Austrian airlines

Објави putovanjeonline

KRATKO PREDSTAVLJANJE
IATACallsign
OSAUSTRIAN
Osnovanspetembar 1957
Počela sa radom1957
ČvorištaBeč, Grac, Insburg, Salzburg
Frequent-flyer programMiles&More
SavezStar Alliance
Matična kompanija  Lufthansa Group
Flota veličina86
Destinacije130
Slogan kompanijethe charming way to fly
ŠtabBeč, Austrija
Websiteaustrian.com

Austrian Airlines  je najveća austrijska aviokompanija koja ima status nacionalnog prevoznika. Nastala je 1957. godine ostvarivši prvi let izmeđuz Beča i Londona. Austrian, kako se skraćeno naziva, je u septembru 2009. godine postao deo Lufthansa Grupe u kome su još i Swiss, Lufthansa i Brussels Airlines, a njegove akcije su povučene sa bečke berze. Kompanija je punopravni član Star Alliance. Njen glavni aerodrom je u Beču, gde je glavno čvorište.

Decenijama su korišćene nekoliko specijalnih boja. Od pridruživanja Star Alliance-u, nekoliko aviona je letelo sa oznakama Star Alliance-a. Za Mozartovu godinu 2006. godine, Airbus A320 je ukrašen u dizajnu Mocarta, a Airbus A340-300 je obložen slikom Bečkog filharmonijskog orkestra. Boing 737-600 je dobio glacier izgled za reklamu u Tirolu. Tri dizajna su postavljena na avionima kako bi obeležili Euro 2008. Airbus A320 je dobio retro livere kako bi obilježio 50. godišnjicu kompanije. Austrijska slogan je „šarmantan način letenja“.

FLOTACODESHARESFrequent FlyerPRTLJAGKETERINGUSLUGEDESTINACIJE

Kompanija raspolaže flotom od 84 aviona od koji:

Airbus A319-1007Boeing 777-200ER5
Airbus A320-20023Bombardier Q40018
Airbus A321-1003Embraer 19517
Airbus A321-2003Fokker 1002
Boeing 767-300ER6
Kompanija ima potpisane codeshares ugovore sa kompanijama:

Adria AirwaysAsiana AirlinesEthiopian AirlinesMontenegro Airlines
Air CanadaAtlantis European AirwaysEurowingsScandinavian Airlines
Air ChinaBangkok AirwaysGeorgian AirwaysSwiss International Air Lines
Air FranceBelaviaGermanwingsTAP Air Portugal
Air IndiaBrussels AirlinesIran AirTAROM
Air MaltaCathay PacificLOT Polish AirlinesThai Airways
airBalticCroatia AirlinesLufthansaUkraine International Airlines
All Nippon AirwaysEgyptAirLuxairUnited Airlines

Miles and More je frequent flyer program pokrenut od strane nemačke Lufthanse 1993. godine. Ovo je najveći program ove vrste na svetu koji u svom članstvu ima preko 15 miliona putnika.

Partneri programa

Nagradne milje se zarađuju na letovima partnerskih aviokompanija i korišćenjem usluga ostalih partnerskih kompanija. Takođe se organizuju razne promocije kada se milje dupliraju.

Potpuno integrisani partneri

Korisnici programa su pored Lufthanse i mnoge druge aviokompanije koje nemaju svoj program ili su ga napustile u korist Miles and More u koji su se potpuno integrisale:

 • Lufthansa Regional (Air Dolomiti, Augsburg Airways, Contact Air, Eurowings, Lufthansa CityLine)
 • Lufthansa Italia
 • Lufthansa Private Jet
 • Austrian Airlines Group (Austrian Airlines, Lauda Air, Tyrolean Airways)
 • LOT
 • Adria Airways
 • Swiss
 • Croatia Airlines
 • Luxair
 • Brussels Airlines

Ručni prtljag

Dozvoljeno je unošenje jednog komada ručnog prtljaga maksimalnih dimenzija 55x40x23cm i težine 8 kg za putnike u ekonomskoj klasi. Putnici u biznis klasi mogu poneti dva komada ručnog prtljaga s tim da drugi ne treba da pređe 4 kg.
Napomena: U izuzetnim slučajevima (zbog tipa aviona ili lokalnih zakona) ručni prtljag u biznis klasi može biti ograničen na samo jednu torbu.

Predati prtljag

Na svim letovima dozvoljeno je nošenje jednog komada besplatnog prtljaga težine do 23 kg u ekonomskoj klasi i dva komada prtljaga težine do 32 kg za svaki u biznis klasi. Dodatni kofer se plaća 50 evra.

Jedan paket sportske opreme čija težina ne prelazi 25 kg i dužina 1,4m ili jedan paket golf pribora (do 15 kg) mogu se predati uz dozvoljen besplatan prtljag.

Frequent flyer putnici imaju mogućnost da ponesu 1 ekstra komad prtljaga gratis (+23kg u ekonosmkoj i +32kg u biznis klasi) a članovi Miles and More programa sa HON/Senator ili Star statusom mogu da ponesu ukupno tri komada prtljaga svaki po 23kg u ekonomskoj ili 32kg u biznis klasi).

Dodatne torbe i višak prtljaga

 • Putnik čiji kofer je teži od 23 kg (do maksimalnih 32kg) platiće dodatno 50 evra po pravcu.
 • Putnik čiji kofer je težak do 23 kg ali premašuje maksimalne dimenzije (158 cm u zbiru) platiće dodatno 100 evra po pravcu.
 • Putnik koji ima kofer čije i dimenzije i težina prekoračuju određeni limit platiće dodatno 150 evra.
 • Putnik koji ponese dodatnu torbu koja se nalazi u granicama dozvoljene težine i dimenzija platiće dodatno 75 evra.

Ostale kombinacije prekoračenja pravila za prevoz prtljaga se naplaćuju više. Detaljne tabele sa doplatama za sve kategorije i destinacije možete pronaći na sajtu Austrian Airlines-a.

Sportska oprema

Prevoz manje sportske opreme (težine do 15kg i 1,4 m dužine) je besplatan i neće se računati kao predati komad prtljaga, odnosno na jedan besplatan predat kofer putnik može poptpuno besplatno poneti i jedan paket manje sportske opreme.

Srednju i veliku sportsku opremu možete poneti ali je za nju potrebna prethodna najava. Najbolje je prilikom rezervacije karte poslati upit aviokompaniji (avioagenti će to uraditi umesto vas, samo im na vreme naglasite) kako bi bio obezbeđen potreban prostor.

Prevoz sportske opreme se dodatno plaća od 35 evra pa do 300 evra u zavisnosti od destinacije i veličine opreme.

Prevoz životinja

Životinje se prevoze avionom po standardnim međunarodnim procedurama. One moraju biti u boksovima. Ako su zajedno sa boksom teške 8kg ili manje mogu se prevoziti kao ručni prtljag u putničkoj kabini. Ako su većih dimenzija i težine moraju se prevoziti u prtljažnom delu. Za prevoz životinja se plaća posebna nadoknada koja iznosi od 35 evra do 200 evra u zavisnosti od veličine životinje i boksa kao i od destinacije. Na letovima unutar Evrope životinje u kabini se naplaćuju 70 evra po pravcu a u prtljažniku 100 evra po pravcu.

Psi vodiči za slepe osobe se mogu prevoziti bez boksa u putničkoj kabini i za njih se ne plaća nikakva nadoknada.

Tokom leta putnicima je na raspolaganju posluženje firme DO&CO koja se smatra jednom od najboljih ketering kompanija na svetu. Sa ogromnom tradicijom kvaliteta ova kompanija je veoma prepoznatljiva među putnicima. Njene usluge koriste mnoge velike aviokompanije a među njima je i Austrian.
U ekonomskoj klasi na kraćim linijama putnici dobijaju sendvič i piće dok na dugim letovima dobijaju obrok i piće. U biznis klasi je posluženje bogatije. Biznis klasa na dužim letovima ima svog kuvara koji dorađuje već spremnjenu lukuznu hranu u ketering firmi Do&Co. O vinima odlučuje somelijer koji se takođe nalazi na letu.

Red Cab

Red Cab je specijalni taksi koji prevozi putnike između centra Beča i aerodroma. Taksi je veoma povoljan i rezervacije i plaćanje se mogu vršiti online. Procedura je veoma jednostavna. Putnici na sajtu Red Cab mogu izabrati transfer po želji. Bira se destinacija, tip vozila a unosi se i broj putnika. Na relaciji grad-aerodrom, ili obrnuto, cena se kreće od 29 evra po pravcu. U ovu cenu je uključen prevoz do 3 osobe. Prevoz se obavlja novijim vozilima Mercedes e-klase ili VW Sharan. Za više osoba postoji i luksuzan kombi Mercedes Vito a cena za transfer do 8 osoba je 40 evra. Rezervacija transfera je moguća do 24 časa pred poletanje. Tokom prevoza putnicima su na raspolaganju dnevne novine, Austrian-ov inflight magazine „Skyline“ a dobijaju i flašicu mineralne vode.

Red Lane

Red line (crvena traka) je servis za VIP putnike. Ova usluga se može rezervisati online na sajtu Red Line. Red line usluga košta 99 evra a rezervaciju je moguće izvršiti do 24 časa pre poletanje. Ova usluga omogućava putnicima korišćenje priritetnog terminala na bečkom aerodromu (Priority Terminal), koji se nalazi veoma blizu gejtovima. Putnici po dolasku na ovaj terminal dobijaju ličnog aerodromskog asistenta sa kojim prolaze kroz sve neophodne procedure veoma brzo i jednostavno: čekiranje, pasoška, bezbednosna kontrola. Usluga je dostupna samo putnicima koji putuju sa ručnim prtljagom. Ova usluga se može rezervisati za sve letove Austrian Airlines-a osim na letovima ka SAD, Kanadi, Izraelu, Kini, Japanu i Indiji.

Red Space

Na dugolinijskim letovima u avionima Boeing 767 ili 777 moguće je rezervisati sedište u redu koji se nalazi pored izlaza za slučaj opasnosti. Ova usluga se posebno plaća (70 evra po pravcu) i zavisi od raspoloživosti. Može se rezervisati u periodu od 24 časa pre poletanja kroz proceduru online registracije za let ili se može uplatiti na šalteru prilikom aerodromske registracije pod uslovom da ima raspoloživih mesta. Red space dodatna usluga je dostupna na letovima ka Bangkoku, Delhiju, Mumbaiju, Pekingu, Tokiju, Njujorku, Vašingtonu, Torontu, Maleu ili Dubaiju.

Red Guide

Online turistički vodiči sa ponudom hotela, zabave i turističkih obilazaka u brojnim gradovima do kojih leti Austrian dostupni su svim putnicima. Mnoštvo korisnih inforamacija se može naći na ovom sajtu a moguće ih je odštampati i poneti sa sobom kao i preuzeti u formi aplikacije za mobilni telefon. Više o vodičima i destinacijama možete naći na sajtu Red Guide.

Air Plus

Austrian Airlines izdaje brendiranu Diners karticu koja se zove Air Plus. Vlasnike kartice čeka niz beneficija. Karticom je moguće plaćanje aviokarata a automatski se i zarađuju nagrade milje.

HRS i Tiscover

HRS je online hotelski rezervacioni sistem (ww.hrs.de), koji nudi brojne mogućnosti za rezervaiju smeštaja. Centrala HRS je u Nemačkoj. Posebno veliki izbor smeštaja HRS nudi u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

Tiscover je veoma poznati turistički ineternet portal koji nudi mogućnost smeštaja u Alpima. Pored smeštaja putnicima se nude i brojne druge turističke usluge. Tiscover je smešten u Insbruku.

Destinacije do kojih kompanija ima direktne redovne letove:

Категорије: aviokompanije

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.