Amsterdam – Roterdam

Објави putovanjeonline

Preporučeni transfer
Amsterdam, Holandija ————–  ———– Roterdam, Holandija
Udaljenost : 70 km. Vreme putovanja: 30 min. Cena karte : 10 € – 18 €

Preporučeni transfer odnosi se na način transfera kao moguće opcije da se prebacite sa jedne destinacije do druge uz najpovoljniji odnos cena /usluga/doživljaj. Na vama je da se odlučite za najprihvatljiviju opciju.

Ako se nalazite u Amsterdamu predlažemo vam da odete do Roterdama, jednog izuzetno zanimljivog grada. U ovom gradu se nalazi jedna od najvećih evropskih luka i jedna od najprometnijih luka sveta.

Šetnju po Roterdamu počnite na ostrvu Nordereiland. To je stambena četvrt gde žive umetnici. Lepo je prošetati njegovim obodom, jer se prelep pogled pruža i na novi poslovni deo i na centar grada. U središnjem delu ostrva nalazi se jarbol, a na zadnjem delu ostrva svetla. Ostrvo simboliše brod koji će, kažu meštani, jednog dana otploviti.

Preko crvenog mosta za tili čas ste u centru grada. Prvo što vam privuče pažnju su kockaste kuće. Kijk-kubus, tj. kockaste kuće, oslanjaju se na jedan noseći stub, dok su zidovi pod uglom od 45 stepeni. U nizu ih ima 32, a jedna od njih je i otvorena za posetioce.

Odmah pored njih na železničkoj stanici Black se nalazi pijaca. Kao u svim zemljama krajnjeg severa Evrope, one su zatvorenog tipa. Ova je specifična po tomo što je zgrada u kojoj se pijaca nalazi napravljena u poluluku i u središnjem delu koji je šupalj se nalazi pijaca. Ako krenete eletričnim stepenicama na dole, na svakom nivou ćete naići na izložbu stare grnčarije, što se spuštate niže to je period stariji. Pijaca je vrlo interesantna i svakako je treba posetiti. U samom luku zgrade se nalaze stanovi, pa je ovaj blok sam po sebi veoma zanimljiv.

Roterdam se razlikuje od ostalih holandskih gradova zato što je srušen do temelja u Drugom svetskom ratu pa u njemu možete videti mnoštvo solitera modernog dizajna. Roterdam je lep grad sa širokim ulicama i mnoštvom prodavnica. Na ulicama nema gužve i nije pretrpan turistima. Grad odaje utisak prave metropole. Nalazi se na ušću gde se Rajna uliva u Severno more. Luka je velika, nije preterano zanimljiva, osim ako naletite na neki veliki brod koji je usidren i čije vas ime može nasmejati….

Ako vam je potreban smeštaj u Roterdamu možete ovde da pogledate ponude i da sebi rezervišete smeštaj koji vama najviše odgovara, te da se u potpunosti usresredite na znamenitosti koje ćete posetiti.Booking.com

Centar Roterdama je prepun umetnina i skulptura. Uz umetnost na ulicama, grad je dom i poznatim muzejima. Čitav centar grada kao da je sa druge planete, to je grad budućnosti, sa svojim futurističkim izgledom.

Grad je, kao i čitava zemlja, izgrađen iz mnogobrojnih brana. Kada iz centra krenete ponovo ka reci, naići ćete na most Erazmus. Holanđani ga još i zovu “Labud”. Ova grdosija je sagrađena 1996. godine, visoka je 138 metara i povezuje severni i južni Roterdam.

Roterdam često zovu i Menhetn na reci Maas. Reka Maas prolazi kraj novoizgrađenog dela grada Kop van Zuid gde se nalazi mnogo solitera. Možete uživati u pogledu na prekrasne višespratnice iz skoro svakog ugla. Ono što ovaj deo čini specifičnim je hotel Njujork. Odatle je hiljade emigranata otišlo ka Severnoj Americi u nadi za boljim životom.

Sa bočne strane hotela nalazi se most za pešake i bicikle i kada pređete preko, dolazite u deo grada koji se zove Katendrech. Ovde se nalaze stara skladišta koje su pretvorili u klubove. Mnogi svetski di -džejevi ovde prave super žurke. Podseća na divlji Berlin koji ja mnogo volim pa mi se Katendrech posebno svideo.

Odavde se lepo vidi Euromast toranj koji se nalazi u blizini Het parka i luke. Jedinstvena građevina uzdiže se visoko iznad Roterdama, a sa nje se pruža prekrasan pogled na ceo grad. Visok je 186 metara i na njemu se nalazi vidikovac s kog se pruža spektakularan pogled. Ono što je specifično za ovaj vidikovac je to da se on vrti u krug, tako da ne morate da hodate okolo kako biste uživali u pogledu.

Roterdam ima i prekrasne parkove. Het Park je najverojatnije najbolji izbor pošto se nalazi ispod Euromasta. Ovaj park ima nekoliko restorana, fontane i crkvu. Drugi park je Kralingse Plas koji je više mirniji i spokojniji park za porodični odmor u prirodi.

Centar Roterdama je prepun umetnina i skulptura. Uz umetnost na ulici grad je dom i poznatim muzejima. Boijmans van Beuningen je glavni gradski muzej u kom se nalazi zbirka koja ima umetnine od srednjeg veka do savremene umetnosti. Pretežno je fokusirana na holandsku umetnost. U ovom muzeju nalaze se dela poznatih slikara kao što su Rembrant, Van Gog, Mone, Kandinski i Dali.

Ako volite šoping – Roterdam je pravo mesto za vas. Od H&M-a do Diora, nema toga brenda koji nema svoju prodavnicu u ovom gradu. Zanimljivo je da su radnje otvorene cele nedelje, uključujući i nedelju, sve do 21 sat.

Roterdam se nalazi sat vožnje od Amsterdama, sat vožnje od Brisela i 2,5 sata vožnje od Pariza. Njegova povezanost čini ga pravim gradom za istraživanje Evrope jer za svega nekoliko sati možete biti u bilo kom delu, bilo da se odlučite na voz ili avion.

Preporuka je da uzmete voz, budući da je udaljenost od svega 70km. od Amsterdama. Vozovi iz Amsterdama sa glavne železničke stanice  do Roterdama glavne železničke stanice idu na svakih 30 minuta. Vožnja traje oko 40 minuta. Cena karte u jednom pravcu za odraslu osobu je 10 € – 18 € .

Ako imate mogućnosti posetite ovaj zanimljiv grad, ne uskratićete sebi nezaboravan doživljaj i prelepo iskustvo koje se pamti ceo život. Zato samo napred u novu avanturu…

Категорије: kratka putovanja

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.