Andora

Објави putovanjeonline

  Andora

Andora je suverena mikrodržava na Iberijskom poluostrvu, na istočnim Pirenejima, koja graniči sa Francuskom na severu i Španijom na jugu. Verovalo se da je stvorio Karlo Veliki, Andorom je vladao grof Urgell sve do 988. godine, kada je prebačena u rimokatoličku biskupiju iz Urgela.

Današnja kneževina formirana je poveljem 1278. godine. Poznata je kao kneževina, jer je to dijaparhija na čelu sa dva princa: katoličkim vladikom Urgelom u Kataloniji, Španija, i predsednikom Francuske Republike. Andora je šesta najmanja nacija u Evropi koja ima površinu od 468 kvadratnih kilometara (181 kvadratni milja) i oko 77.006 stanovnika. Andora je romanska etnička grupa koja je prvobitno katalonskog porekla. Andora je 16-ta najmanja zemlja na kopnu i 11. najmanja po broju stanovnika. Njegova prestonica Andora la Vella je najviši glavni grad u Evropi, na nadmorskoj visini od 1.023 metra (1556 stopa).

Coat of arms of Andorra.svgGlavni grad:Andora La VeljaVremenska zona:CET (UTC+1)
Populacija:84.484Strana saobraćaja: Desna
Površina:467,63  km2Pozivni kod:+376
Zvanični jezik:KatalonskiISO 3166 codeAD
EUInternet oznaka:.ad
NOVAC
Valuta:EvroInflacija:
Kod:EURKovanice:1 cent, 2 centa, 5 centi, 10 centi, 20 centi, 50 centi, 1 euro, 2 eura
Mala jedinica:1/50 CentNovčanice:5 eura, 10 eura,20 eura, 50 eura, 100 eura, 200 eura, 500 eura

Moguće je koristiti platne kartice banaka – viza, master, kao i amerikan ekspres. Prilikom kupovine platnom karticom obavezno je pokazati pasoš. Radno vreme banaka je od ponedeljka do petka od 9 do 17 časova, dok su vikendom zatvorene.
Cene u restoranima su na nivou cena u španskim gradovima, dnevni meni oko 12 evra, pivo 1,5 evra, kafa 1 evro, cena karata za jednu vožnju u gradskom prevozu je 1,6 evra, ulaznica za bioskop 5,5 evra, ulaznica za muzej 3 evra itd.

BEZBEDNOST

Andora se smatra bezbednom zemljom, stopa delikvencije je veoma niska.

Indexocena
Stepen kriminala:3.91nizak
Stepen bezbednosti:96.09visok

Izvor: Numbeo

ZDRAVSTVENA SITUACIJA

Preporučuje se obavezno putno zdravstveno osiguranje.
Andora raspolaže sa kompletnim zdravstvenim sistemom, koji pokriva celu teritoriju. Andora isto tako raspolaže sa razgranatom mrežom apoteka, koje imaju jednokratno radno vreme.

TRANSPORT

Andora se nalazi u srcu Pirineja, na jugoistoku Evrope, između Španije i Francuske, nema sopstveni aerodrom, ali najbliži međunarodni aerodromi se nalaze u radijusu od oko 200 km. Barselona (Barcelona), Hirona (Girona), Ljeida (Lleida) u Španiji i Tuluz (Toulouse) u Francuskoj.
Do Andore se može doći i linijama španske železnice RENFE ili francuske železnice SNCF.
Autobuske linije su svakodnevne iz raznih gradova Španije, Francuske i Portugalije i sve informacije o polascima i cenama možete pronaći na sajtu www.mobilitat.ad.
Za putovanje kolima potrebna je polisa osiguranja i međunarodna vozačka dozvola. Granični prelazi sa Španijom i Francuskom su otvoreni 24 sata.

OSTALO

Zvanični jezik u Andori je katalonski, mada je uobičajna i upotreba španskog, francuskog i portugalsog jezika. U svim prodavnicama u upotrebi je i engleski jezik.

Glavna i jedina privredna grana ove kneževine je turizam.
Andora je poznata u svetu po niskim poreskim stopama na svojim proizvodima (4,5% od 1. januara 2013. godine). Andora ima oko 1.400 komercijalnih objekata, koji nude robu iz celog sveta. Radno vreme trgovinskih objekata je svakog dana od 9 do 20 časova, petkom i subotom od 9 do 21, pa i do 22 časa u vreme pune turističke sezone.

Категорије: države evrope