Amsterdam Schiphol (AMS)

Објави putovanjeonline

Amsterdam Airport Schiphol (IATA: AMS ICAO: EHRD) je glavni međunarodni aerodrom u Holandiji, nalazi se 9 kilometara (5.6 mi) jugozapadno od Amsterdama, u opštini Haarlemmermeer, pokrajine Severne Holandije. To je treći najprometniji aerodrom u Evropi u pogledu putnika. Aerodrom je izgrađen kao jedinstveni-terminal, jedan veliki terminala podeljen u tri velike polazne hale. Shiphol je središte za KLM i njen regionalni partneri KLM Cityhopper kao i za Corendon Dutch Airlines, Martinair, Transavia i TUI Airlines Holandija. Aerodrom takođe služi kao evropski centar za Delta Air Lines i Jet Airways i kao osnova za EasiJet i Vueling.

Schiphol otvoren 16. septembra 1916. kao vojni aerodrom. Kraj Prvog svetskog rata je početak civilne upotrebe Schiphol Airport i kada je aerodrome potpuno izgubila svoju vojnu ulogu. Do 1940. Schiphol je imao četiri asfaltne piste pod uglom od 45 stepeni. Odlučeno je 1949.godine , da Shiphol postane primarni aerodrom Holandije. službeni engleski naziv aerodroma je, Amsterdam Airport Schiphol, odražava originalnu holandski red reči (Luchthaven Schiphol).

Schiphol je važan evropski aerodrom, rangiran je kao treći najprometniji aerodrome u Evropi. Takođe rangiran je kao peti na svetu najprometniji međunarodni aerodrome u putničkom saobraćaju i šesnaesti najprometniji za teretni. Glavni konkurenti Schiphol po pitanju putničkog saobraćaja i tereta su London Heathrov Airport, Frankfurt Airport, Paris-Charles de Gaulle, Aerodrom Ataturk i Madrid-Barajas Airport.

Zbog intenzivnog saobraćaja i visoke naknade za sletanje, neki jeftini avio-prevoznici odlučili da premeste svoje letove do manjih aerodroma, kao što su Roterdam Haškim aerodroma i Eindhoven Airport. Mnogi jeftini avio-prevoznici, kao što su EasiJet, međutim, nastavljaju da rade sa Schiphol, koristeći lov-cost H-Pier. Bilo je razgovora o korištenju Lelistad Airport za jeftinije prevoznike.

Schiphol je opremljen sa osamnaest dvostrukih Jetway vrata u pripremi za uvođenje aviona Airbus A380. Emirati su prva kompanija koja leti sa A380 na Schiphol od avgusta 2012. godine, puštanjem u rad linije Dubai – Amsterdam. China Southern Airlines takođe koristi A380 na svojoj ruti Peking-Amsterdam.

Сродна слика


Terminal

Schiphol koristi concept jedan terminal, gde se svi objekti nalaze pod jednim krovom, iz centralnog trga. Terminal, je međutim podeljen na tri dela ili hale 1, 2 i 3. Sve ove hale, molovi ili concourses su povezani sa centralnim trgom. Moguće je, na obe strane sigurnosti ili granične kontrole,prolaz između hala. Granična kontrola odvaja šengen od ne-šengen područa. Schiphol ima oko 165 vrata za ukrcavanje. Schiphol ima veliku šoping zonu kao izvor prihoda i kao dodatnu atrakciju za putnike. Shiphol Plaza je tržni centar pre carine, pa je mogu koristiti putnici i posetioci koji ne putuju.

Odlazna Hala 1

Odlazna Hala 1 sastoji se od molova B i C, od kojih oba su posvećene šengen zoni i deli D-mol sa odlaznom salom 2. Mol B ima 14 vrata, a mol C ima 21 vrata.

Odlazna Hala 2

Odlazna Hala 2 sastoji se od molova D i E. Mol D je najveći i ima dva nivoa. Donji sprat koristi se za ne-šengenske letove, a viši sprat se koristi za šengenske letove. Šengen kapije su numerisane, počinju sa D-59; dok ne-šengen kapije su numerisana od D-1 do D-57. Mol E se koristi za ne-šengen zonu i ima 14 vrata. Koristi se od Skyteam aviokompanija, Delta Air Lines i KLM, zajedno sa ostalim članovima, kao što su Kina Airlines i China Southern Airlines. Druge avio kompanije Bliskog Istoka i Azije, kao što su EVA Air, Etihad Airvais, Iran Air i Air Astana takođe obično koriste mol E.

Odlazna Hala 3

Odlazna Hala 3 sastoji se od molova F, G, H i M. Mol F ima 8 vrata i obično dominiraju članovi Skyteam aviokompanije, kao što je primarni KLM, Kenia Airways, China Airlines i China Southern Airlines, i ostalih članova. Pristanište G ima 13 vrata i, osim mola E, jedini je terminal koji se bavi Airbus A380 servisom, za Emirate i China Southern Airlines. Pristaništa H i M imaju 7 vrata svaki i opslužuju za low-cost avio kompanije. Pristaništa F, G i H su ne-šengen zone. Pristanište M je namenjen šengen zoni.

Ostali sadržaji

Rijksmuseum aneks na aerodromu, nudeći mali uvid u kako klasičnu tako i u savremenu umetnosti.Ulaz ka eksponatima je slobodan. U leto 2010. godine, Schiphol Biblioteka otvorena je uz muzej, pružajući putnicima pristup kolekciji od 1.200 knjiga (prevedena na 29 jezika) holandskih autora o temama koje se odnose na istoriju i kulturu zemlje. Biblioteka zauzima 89,9 m2, (968 sk ft) biblioteka nudi e-knjige i muziku holandskih umetnika i kompozitora koji se mogu preuzeti besplatno na laptop ili mobilni uređaj.

Za vazduhoplovnim entuzijaste, Amsterdam Airport Schiphol ima veliku površinu na krovu za posmatranje, koji se zove Panoramaterras. Entuzijasti i javnost mogu da uđu, besplatno, a od juna 2011. godine, to je lokacija za KLM Cityhopper Fokker 100, modifikovan da bude predmet za razgledanje. Pored Panoramaterras Schiphol ima druga mesta za posmatranje, naročito duž najnovije Polderbaan piste i na restoranu Mekdonalds na severnoj strani aerodroma.Od oktobra 2006. godine, ljudi mogu da drže venčanje na Schiphol.

Schiphol takođe ima novi Hilton sa 433 sobe, zaobljenim uglovima i prozorima u obliku dijamanta. Prostrani atrijum ima 41 metara visok (135 ft) plafon napravljen od stakla i nalazi se u srcu zgrade. Pokrivenim hodnikom hotel je direktno povezan sa terminalom.


Transfer

     Voz

Voz nudi pouzdani način prevoza za putnike. Karte možete kupiti ranije on-line ili na šalteru na nivou za dolaske ili na žutim mašinama koje koriste Euro kovanice ili kreditne / debitne kartice. Direktni voz do železničke stanice u Amsterdamu idu na svakih 10 do 15 minuta između 6:00 i 12:30 časova i putovanja traje 15 do 20 minuta. Ovi vozovi kreću sa platforme 1, 2 ili 3, koji su svi jedan sprat ispod aerodromskog terminala. Karta će vas koštati 3.80 evra kada putujete drugom klasom.

Резултат слика за bus Autobusi

Autobusi nude ekonomičan način prevoza za putnike pogotovo ako boravite u hotelu u blizini autobuske stanice. Autubusi ipak nude ograničene usluge tokom vikenda. Cena karte u jednom pravcu za jednu osobu košta 3,60 evra. Autobus polazi sa aerodroma svakih 30 minuta između 5:40 i 11:40 časova, a autobuska stanica se nalazi ispred glavnog ulaza u nivou dolazaka i železničke stanice. Autobusi normalno da pet zaustavlja i dva od njih su udobno nalazi u blizini mnogim hotelima. Putovanje od aerodroma do centra traje oko 30 minuta.

    Резултат слика за shuttle bus  Schiphol Hotel šatl

Shiphol hotelski šatl je jeftinija alternativa taksiju koji nudi uslugu prevoza od vrata do vrata. Za putovanje u jednom pravcu košta 13,50 evra za odrasle i 6,25 evra za decu. Ovi autobusi idu na svakih 10 minuta između 6 prepodne i 21h  od platforme A7 ispred glavnog ulaza u nivou dolaska i železničke stanice. Međutim, treba dodatno prvo pitati hotel da li oni nude besplatan aerodromski transfer.

Taksi

Taksi takođe obezbeđuje prevoz od aerodroma do Amsterdam. Korišćenje taksija je praktično posebno ako putujete sa mnogo prtljaga jer nude uslugu od vrata do vrata i putovanje u gradu traje samo 20 minuta, ako nije špic. Međutim, ovo je najskuplji način transporta i putnik rizikuje da sedi u vozilu tokom saobraćajnog špica. Troškovi mogu biti u rasponu od 33 evra do 40 evra u zavisnosti od načina ivremena korišćenjai. Taksi vozila se nalaze nedaleko glavnog ulaza u dolascima i nivou železnička stanica na aerodromu.

DESTINACIJE
Destinacije do kojih postoje direktne redovne linije
Категорије: aerodromi

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.