Azerbejdžan

Azerbejdžan je najveća država u regionu južnog Kavkaza. Nalazi se na kontaktu između jugozapadne Azije i istočne Evrope te se kao takva smatra Evroazijskom zemljom. Graniči se sa Rusijom na severu, Gruzijom na severozapadu, Jermenijom na zapadu i Iranom na jugu. Na istoku Azerbejdžan izlazi na obale Kaspijskog jezera. Azerbejdžanu pripada i eksklava Nahičevan koja se graniči sa Jermenijom na severu i istoku, na jugu i zapadu sa Iranom, dok je na severozapadu kratka granica sa Turskom.

Demokratska Republika Azerbejdžan koja je osnovana 1918. godine, a već 1920. inkorporirana u sastav SSSR-a, je bila prva demokratska i sekularna republika u islamskom svetu. Nakon 71 godine bitisanja u okvirima SSSR, Azerbejdžan je 1991. obnovio svoju samostalnost. Ubrzo nakon sticanja nezavisnosti, u azerskoj pokrajini Nagorno-Karabah koja je naseljena pretežno Jermenima je došlo do rata koji je završen defakto nezavisnošću Nagorno-Karabaha. Situacija u tom delu zemlje je i dalje u fazi zamrznutog konflikta.

Emblem of Azerbaijan Glavni grad: Baku Vremenska zona: AZT (UTC+04)
Populacija: 9,823,667 Strana saobraćaja:  Desna
Površina: 86,600 km2 Pozivni kod: +994
Zvanični jezik: Azerbejdžanski ISO 3166 code AZ
Internet oznaka: .az
NOVAC
Valuta: Manat Inflacija: 12,40%
Kod: AZN Kovanice: 1, 3, 5, 10, 20, 50 qəpik
Mala jedinica: 1/100 qəpik Novčanice: 1, 5, 10, 20, 50, 100 manat

Pojedini hoteli i prodajna mesta prihvataju platne kartice, ali je u praksi zastupljenije plaćanje gotovim novcem.

BEZBEDNOST

Bezbednosna situacija u Republici Azerbejdzan je stabilna. Ne preporučuje se poseta teritoriji Nagorno Karabaha i okolnim okruzima, koji su u sastavu, ali van kontrole Republike Azerbejdzan. Posete navedenim teritorijama, po bilo kom  osnovu, bez izričite saglasnosti azerbejdzanskih vlasti, predstavljaju kršenje zakona Republike Azerbejdzan i biće sankcionisane zabranom ulaska u Republiku Azerbejdzan i suočavanjem sa odgovarajućim pravnim procedurama.
Usled čestog kršenja primirja na liniji kontakta na Nagorno Karabahu, prisutan je bezbednosni rizik na toj teritoriji.

Index ocena
Stepen kriminala: 28.98 nizak
Stepen bezbednosti: 71.02 visok

Izvor: Numbeo

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Republika Azerbejdzan ima stabilnu zdravstvenu situaciju. Ne postoji potreba za  primanjem vakcina pre ulaska u zemlju.

TRANSPORT

Postoje četiri aerodroma u Republici Azerbejdzan: međunarodni aerodrom „Hejdar Alijev“ – Baku, aerodrom Gandza, aerodrom Nahčivan i aerodrom Gabala. Aerodrom „Hejdar Alijev“ je najprometniji aerodrom, dok su ostali aerodromi manji i sa Bakuom i Moskvom povezani sa nekoliko linija.

Sa međunarodnog aerodroma „Hejdar Alijev“ postoje direktne veze do: Aktaua, Ankare, Ašhabada, Beča, Budimpešte, Dubaija, Istanbula, Kabula, Kijeva, Londona, Milana, Minska, Moskve, Pariza, Rige, Sankt Peterburga, Sočija, Taškenta, Tbilisija, Tel Aviva, Teherana, Urumčija, Ufame i Frankfurta. Najveći broj direktnih letova je za Istanbul.

Zbog zatvorene granice sa Jermenijom, nije moguć saobraćaj na kopnenim graničnim prelazima u tom delu.

Putevi su u lošem stanju,ali na prilazima velikim gradovima postoje bolje saobraćajnice sa 3 i 4 trake.

OSTALO

Smeštaj u hotelima je dobar, a postoji preko 340 hotela u Bakuui oko 16 hotela u ostalim većim gradovima.

Na teritoriji zemlje nisu jedinstveni klimatski uslovi. Od postojećih 11 klimatskih zona, Republika Azerbejdzan ima 9. Klima varira od kontinentalne,suve i vlažne (na krajnjem jugu) do suptropske na jugoistoku zemlje.

Категорије: države evrope