Azerbejdžan

Објави putovanjeonline

Azerbejdžan je najveća država u regionu južnog Kavkaza. Nalazi se na kontaktu između jugozapadne Azije i istočne Evrope te se kao takva smatra Evroazijskom zemljom. Graniči se sa Rusijom na severu, Gruzijom na severozapadu, Jermenijom na zapadu i Iranom na jugu. Na istoku Azerbejdžan izlazi na obale Kaspijskog jezera. Azerbejdžanu pripada i eksklava Nahičevan koja se graniči sa Jermenijom na severu i istoku, na jugu i zapadu sa Iranom, dok je na severozapadu kratka granica sa Turskom.

Demokratska Republika Azerbejdžan koja je osnovana 1918. godine, a već 1920. inkorporirana u sastav SSSR-a, je bila prva demokratska i sekularna republika u islamskom svetu. Nakon 71 godine bitisanja u okvirima SSSR, Azerbejdžan je 1991. obnovio svoju samostalnost. Ubrzo nakon sticanja nezavisnosti, u azerskoj pokrajini Nagorno-Karabah koja je naseljena pretežno Jermenima je došlo do rata koji je završen defakto nezavisnošću Nagorno-Karabaha. Situacija u tom delu zemlje je i dalje u fazi zamrznutog konflikta.

Emblem of AzerbaijanGlavni grad:BakuVremenska zona:AZT (UTC+04)
Populacija:9,823,667Strana saobraćaja: Desna
Površina:86,600 km2Pozivni kod:+994
Zvanični jezik:AzerbejdžanskiISO 3166 codeAZ
Internet oznaka:.az
NOVAC
Valuta:ManatInflacija:12,40%
Kod:AZNKovanice:1, 3, 5, 10, 20, 50 qəpik
Mala jedinica:1/100 qəpikNovčanice:1, 5, 10, 20, 50, 100 manat

Pojedini hoteli i prodajna mesta prihvataju platne kartice, ali je u praksi zastupljenije plaćanje gotovim novcem.

BEZBEDNOST

Bezbednosna situacija u Republici Azerbejdzan je stabilna. Ne preporučuje se poseta teritoriji Nagorno Karabaha i okolnim okruzima, koji su u sastavu, ali van kontrole Republike Azerbejdzan. Posete navedenim teritorijama, po bilo kom  osnovu, bez izričite saglasnosti azerbejdzanskih vlasti, predstavljaju kršenje zakona Republike Azerbejdzan i biće sankcionisane zabranom ulaska u Republiku Azerbejdzan i suočavanjem sa odgovarajućim pravnim procedurama.
Usled čestog kršenja primirja na liniji kontakta na Nagorno Karabahu, prisutan je bezbednosni rizik na toj teritoriji.

Indexopšta ocena
Stopa kriminala: 28.98
Stopa bezbednosti: 71.02BEZBEDNOST

Izvor: Numbeo

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Republika Azerbejdzan ima stabilnu zdravstvenu situaciju. Nisu vam potrebne posebne predostrožnosti i vakcinacije, ali dobro je imati malu priručnu apoteku, za uobičajene potrebe. Preporučljivo je piti isključivo flaširanu vodu.

Savetujemo da na putovanju posedujete putno zdravstveno osiguranje.

TRANSPORT

Postoje četiri aerodroma u Republici Azerbejdzan: međunarodni aerodrom „Hejdar Alijev“ – Baku, aerodrom Gandza, aerodrom Nahčivan i aerodrom Gabala. Aerodrom „Hejdar Alijev“ je najprometniji aerodrom, dok su ostali aerodromi manji i sa Bakuom i Moskvom povezani sa nekoliko linija.

Sa međunarodnog aerodroma „Hejdar Alijev“ postoje direktne veze do: Aktaua, Ankare, Ašhabada, Beča, Budimpešte, Dubaija, Istanbula, Kabula, Kijeva, Londona, Milana, Minska, Moskve, Pariza, Rige, Sankt Peterburga, Sočija, Taškenta, Tbilisija, Tel Aviva, Teherana, Urumčija, Ufame i Frankfurta. Najveći broj direktnih letova je za Istanbul.

Zbog zatvorene granice sa Jermenijom, nije moguć saobraćaj na kopnenim graničnim prelazima u tom delu.

Putevi su u lošem stanju,ali na prilazima velikim gradovima postoje bolje saobraćajnice sa 3 i 4 trake.

Gradski prevoz

U Bakuu se mogu koristiti metro, autobus i taksi. Cene prevoza u javnom saobraćaju nisu visoke, karta za minibus ili bus je, u proseku, oko 0,5 manata po osobi, a za metro svega 0,15 manata. Taksi je prilično skup i cene je jedino moguće spustiti napornim cenkanjem ili tako što ćete iskoristiti umeće pregovaranja nekog azerbejdžanskog prijatelja. U proseku, taksi košta oko 4-10 manata, ali u samom centru grada. Možete kontaktirati Royal Taxi, (012) 418-2049, (051) 880-2009. Za one koji žele da iznajme auto, postoji nekoliko valjanih agencija kao što su Europcar Azerbaijan ili Orient Express Rent a Car.

HRANA I PIĆE

Azerbejdžanska kuhinja nalik je ostalim kavkaskim, ali sa jakim elementima orijentalnih boja, mirisa i ukusa. Azerbejdžanci obično kažu: “Nama je kuhinja dobra jer naše žene uživaju da kuvaju, a naši muškarci sa uživanjem jedu.” Oni su muslimani pa izbegavaju svinjetinu, a upotrebljavaju govedinu, piletinu, jagnjetinu, ribu i morske plodove. Ono po čemu su specifični su odlične salate, jer kombinuju razno povrće (paradajz, krastavac, karfiol, šargarepu, krompir, pasulj, boraniju, crni i beli luk, kupus, masline, patlidžan, pečurke). Koriste puno začina, poput lovora, koreandera, peršuna, celera, bosiljka i majčine dušice. Svakako najpopularniji začin je i ovde šafran, koji daje neverovatan šmek hrani. Popularna je dovga – hladna supa od kiselog mleka. Pored toga, postoje razne vrste kebaba koje ne treba propustiti, poput Lyula kababa, koji se sastoji od pečenog (bez plamena) začinjenog mlevenog ovčijeg mesa koje se potom služi u specijalnom hlebu, sa lukom i zeljem. Zanimljiva je i dolma, kao tradicionalno jelo Azerbejdžana, a podrazumeva mlevenu jagnjetinu, mešanu sa mentom, cimetom, kupusom i listovima vinove loze.

Slatkiši

Što se tiče slatkiša, uglavnom su to kolači sa kandiranim voćem ili orasima, bademima i lešnicima. Nije loše probati shaker churek, najsličniji našim dezertima. Prepuruke su: restoran evropske i azerbejdžanske kuhinje Respublika Luks, Khagani ulica 24 u Bakuu; Mugam Club, Rzayeva ulica 9A. Cene su do 15 manata.

KLIMA

Na teritoriji zemlje nisu jedinstveni klimatski uslovi. Od postojećih 11 klimatskih zona, Republika Azerbejdzan ima 9. Klima varira od kontinentalne,suve i vlažne (na krajnjem jugu) do suptropske na jugoistoku zemlje.

Baku ima suptropsku klimu koja podrazumeva suva i topla leta i hladne i povremeno vlažne zime. Prosečna temperatura u letnjim mesecima je oko 26°C, ali usled vetra koji stalno duva, vreme je izuzetno prijatno. Zimi temperatura iznosi oko 4,3°C. Snežne oluje su vrlo retke. Baku je najbolje posetiti u periodu od aprila do juna kada klima dozvoljava pravo uživanje, mada je preporučljiv i oktobar, zbog blage jeseni. Za sve one koji nalaze radost u pešačenju i trekingu, najbolje vreme je jul, kada je na planinskim obroncima oko grada vetrovito, a predveče često i hladnjikavo.

OSTALO

Smeštaj u hotelima je dobar, a postoji preko 340 hotela u Bakuui oko 16 hotela u ostalim većim gradovima.

Zabrane

Iako je Azerbejdžan muslimanska šiitska država, ne postoje verski propisi koji zabranjuju ili nalažu određeno ponašanje u javnosti. Naizgled, reč je o liberalnom društvu, ali postoje tradicionalno utkane vrednosti koje koriguju društveno ponašanje. Na primer, u Bakuu niko ne zabranjuje mladim zaljubljenim parovima da se drže za ruke na ulici, ali se to po konzervativnim merilima smatra nemoralnim. Isto tako, smatra se da fine devojke ne treba same da šetaju gradom, tako da je većina njih u pratnji svojih roditelja, kako ne bi ukaljale svoj ugled i smanjile šanse za udaju. Što se tiče upotrebe cigareta, nije zabranjeno, osim na mestima na kojima nikad nije ni bilo dozvoljeno (poput škola, univerziteta, bolnica, javnih ustanova). Carinski propisi su standardni.

Radno vreme

Obzirom na to da je Azerbejdžan sekularna država, radni dani, i uopšte radno vreme su nalik zapadnjačkom modelu. Azerbejdžanci ne prate muslimanski kalendar, tako da je i kod njih nedelja ne radni dan, iako se podrazumeva da veliki bazari i pijace rade i tada. Državne institucije obično rade od 09.00 do 17.00h, dok restorani, klubovi i prodavnice rade do kasno uveče. U Bakuu je čak u 22.00h neverovatna gužva, čini se da sve radi i da grad živi 24 časa. Obilazak muzeja, galerija i mesta od istorijskog značaja najbolje je ostaviti za neke prepodnevne sate radnih dana.

Категорије: države evrope