Azija

Azija zauzima 30% zemljine površine i u proseku je najviši kontinent na svetu (950m). Izlazi na tri okeana: Indijski okean na jugu, Severni ledeni okean na severu i Tihi okean na istoku. Sastoji se od 49 zemalja.

Pre nego što krenete na put upoznajte se sa propisima, običajima i kulturom države u koju putujete.

Azija je najveći i najnaseljeniji kontinent. Ona zauzima 30% Zemljine površine, 80% površine Evroazije i gotovo se u potpunosti nalazi na severnoj i istočnoj hemisferi, tek se pojedina Indonezijska ostrva nalaze van ovih granica (Arhipelazi na krajnjem jugoistoku prelaze na južnu poluloptu, a Čukotsko poluostrvo na zapadnu poluloptu). Sastoji se od 49 zemalja i izlazi na tri okeana: Indijski okean na jugu, Severni ledeni okean na severu i Tihi okean na istoku. Azija je, u proseku, najviši kontinent na svetu (950m). Površina ovog kontinenta je 44,4 miliona km² (bez Antarktika).

Azija je kontinent superlativa, između ostalog tamo se nalazi:

  • najmnogoljudnija država sveta – Narodna Republika Kina
  • najveći deo najveće države po površini – Rusije, nalazi se u Aziji
  • najviši planinski lanac – Himalaji i svi poznati vrhovi iznad 8.000 m
  • najdublje i najstarije unutrašnje jezero – Bajkalsko jezero
  • najniža vodena površina ispod nivoa mora – Mrtvo more
Specifičnosti Azije

Azija je kontinent sa najrazličitijom vegetacijom koja se kreće od stalno zaleđene zemlje (permafrosta) u Sibiru do džungli u jugoistočnoj Aziji. Pored ekstremnih klimatskih uslova u tundrama, pustinjama i tropskim kišnim šumama, u njoj se nalaze i sve ostale poznate vegetacijske zone. Druga specifičnost Azije je da se u njoj nalazi najveći broj međukontinentalnih država na svijetu, bilo da se radi o azijskom dijelu tih država ili teritorijama azijskih država na drugim kontinentima. U te države spadaju Rusija, Kazahstan, Indonezija, Japan, Egipat, Grčka i Turska.

Još ponešto o Aziji

Azija je kontinent prepun suprotnosti. U Aziji se nalaze najviše planine na svetu, a duž njenih obala se prostiru najdublje morske potoline. U Aziji se nalaze oblasti sa jakom vulkanskom aktivnošću, ali i veoma mirna područja, najveće visoravni, velike nizije i čitava područja bez odvodnjavanja ka moru. I klima Azije je veoma raznovrsna. Najveći deo svetskog stanovništva živi u Aziji, a nacionalni i jezički sastav je raznovrsniji nego na bilo kom drugom kontinentu. Aziju odlikuje bogatstvo starih kultura, ali i velike verske, ekonomske i socijalne suprotnosti.

Koje sve države pripadaju Aziskom kontinentu, i saznajte nešto o njima.

Kazahstan

Kazahstan je država srednje Azije. Ime ove zemlje u prevodu znači Zemlja Čuda. Jedna je od površinski najvećih zemalja u svetu. Naseljava ga preko 120 naroda koji uglavnom žive u tradicionalnim kućama – jurtama, a koji su prvi pripitomili i jahali konje. Kazahstan je deveta država po površini u svetu, ali je šezdeset druga po…