Austrija

Austrija je zemlja zatvorena u centralnoj Evropi koja se sastoji od devet saveznih država (Bundeslander), od kojih je jedna Beč, glavni grad Austrije i njen najveći grad. Austrija zauzima površinu od 83.879 km2 (32.386 kvadratnih milja) i ima skoro 9 miliona stanovnika. Graniči sa Nemačkom i Češkom na severu, Slovačkom i Mađarskom na istoku, Slovenijom i Italijom na jugu, te Švajcarskom i Lihtenštajnom na zapadu. Iako je nemački jezik službeni jezik, mnogi Austrijanci neformalno komuniciraju na različitim bavarskim dijalektima.

Austrija se u početku pojavila kao margraviat oko 976. godine i razvila se u vojvodstvo i nadvojvodstvo. U 16. veku, Austrija je počela da služi kao srce Habsburške monarhije. Kao nadbiskupija, bila je glavni sastavni deo i administrativni centar Svetog rimskog carstva.

Coat of arms of Austria Glavni grad: Beč Vremenska zona: CET (UTC+01)
Populacija: 8,794,267 Strana saobraćaja:  Desna
Površina: 83,879 km2 Pozivni kod: +43
Zvanični jezik: Nemački ISO 3166 code AT
EU Internet oznaka: .at
NOVAC
Valuta: Evro Inflacija:
Kod: EUR Kovanice: 1c, 2c, 5c, 10c, 20c, 50c, €1, €2
Mala jedinica: 1/100 cent Novčanice: €5, €10, €20, €50, €100, €200, €500

U Austriji je moguće korišćenje platnih kartica na bankomatima austrijskih banaka, kao i plaćanje putem platnih kartica u većim hotelima i radnjama. Moguće je i korišćenje tzv. euro-čekova, do maksimalnog iznosa od 200 -evra.
Cena prevoza u vozilima gradskog saobraćajnog preduzeća iznosi 2 evra, ali je moguće kupiti i karte za više vožnji, kartu za 24 časa, kartu za nedelju dana, mesečnu pa i godišnju kartu, koje važe za sve vrste gradskog prevoza.
Ishrana u boljim restoranima iznosi oko 20 do 30 evra, mada se u jeftinijim restoranima može dobiti obrok i za 10,- evra. Cena prenoćišta za jednokrevetnu sobu iznosi u pansionima od 50 evra pa na više, dok se cene u hotelima nešto skuplje. Pregled kod lekara iznosi oko 100 evra.

BEZBEDNOST

Austrija predstavlja jednu od najbezbednijih zemalja u Evropi. Već nekoliko godina unazad opšta stopa kriminala je u opadanju. Poslednjih nekoliko godina došlo je do izvesnog porasta imovinskih delikata, naročito provalnih krađa i drugih krivičnih dela.
Rizici od elementarnih nepogoda su manje izraženi. Ovde se kao elementarne nepogode povremeno javljaju poplave od nabujalog Dunava.
Broj policije glasi 133 ili 059133.

Index
Stepen kriminala: 20.88
Stepen bezbednosti: 79.12

Izvor: Numbeo

ZDRAVSTVENA SITUACIJA
Preporuka je da obezbedite putno zdravstveno osiguranje.

Austrija raspolaže sa odličnom mrežom zdravstvenih ustanova, koje obezbeđuju dobru zdravstvenu zaštitu. U slučaju potrebe, obratiti se najbližoj opštoj bolnici. Za putnike koji putuju u Austriju, posebno kamperima i putnicima koji preduzimaju veće ture pešačenja u prirodi, preporučuje se vakcinisanje protiv krpelja (FSME). Deci se preporučuje da budu vakcinisani shodno kalendaru vakcinacija, dok se odraslima preporučuje da se na vreme revakcinišu protiv tetanusa, difterije i dečije paralize.

TRANSPORT

Kao značajna turistička destinacija Austrija raspolaže sa 6 međunarodnih aerodroma (Beč, Salcburg, Klagenfurt, Linc, Gracu i Insbruk), kao i sa veoma dobrom železničkom mrežom, koja je gušća u istočnom, manje brdovitom delu Austrije.
Cela teritorija Austrije povezana je sa više autoputeva ili tzv. brzih saobraćajnica (autoputevi bez treće zaustavne trake) koji omogućavaju brzo i sigurno putovanje.
Za vreme zimskog perioda (od 01.11. do 15.04. naredne godine) obavezna je upotreba zimskih guma na svim točkovima, dok je u nekim planinskim regijama Austrije potrebno posedovati i drugu zimsku opremu, (lance i dr.). Za upravljanje motornim vozilom neophodna je vozačka i saobraćajna dozvola.

Vozačka dozvola

Tokom privremenog boravka državljana Srbije u Austriji, priznaje se vozačka dozvola R. Srbije na novom obrascu, u periodu od 6 meseci. Državljani R. Srbije koji imaju regulisan boravak u R. Austriji, mogu da izvrše zamenu srpske vozačke dozvole za vozačku dozvolu R. Austrije, za sve kategorije upravljanja vozilom, bez obaveze polaganja vozačkog ispita. Detaljnije informacije se mogu naći na sajtu Pokrajinske policijske službe u Beču (LPD) Putarina na auto-putevima se plaća, a vinjeta može da se kupi na benzinskim pumpama na ulasku u Austriju ili na ulazu u Mađarsku iz pravca Srbije.

O prekršajima pri vožnji

Za vožnju bez vinjete plaća se kazna u iznosu od 120 evra na licu mesta.
Najvažniji saobraćajni prekršaji i sankcije predstavljaju: vožnja u alkoholisanom stanju – preko 0,5 promila (u zavisnosti od prekoračenja granice kazne od 300 do 5.900 evra i oduzimanje vozačke dozvole), a vozači autobusa ne smeju imati alkohola u krvi; kazna za prekoračenje brzine u naseljenim mestima je od 60 do 200 EUR; kazna za prekoračenje brzine na autoputu je od 45 do 90 evra; nepoštovanje crvenog svetla na semaforu – 70 evra; nevezivanje sigurnosnog pojasa – 35, evra; korišćenje mobilnog telefona u vožnji bez upotrebe posebnog uređaja – 50 evra itd.
Potrebno je proveriti tehničku ispravnost motornih vozila, posebno teretnih pre poslaska na put. Kazne su velike, a postoji i mogućnost isključenja iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti vozila.

O službenicima javne bezbednosti

Službenici javne bezbednosti ili nadzora puteva poseduju ovlašćenja kojima određene saobraćajne prekršaje mogu da kazne i naplate kaznu neposredno po zaustavljanju automobila. Tom prilikom, plaćanje uplatnicom nije moguće. To važi za sve vozače, bez obzira da li imaju prebivalište u R. Austriji ili ne. Prilikom zaustavljanja vozila kontrolišu se vozačka i saobraćajna dozvola. Uobičajeno je da službenik ova dokumenta vrati odmah vozaču. Vozačka dozvola se može oduzeti ako je vozač pod dejstvom alkohola ili opijata, ili vozač nije u mogućnosti da upravlja vozilom zbog telesnog ili duševnog stanja. Višestruko uzastopno korišćenje dugih svetala, a da to nije potrebno iz razloga bezbednosti u saobraćaju, predstavlja prekršaj, za koji je propisana kazna u iznosu od 30 evra.

OSTALO

U Austriji ne postoje neki posebni lokalni običaji u pogledu ponašanja i oblačenja. U svim većim gradovima postoji poseban Biro sa turističkim informacijama. Nacionalna turistička organizacija Austrija (Österreich Werbung) sa sedištem u Beču, Margaretenstr. 1, 1050 Wien ima sledeći broj telefona: +43 1 588 66 0.
Brojevi telefona naših DKP kojima se putnici mogu obratiti za pomoć glase: +43 1 544 75 85 (Konzularno odeljenje Ambasade RS u Beču, +43 662 84 52 54 (Generalni konzulat R. Srbije u Salcburgu), + 43 316 24 77 66 (Počasni konzulat u Štajerskoj).Važni telefoni:
Pomoć na putu auto-moto društva: OeAMTC 120 i ARBOe 123
Policija: 133
Hitna pomoć: 144
Vatrogasci 122

Категорије: države evrope