Aviokompanije

Aviokompanije su nekada mahom bile nacionalne i predstavljale su svoju zemlju. Pored njih bilo je i malobrojnih čarter aviokompanija. Danas je situacija znatno drugačija. Aviokompanija ima više, ima ih čak i mnogo. Nacionalne su retkost a i pristup tržištu je potpuno drugačiji. Sve se promenilo. Sada postoje klasične staromodne i glomazne aviokompanije koje pokušavaju da se prilagode promenjenom tržištu i da opstanu i postoje mlade, jednostavne i maksimalno pojeftinjene aviokompanije koje se razvijaju neverovatnim brzinama. Da bi preživele ove prve se udružuju u alijanse i pokušavaju što više da racionalizuju svoje poslovanje. Danas postoje različiti koncepti razvoja i paketi usluga koje kompanije nude putnicima. Svaka od njih ima svog putnika.

Idete na put sa aviokompanijom o kojoj ne znate ništa. Ne želite da provedete sate na internetu u pretraživanju sajtova da bi ste došli do željenih informacija. Želite informacije na jednom mestu, da znate šta da očekujete na putovanju.   Zbog toga smo za vas prikupili informacije koje bi vam mogle biti od koristi. Ovde možete pogledati informacije o aviokompanijama. Sa pravim informacijama krenite na put.


LOW COST

Low-cost avio kompanije su kako i samo ime kaže, aviokompanije koje posluju po modelu niskih troškova. Maksimalnim spuštanjem troškova ove kompanije imaju mogućnost da putnicima ponude veoma niske cene avio prevoza. Jeftina cena prevoza podrazumeva žrtvovanje svakog luksuza, osim bezbednosti.

Opširnije o LOW COST aviokompanijama

Low-cost avio kompanije

Koncept je do danas doživeo brojne promene. Vremenom je počeo da preuzima pojedine poslovne modele od tradicionalnih avioprevoznika ali pažljivo čuvajući niske troškove poslovanja. Dok su sa druge strane tradicionalni avioprevoznici počeli da preuzimaju pojedine niskotarifne metode čime su smanjivali svoje troškove.

Zbog tih promena stvorena je nekakava mešavina lowcost i tradicionalnih aviokompanija bez jasne podele. Pojavile su se i nove aviokompanije koje se u startu teško mogu svrstati u jednu ili u drugu kategoriju. One se nazivaju hibridnim kompanijama, pošto primenjuju ponešto od oba poslovna modela.

Karakteristike low-cost prevoznika

Mnogo je stvari koje razdvajaju loukost od klasičnih aviokompanija ali najvažnija obeležja po kojima se mogu prepoznati su ova:

 • Koriste samo jedan tip letelice kako bi smanjili troškove održavanja aviona
 • Lete do manjih / sporednih aerodroma koji predstavljaju znatno jeftiniju alternativu glavnim aerodromima
 • Imaju minimalnu administraciju
 • Prodaju karte isključivo putem interneta ili call centra.
 • Nemaju kancelarije širom sveta, niti koriste usluge agencija.
 • Menadžment je sveden na minimum
 • Jednoobrazna putnička kabina bez više različitih klasa – nemaju biznis klasu.
 • Usluga obuhvata samo prevoz bez drugih pratećih usluga
 • Sve dodatne usluge – prtljag, hrana i piće, izbor sedišta – posebno se naplaćuju.
 • Veliki dnevni nalet aviona (minimalna zadržavanja na aerodromima)
 • Ne prodaju putovanja sa konekcijom, time smanjuju troškove rerutiranja putnika i plaćanja penala.

Ovi prevoznici imaju više naziva. Na engleskom jeziku su poznati kao: low-cost carriers, lowcosters, no-frill airlines, LCC, low budget carriers…

Hrana i pića u ponudi low-cost prevoznika

U avionima niskotarifnih avio-kompanija u toku leta možete kupiti piće ili hranu koja se plaća na licu mesta u kešu ili platnim karticama. Cene su skoro indetične kod svih ovih kompanija, otprilike izgledaju ovako (primer Wizz air):

U toku leta vam se pored pića i hrane nude i razni drugi proizvodi u okviru „Boutique“ (parfemi, kozmetika, satovi, nakit, igračke….) po cenama kao u free shop-u.

Svi niskotarifni avio-prevoznici nude vam dopuske usluge u vidu prioritetnog ukrcavanja (PriorityBoarding), mogućnost promene datuma I vremena polaska (Flex), transfer od/do aerodorma (Airport transfer), itd….. I sve to po određenoj ceni koju možete uzeti uz vašu rezervaciju, preko interneta.

Poverenje u low-cost prevoznike

Kod jednog broja putnika vlada nepoverenje, koje je podsticano od strane nacionalni avio-komapnija kako su low-cost avio-kompanije nepouzdane, što apsolutno nema nikakvog osnova. Low-cost avio-prevoznici ne mogu sebi dozvoliti  zvanje „nepouzdane“ kompanije, to bi ih uništilo, upravo oni svoje poslovanje grade na maksimalnom poštovanju reda letenja. Svakako da se može desiti odlaganje nekog leta, ali to je onda pojedinačan slučaj a ne praksa, što se isto dešava i kod nacionalni avio- prevoznika usled nepredviđenih okolnosti.  

LOW COST

WOW air
Eurowings
French Bee airlines
Joon airline
SCOOT airlines
LEVEL airlines
NIKI
VOLOTEA
Transavia Airlines
Ryanair
Pegasus Airlines
flydubai
JetBlue airways
Spirit airlines
EasyJet
Vueling airlines
Norwegian Air Shuttle
Wizz airNapomena: putovanjeonline.com nije turistička agencija, ne prodaje aranžmane i druge usluge, već vam pomaže informacijama, savetima i predlozima, da sami organizujte svoje  putovanje.  Putovanjeonline.com je obezbedio konekcije na svetski  poznate  pretraživače – sajtove, preko kojih  možete  obaviti  rezervacije avio karata, hotelskog smeštaja, aerodromskog transfera, iznajmiti automobil itd.  Putovanjeonline.com  ne može da utiče  na rad  pretraživača, te ne može biti odgovoran za njihov rad. Za tačnost podataka i odgovornost za izvršenu rezervaciju na pretraživačima, odgovorni su potpuno pretraživači, koji tu uslugu obezbeđuju.

WOW air
Eurowings
French Bee airlines
Joon airline
SCOOT airlines
LEVEL airlines
NIKI
VOLOTEA
Transavia Airlines
Ryanair
Pegasus Airlines
flydubai
JetBlue airways
Spirit airlines
EasyJet
Vueling airlines
Norwegian Air Shuttle
Wizz air

FLAG CARRIERS

Nacionalne aviokompanije na neki način predstavljaju zemlju iz koje dolaze te zbog toga imaju status nacionalnih. Ovakvo shvatanje aviokompanija danas više nema toliko smisla kao nekada kada je aviokompanija bilo manje i kada su one bili predstavnici jedne države i nosioci nacionalne zastave (flag carriers, engleski izraz za nacionalne aviokompanije).

Opširnije o nacionalnim aviokompanijama

Nacionalne avio kompanije

Nacionalni status danas imaju aviokompanije sa najdužom tradicijom, sa imenom države u svom nazivu ili sa većinskim državnim kapitalom, što je i najčešći slučaj. Nacionalne aviokompanije kao i sve ostale posluju na tržišnim principima ali za razliku od drugih imaju veću zaštitu i podršku države. Finansijska potpora ovim aviokompanijama je zabranjena u EU zbog zaštite konkurencije.

Nacionalni avio prevoznici često formiraju mrežu linija ne samo na osnovu profita već i u skladu sa pojedinim nacionalnim interesima. One prema državi imaju i obavezu u slučaju vanrednih situacija ili služe za organizovanje sporadičnog čarter prevoza od državnog značaja.

Da li sve države imaju nacionalnu avio kompaniju ?

Mnoge države nemaju svoju nacionalnu aviokompaniju ili ih imaju više. Sjedinjene Američke Države imaju nekoliko velikih aviokompanija koje bi se mogle smatrati nacionalnima. American (nekada American Airlines) i Delta Air Lines su najbliži definiciji nacionalnih kompanija. Sa njima rame uz rame je i United. Slično je i u mnogo manjoj državi na Bliskom istoku. Ujedinjeni Arapski Emirati nemaju jednu nacionalnu aviokompaniju već imaju nekoliko – svaki emirat ima svoju. Tako je Emirates, nacionalna aviokompanija emirata Dubai. Etihad je nacionalna aviokompanija emirata Abu Dabi. Air Arabia je iako lowcost, nezvanično i nacionalna aviokompanija emirata Šardže.

Obrnuti slučaj je u skandinavskim zemljama gde je formirana jedna zajednička nadnacionalna aviokompanija – SAS Scandinavian. Ona ima funkciju nacionalne aviokompanije Norveške, Danske i Švedske.

Kina ima takođe specifičnu situaciju s obzirom da je dosta velika zemlja i da teritorijalno nije celovita. Tako pored kontinentalne Kine gde je Air China nacionalni avioprevoznik imamo i Hong Kong kao zasebnu teritoriju gde je Cathay Pacific nacionalni prevoznik ili Kineski Tajpej (Tajvan) gde je nacionalni aviprevoznik China Airlines.

Mnogo je primera u kojima su države ostale bez svojih nacionalnih avioprevoznika. Najupečatljiviji primer je iz našeg najbližeg okruženja. Bugarska je u procesu privatizacije ostala bez svog nacionalnog prevoznika – BALKAN, koji je bio poznat širom sveta. Dosta dugo ova država nije imala svoju aviokompaniju, a od 2002. Bugarska ima novog nacionalnog avioprevoznika – Bulgaria Air.

U Grčkoj je nacionalna aviokompanija doživljavala brojne transformacije. Prva i najveća bila je Olympic Airlines. Nakon što je bankrotirala, Vlada Grčke je formirala Olympic Airways. Kada se ponovila ista sudbina osnovan je Olympic Air, ali je sada ova kompanija nakon privatizacije izgubila sve atribute nacionalne. Ona je sada u privatnom vlasništvu i osim imena nema nikakvih dodirnih tačaka sa starom i širom sveta poznatom grčkom aviokompanijom, a od 2014. godine je u sastavu veće grčke (privatne) aviokompaije Aegean Airlines, koja se sada zajedno sa Olympic Airom, kao svojim brendom, smatra grčkim nacionalnim avioprevoznikom.

Zbog svega toga možemo reći da danas naziv nacionalna aviokompanija je relativan, te da se ne može primeniti striktno.
FLAG CARRIERS
LOT Polish Airlines
KLM Royal Dutch Airlines
American Airlines
TAP Portugal
Virgin Atlantic
Singapore Airlines
Emirates
Delta Airlines
Czech airlines
British Airways
Air France
Turkish airlines
TAROM
Swiss
Montenegro airlines
Croatia airlines
Austrian airlines
Etihad airways
Alitalia
Adria airways
Air Berlin
S7 Airlines
Aeroflot
Atlasglobal
United Airlines
Lufthansa
Aegean airlines
Qatar airways
Air Serbia


Napomena: putovanjeonline.com nije turistička agencija, ne prodaje aranžmane i druge usluge, već vam pomaže informacijama, savetima i predlozima, da sami organizujte svoje  putovanje.  Putovanjeonline.com je obezbedio konekcije na svetski  poznate  pretraživače – sajtove, preko kojih  možete  obaviti  rezervacije avio karata, hotelskog smeštaja, aerodromskog transfera, iznajmiti automobil itd.  Putovanjeonline.com  ne može da utiče  na rad  pretraživača, te ne može biti odgovoran za njihov rad. Za tačnost podataka i odgovornost za izvršenu rezervaciju na pretraživačima, odgovorni su potpuno pretraživači, koji tu uslugu obezbeđuju.

LOT Polish Airlines
KLM Royal Dutch Airlines
American Airlines
TAP Portugal
Virgin Atlantic
Singapore Airlines
Emirates
Delta Airlines
Czech airlines
British Airways
Air France
Turkish airlines
TAROM
Swiss
Montenegro airlines
Croatia airlines
Austrian airlines
Etihad airways
Alitalia
Adria airways
Air Berlin
S7 Airlines
Aeroflot
Atlasglobal
United Airlines
Lufthansa
Aegean airlines
Qatar airways
Air Serbia

CHARTER

Čarter aviokompanije su klasične aviokompanije koje su opredeljene za obavljanje čarter avioprevoza.  Čarter prevoznici svoje letove obavljaju ad hoc, odnosno po potrebi nekog turoperatora ili određene veće grupe putnika (na primer nekog sportskog tima).

Opširnije o CHARTER aviokompanijama

Čarter avio kompanije

Čarter aviokompanije su klasične aviokompanije koje su opredeljene za obavljanje čarter avioprevoza. To je njihova jedina razlika u odnosu na druge. Dok kod redovnih i nacionalnih prevoznika postoje redovne linije sa unapred definisanim datumima i vremenima leta, kod čarter prevoznika se letovi obavljaju ad hoc. Odnosno letovi se obavljaju po potrebi nekog turoperatora ili određene veće grupe putnika (na primer nekog sportskog tima). Čarter kompanije svoje karte ne prodaju kroz standardne rezervacione sisteme već isključivo kroz prodajnu mrežu turističkih agencija i turoperatora ili organizatora putovanja.

Aviokarte u čarteru

Aviokarte za čarter letove obično budu jeftinije od karata na redovnim linijama iz razloga što čarter kompanije imaju zagarantovanu popunjenost putničke kabine koja utiče na niže cene. Ovakve karte se dobijaju prilikom uplate turističkog aranžmana koji sadrži i avio prevoz do izabrane destinacije ali često postoji i mogućnost da se putnik odluči samo za avio prevoz i u tom slučaju od organizatora leta može nabaviti povratne avio karte po posebno dogovorenoj tarifi. Ovakve karte se obično prodaju u poslednjem trenutku pred let ukoliko na letu ostane nekoliko slobodnih mesta.

Veliki svetski turoperatori imaju posebne sporazume sa čarter prevoznicima ili su čak i sami osnivači aviokompanije. Te avio kompanije se koriste isključivo za prevoz svojih putnika. Ovakve aviokompanije su veoma česte u zapadnoj Evropi. Postoje i brojne čarter aviokompanije koje obavljaju , uslovno rečeno, redovni čarter saobraćaj. To su posebne “letnje” ili “zimske” linije koje se sezonski određuju u zavisnosti od ugovora sa turoperatorima i od potražnje putnika. Ovakvi čarter prevoznici mogu prodavati karte na slobodnom tržištu, uobičajeno je preko sopstvenog internet sajta a retko i kroz globalne rezervacione sisteme.

Usluge tokom leta

Usluga tokom čarter leta zavisi od kompanije ali je to najčešće standardna usluga ekonomske klase. Ova klasa je kod čarter prevoznika poznata još i kao “tourist class” odnosno turistička klasa. Čarter kompanije ne razlikuju više putnih klasa. Putnička kabina je jedinstvena. Avioni retko poseduju sistem za zabavu tokom leta.

CHARTER
Thomas Cook Airlines
Aviolet


Napomena: putovanjeonline.com nije turistička agencija, ne prodaje aranžmane i druge usluge, već vam pomaže informacijama, savetima i predlozima, da sami organizujte svoje  putovanje.  Putovanjeonline.com je obezbedio konekcije na svetski  poznate  pretraživače – sajtove, preko kojih  možete  obaviti  rezervacije avio karata, hotelskog smeštaja, aerodromskog transfera, iznajmiti automobil itd.  Putovanjeonline.com  ne može da utiče  na rad  pretraživača, te ne može biti odgovoran za njihov rad. Za tačnost podataka i odgovornost za izvršenu rezervaciju na pretraživačima, odgovorni su potpuno pretraživači, koji tu uslugu obezbeđuju.

Thomas Cook Airlines
Aviolet


Napomena: putovanjeonline.com nije turistička agencija, ne prodaje aranžmane i druge usluge, već vam pomaže informacijama, savetima i predlozima, da sami organizujte svoje  putovanje.  Putovanjeonline.com je obezbedio konekcije na svetski  poznate  pretraživače – sajtove, preko kojih  možete  obaviti  rezervacije avio karata, hotelskog smeštaja, aerodromskog transfera, iznajmiti automobil itd.  Putovanjeonline.com  ne može da utiče  na rad  pretraživača, te ne može biti odgovoran za njihov rad. Za tačnost podataka i odgovornost za izvršenu rezervaciju na pretraživačima, odgovorni su potpuno pretraživači, koji tu uslugu obezbeđuju.