kursu), a vozila iznad 3,5 tona 0,08 evra (sa dve osovine), 0,1 evro (sa tri osovine) i 0,12 evra (sa četiri i više osovina). Za prekršioce su predviđene stroge novčane kazne. Pored svesnog ignorisanja ovog sistema ili nepravilne upotrebe tehničkog uređaja (koji se iznajmljuje na graničnim i drugim punktovima i uz njega dobija instrukcija o upotrebi), u prvim mesecima primene bilo je i dosta tehničkih problema u funkcionisanju tih uređaja i neopravdane naplate kazni, na šta su se žalili i domaći građani i stranci. Međutim, saobraćajna inspekcija insistira da se kazna plati odmah, a da se zatim podnese prigovor koji se rešava u roku od jednog meseca.

Ukoliko koristite automobil

Za vožnju u Belorusiji obavezna je međunarodna vozačka dozvola, uz važeću nacionalnu vozačku i saobraćajnu, kao i međunarodno osiguranje vozila. (zeleni karton). Ograničenje na auto-putu je 120 km/č. Savetuje se strogo poštovanje saobraćajnih i drugih propisa jer su predviđene stroge novčane, pa čak i zatvorske kazne za njihovo narušavanje. Saobraćajna signalizacija i znaci ispisani su na ćirilici (beloruskoj), a na glavnim saobraćajnim trasama i čvorištima i latinicom. Informacije u vezi međunarodnih drumskih i drugih polazaka iz Minska mogu se naći na sajtu „Minsktransa“, www.minsktrans.by.

Belorusija je 24. oktobra 2013 godine usvojima propis propis koji predviđa konfiskaciju vozila u slučaju da vozač po drugi put u toku godine bude uhvaćen da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola (toleriše se do 0,3 promila u krvi), a za prvi takav prestup predviđena je visoka novčana kazna (u vrednosti od 500-1000 evra).

HRANA I PIĆE

Belorusija ima kuhinju koja se temelji na povrću i žitaricama i drugoj hrani tipičnoj za ovu regiju, kao što su: krompir, repa, šumski plodovi (gljive, šumsko bobičasto voće), raž i ječam, uz svinjetinu, teletinu, piletinu, slatkovodne ribe (kao što su: pastrmka, smuđ i šaran) zatim mleko i mlečnih proizvoda (tvrdi ili sveži sir, pavlaka i kisela pavlaka). Krompir zauzima posebno mesto, jer je osnova mnogih jela beloruske kuhinje.

Jelo, koje se ponekad smatra nacionalnim jelom Belorusije su draniki, palačinke od krompira (grubo narendan krompir, pomešan s brašnom i jajima, pržen, ponekad s nadevima). Druga jela, koja se temelje na krompiru: su razne vrste peciva, obično punjena i pržena ili krompir na lešo zatim babka – pita od pire krompira, jaja, luka i slanine, obično se peče u pećnici.

Meso se obično jede s prilogom od povrća kao što su: krompir, šargarepa, kupus, cvekla, keleraba, grašak i drugi. Takođe je karakteristično, da se mnoga jela od povrća i mesna jela pripremaju na tradicionalan način u glinenim posudama.

Puno se jedu supe, a najpopularnije su: boršč, šči i haladnik.

Osim krompira, puno se koriste žitarice. Najčešće se jede ražani hleb. Od salata jedu se: salata od kupusa, salata od cvekle, salata od paradajza, krastavca i radiča.

Popularne su palačinke blini jednostavnog su sastava ili mešane s krompirima, jabukama ili sirom. Od testenine jedu se kalduni, srodni ruskim „peljmenima“. Zacirka je vrsta testenine tipična za ovu zemlju i jede se s dodatkom mleka ili posoljene slanine.

Beloruska kuhinja ima mnoga jela, kao i neki susedni narodi kao što su: Poljaci („bigos“, supa „krupnik“), Rusi („boršč“, „blini“) i Litvanci („vareniki“).

Pića

Popularna pića su: votka, kvas, pivo, vino i kompot.

KLIMA

Klimu kаrаktеrišu blаgе dо hlаdnе zimе, sа prоsеčnim јаnuаrskim minimаlnim tеmpеrаturаmа оd -4  ° C (24,8  ° F ) nа јugоzаpаdu ( Brеst ) dо -8 ° C (17,6 ° F) nа sеvеrоistоku ( Vitеbsk ) i hlаdnim i vlаžnim lеtima sа prоsеčnоm tеmpеrаturоm оd 18 ° C (64,4 ° F). Bеlоrusiја imа prоsеčnе gоdišnjе pаdаvinе оd 550 dо 700 mm (21,7 dо 27,6 inčа). Zеmlја је u trаnziciоnој zоni izmеđu kоntinеntаlnih klimе i pоmоrskоg pоdnеvlја .

Категорије: države evrope