Barselona – Palma de Majorka

Објави putovanjeonline

Preporučeni transfer
Barselona, Španija ————– ———– Palma de Majorka, Španija
Udaljenost : 243,2 km. Vreme putovanja: 7h 30 min. Cena karte : 45 – 160 €

Preporučeni transfer odnosi se na način transfera kao moguće opcije da se prebacite sa jedne destinacije do druge uz najpovoljniji odnos cena /usluga/ doživljaj. Na vama je da se odlučite za najprihvatljiviju opciju.

Ako se nalazite u Barseloni i imate nameru da tu provedete više dana u obilasku ovog prelepog grada. Da li ste možda razmišljali da recimo dva dana provedete u gradu Palmi na ostrvu Majorka. Mislimo da je to zaista dobar predlog. Kada ste tako blizo te prelepe destinacije zašto je ne posetiti i priuštiti sebi još zanimljiviji i lepši provod.

Boraviti na Majorci, najvećem ostrvu Balearskog arhipelaga, jednom od dragulja Španije, bilo kada tokom godine, znači proći kroz istoriju kao u kakvom istorijskom spektaklu. Ali letovati na jednom od najlepših ostrva Mediterana znači imati idealnu kombinaciju, kakva se samo poželeti može.

Prelepo, kristalno čisto tirkizno more, kilometri rajske obale sa „svilenim“ belim peskom kojim se gazi kao po najfinijem tepihu. Bajkovite uvale, lagune i pećine i letovališta na obali dugoj 550 kilomatara pružaju sve za leto koje se pamti. A Španci, zapravo Majorkanci, uz lepote koje im je priroda dala, znaju formulu uspešnog turizma, jer je on u ekspanziji od sredine prošlog veka.

Trista sunčanih dana, fascinantna priroda, gradovi i mesta kao naslikani, idilična sela i najmoderniji klubovi i kafei. Ljubazno stanovništvo, temperamentni ljudi i ritmovi leta i muzike, zavodljivi ukusi hrane i sangrije, sve je to tek početak spiska u korist Majorke.

Na preko 80 prelepih plaža, srećom, nije nametnut urbani duh i gradska šminka. I, takođe srećom, tim plažama ne gazduju ni luksuzni hoteli, ni zakupci, već su one opšte dobro. Kao što je i sunce nad Majorkom blistavo i vrelo, tako je i ona uzavrela od dešavanja i ritmova.

Danju blješti na odsjaju sunca koji se preliva po površini tirkiznog mora i po telima, vrelim i osunčanim, a noću pulsira uz ritmove muzike. Provod i zabava koja ne prestaje do ranih jutarnjih sati i smiruje se kada sunce ponovo izranja. I tako svakoga dana, svake večeri i noći za milione turista sa svih strana sveta.

Ovde sve ima svoj ritam – sunce koje kasno zalazi, vrelina koju razbija prijatni vetar, zaslužan da čak ni u julu i avgustu ne morate biti pod klimom. I ma koliko se ludovalo pod mesečinom uz kofe sangrije rashlađene kilogramima leda, iz kojih dugačkim slamkama čitavo društvo ispija omamljujuće gutljaje, popodnevna dremka, siesta, je pravilo koje se poštuje.

Tu magiju Majorke, bisera Mediterana, koja je poznata i po svojim u svetu čuvenim veštačkim biserima, ukrstila je moćna lepota prirode. Tu gde se tik uz prelepo more, naslanja planinska idila Tramuntane, i moćna istorija. A ona je najrečitija u glavnom gradu, Palmi.

Stari grad, nastao za vreme Mavara. Zgrade sa specifičnom ornamentikom, uske uličice, zbijene i ispresecane kao u nekom lavirintu, sa malim trgovima i puno zelenila. Svojom lepotom i ljupkošću magnetski privlače kolone turista koji se mimoilaze i zalaze u gradske rukavce. A u tim uličicama, iza lepih i otmenih kapija koje izgledaju kao da su od crne čipke a ne od kovanog gvožđa, sakriveni su prelepi vrtovi sa raskošnim cvećem, patio. Pogled na ta dvorišta sa makadamom, gde pored širokih stepenica koje vode na trem raskošne vile sa vrtovima. I sada stoji crna kočija iz nekih drugih dana, izmestili su nas iz sadašnjosti i odveli u vreme vitezova i opipljive otmenosti.

Palma je zaista i otmena i glamurozna, a u stvari vrlo jednostavna u svojoj lepoti. Ničeg preteranog i nigde kitnjastog kiča. Danas u tim prelepim starim zdanjima “stanuju” skupoceni butici velikih svetskih modnih brendova. Blješti sjaj bižuterije, zlatara sa prelepim ogrlicama i drugim nakitom od bisera, butici popularnih španskih robnih marki, otmeni kafei iz poznatog lanca Capuccino…

Do avenije Avenida Borne, ili Passeig des Born,  stiže se sa Trga Espanja, odakle se širi mreža onih divnih starih uličica koje dovode do Plaze Major. Trg koji predstavlja centar svih zbivanja. Ulice krivudaju i stepenasto klize ka šetalistima, a sa svih strana vidljiva je i najdominantnija građevina, gotska katedrala La Se.

Monumentalna i druga po veličini u svetu. Posle katedrale Sv. Jovana u Njujorku, mesto je na kojem u svakom trenu ima stotine turista. Tik uz nju je nekadašnja kraljevska rezidencija. Palata Almudaina, sa pečatima gotike i islama, a na njenom enterijeru u prošlom veku radio je čuveni španski arhitekta Antonio Gaudi. Nebrojeno je mnogo građevina u Palmi koje treba videti, poput zamka Belver, sve je to njeno lice. Posebnu čar daje joj prah luksuza i glamura, zadivljujuće lepe jahte koje blistaju i mame uzdahe u najlepšoj i, kažu, u svetu najskupljoj luci gradića Porto Portals. Jedrilice, moćni gliseri, skupocene jahte imaju i svoj letnji ritual, kraljevsku regatu koja se svake godine održava u avgustu i na njoj učestvuju posade i jedrilice iz celog sveta.

PONUDA SMEŠTAJA NA MAJORKI
Pogledajte ponudu smeštaja na Majorki i izaberite smeštaj koji najviše odgovara vašim potrebama. Obezbedili smo vam da na jednom mestu imate sve što vam je potrebno, na vama je samo da se prepustite uživanju.Booking.com

U svakom slučaju, dobar provod na Majorki vam je zagarantovan. Ukoliko imate mogućnosti da dođete na ovu destinaciju ne mojte se  dvoumiti…. krenite.

Iz Barselone do Palme na Majorci možete doći avionom. Ako se odlučite za ovu opciju onda evo par korisnih informacija:

Iza Barselone do aerodroma El Prat možete vozom koji ide svakih 30 minuta. Cena karte u jednom pravcu za odraslu osobu kreće se oko 2 €. Vožnja traje nekih 17 minuta. Možete koristiti i Aerobus koji polazi sa Trga Katalunja. Cena karte u jednom pravcu za odraslu osobu je 5 evra. Cena avio karte sa taksama za jednu osobu može vas koštati od 15 € – 80 €, u zavisnosti od perioda godine u kome planirate putovanje. Kad stignete na Majorku, možete uzeti taksi do grada Palme. Naša preporuka je autobus operatera EMT Palma de Mallorca linija L1 sa kojim se takođe možete prebaciti do grada Palme za mnogo manje novca. To bi vas koštalo od 1 -5 € . Autobus ide svakih 15 minuta, a vožnja bi trajala oko 17 minuta.

Druga mogućnost da iz  Barselone stignete do grada Palme na Majorci je feri. Feri kompanije Transmediterranea, koji ide dva puta dnevno. Ukoliko želite da putovanje doživite kao manje krstarenje, preporučujemo da uzmete termin ranijeg polaska (oko 13h) budući da plovidba traje nekih 7h i 30 minuta. Na Majorci ćete biti oko 20h i 30 minuta. U ovoj opciji dovoljno je da uzmete kartu sa sedištem. Povratna karta bi vas koštala oko 110 €. Kako izgleda putovanje brodom iz Barselone do Palme na Majorci možete pogledati u našem video klipu.

Ukoliko niste željni „krstarenja“ već želite da se odmorni i naspavani pojavite na Majorci onda možete rezervisati kabinu. U tom slučaju preporuka je da uzmete kasniji polazak, tačnije u 23h i na Majorci ste narednog dana u 8h i 30 min. Cena povratne karte sa kabinom će vas koštati oko 260 €. Svakako cena karte i u jednom i u drugom slučaju zavisi od sezone u kojoj planirate vaše putovanje. U letnjoj sezoni cene su više nego u vansezonskom periodu.

Категорије: kratka putovanja

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.