Amsterdam, gradski prevoz

Објави putovanjeonline

Najbolji način kretanja po Amsterdamu je peške ili biciklom. Za transfer možete koristiti i mrežu tramvaja, autobusa, trajekta ili metro. Najbolji i najsigurniji način putovanja od amsterdamskog aerodroma Šipol do centra grada je vozom. Cena karte u jednom pravcu do stanice Centraal iznosi 3,20 EUR. Putovanje traje oko 15 minuta. Kada izadjete sa stanice vec ste gotovo u samom centru grada, nekoliko minuta šetnje i vec ste na trgu Dam.
Bicikl je zaštitni znak Amsterdama i najbrzi način da dođete do svoje destinacije. Gotovo pola svog transporta u ovom gradu odvija se biciklom. Amsterdam ima razgranatu mrežu biciklističkih staza kojima možete stići do svakaog dela grada. Biciklističke staze su jasno označene, ali poželjno je biti oprezan pri vožnji i obratiti posebnu pažnju na automobile, tramvaje i pešake. Gosti Amsterdama biciklo mogu iznajmiti u mnogobrojnim servisima za iznajmljivanje. Cena iznajmljivanja za bicikl sa jednom brzinom je oko 7 za prvi dan,  i 5 za ostale dane. Obično je potreban depozit od 30 do 100  i identifikaciona kartica ili pasoš.

Zabranjeno je voziti bicikl paralelno sa drugim vozačem, u obavezi ste da imate prednje i zadnje svetlo. Vodite računa ako iznajmljujete biciklo, krađe bicikla su vrlo  česta pojava. Bicikli uvek treba biti vezan s dva lanca – jedan vezuje prednji točak  sa rešetkom za bicikle a drugi okvir sa čvrstim uporištem, ogradom i slično.

Tramvaji su definitivno jedan od najboljih načina prevoza u Amsterdamu. Kartu možete kupiti od vozača ili od konduktera u zadnjem delu tramvaja. Ipak najjeftinija je ‘Chipkaart“ (sa dugačkim „a“ u „kart“) pomoću koje možete putovati i metroom i gradskim autobusima. Ovu kartu možete kupiti na železničkoj stanici,na automatima, u prodavnicama novina, poštama, turističkim biroima i u supermarketima.

Svaka osoba mora imati svoju karticu, ne može se dva putnika voziti jednom karticom. U osnovi postoje dva tipa ovih kartica, anonymous card  koja košta 7,50 € i personalizovana OV kartica. Ova kartica nije namenjena za posetioce jer morate da popunite formular (na holandskom) i da ga pošaljete ili propunite na internetu (takođe u holandskom). Najveća razlika između njih i anonimnih kartica su da mogu prihvatiti sezonske karte i popuste, uključujući i one za seniore. Svi koji su koristili sistem karata Oyster u Londoni ili Octopus u Hong Kongu, znaju o čemu se radi tj. lakše će se snalaziti i u ovom sistemu.

Tramvaji voze od ponedjeljka do petka od 06:00 do 24:00 (subotom od 06:30 a nedeljom od 07:30). Svi tramvaji kreću sa Centraal Station – tramvaji 1 i 2 prelaze glavni kanal, tramvaj 16 vozi do Museumplein i Concertgebouw a tramvaji 9 i 14 voze do Muziektheater i Waterlooplein pijace.

Amsterdam ima 4 linije metroa.Sve četiri linije podzemne železnice kreću sa Centraal Station. Vozni red je od ponedjeljka do petka od 06:00 do 24:15 / subotom od 06:30 te nedjeljom od 07:30. Amsterdamski metro je brz ali vam može biti od koristi jedino ako želite putovati daleko od centra grada.

Što se tiče autobuskog prevoza preko 30 autobusnih linija vozi do predgrađa do kojih ne voze tramvaji.  Autobusi voze do ponoći a noćni autobusi (bojevi od 71 do 79) voze od 00:30 do 07:30.

Категорије: gradski prevoz

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.